avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Cum 2013 lei la caldura? Dar ce e acolo, viloi?

Cum 90 lei cheltuielile de comision? Ati vazut fisa omului respectiv de spuneti asta?
Comisionul nu poate fi mai mult de 0,5 euro (fara TVA) / repartitor, asta inseamna cam la 2.7 lei / repartitor. In apartamentul acela sunt 33 de repartitoare?

Cum ati facut calculul de v-a iesit 696 lei / apartament? Ce fel de apartamente sunt acelea in care o caldura sa coste aproape 700 lei? Nici in basmele "povestitorului" de la Adunatura asociatiilor nu iese un asa calcul...!



@dansyro,
Observ ca nimeni nu se incumeta sa va raspunda ce este cu cele 10 procente...
Acest 10% este folosit de catre firma care face calculul repartizarilor prin repartitoare de costuri in conditiile in care, spre exemplu, in scara dvs. ar fi proprietari care nu au dorit sa-si achizitioneze ansamblul robineti termostatici-repartitoare de costuri (500-600 lei + cheltuielile de exploatare lunare).
Ce face firma? Analizeaza prin soft costul maximal al unui apartament similar cu cel pus in discutie (2 sau 3 cam.) care are ce-a mai mare suma repartizata prin repartitoare, apoi adauga 10% costuri, apartamentului necontorizat, il pune intr-un tabel, il comunica as. prop. care-l pune in lista de plata. Simplu!
In conditiile aratate de dvs., deduceti cam cat v-ar costa incalzirea locuintei daca sa zicem renuntati la investitia pentru repartitoare? Nu va sugerez nimic, doar v-am explicat cum sta treaba cu acest 10% - si care nu stiu daca este la fel la toate firmele care fac aceste calcule. Trebuie sa mai tineti cont ca intre timp au mai aparut reglementari cu privire la costuri pentru spatiile comune si cine stie ce urmeaza...
Deci, interesati-va la firma si apoi luati o decizie isteata!
Succes!
Domnule eliasav, daca discutam despre temperatura de deschidere a robinetilor termostatati, pe cine poate interesa valoarea din moment ce trebuie platita caldura din spatiile comune contorizata sau nu , caldura din apartamente repartizata in functie de repartitoare si nu caldura care trece prin pereti sau stiu eu ce alta caldura pierduta prin aerisiri sau geamuri deschise?. Daca fiecare loc de consum este contorizat cu aceleasi tipuri de aparate, avand aceleasi standarde de fabricatie, care intra toate in programul de calcul ce nu este in ordine vis a vis de temperatura de deschidere a robinetilor ?.Daca temperatura ar fi mai mare sistemul ar fi mai precis?.
Eu totusi sunt pentru a fi schimbati acesti robineti termostatati, dar numai ca masura de siguranta in cazul cand temperaturile exterioare scad pana la aprox.minus 20-30 grade Celsius, mai multe zile legate, iar apartamentele sunt inchise si nefolosite de proprietarii plecati mai mult timp de acasa.
Cum 2013 lei la caldura

Atat a platit cel "mai tare consumator" - cel cu robinetii pusi la maxim.
Informatia este preluata din actele asociatiei - imobil P+8.
Cum 90 lei cheltuielile de comision?

taxa per reparartitor = 2.5242 lei + TVA, restul este un simplu calcul.
Cum ati facut calculul de v-a iesit 696 lei / apartament/ intregul sezon?


Varianta: pausal.
Daca temperatura ar fi mai mare sistemul ar fi mai precis?

Eu nu am adus in discutie acuratetea sistemului de masurare.
M-am referit la patul lui Procust prin care uniformizam totul.

Din punctul meu de vedere, lipsa reglemtarilor naste situatii de genul celei de mai sus.

Nu mi se pare "sttintific" demersul ANRSC care constata ca pierderile pe coloane sunt identice intr-un apartament neincalzit dar racordat la sistemul centralizat (caldura subventionata) si unul incalzit cu CT (cheltuiala nesubventionata).

Din experienta celor 6 ani de contract cu repartitoare, nu am avut calorifere sparte din cauza temperaturii de 6 grade Celsius la care se deschid automat radiatoarele.

Sa nu uitam ca statul, prin ANRSC a stabilit ca nu are nici o responsabilitate in domeniul reglemetarii temperaturii de deschidere a robinetilor cu cap termostatic, iar firmele de repartizari si-au luat "aprobare de la bec".

Personal nu cred ca vreo firma sa fi solicitat Asociatiei de proprietari sa stabileasca acea temperatura care oricum ar putea fi evitata prin instalarea unor robineti simpli.

Nu avem calorifere in zonele comune.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
eliasav, utilizator
@eliasav
Aceste sume pe care le afisati sunt lunare sau pe un sezon de iarna? Ca nu vad cum poate plati 90 lei comision, daca pentru un calorifer se plateste 2,70 lei. Nu mai vorbesc de suma de 2013 lei. Asa ceva este cu totul exagerat.
Dar poate ne spuneti si in ce oras se afla acel imobil.... si cat costa Gcal...

Cat priveste pausalul, probabil ati impartit factura primita la asociatie pe cota-parte, dar, atentie, e pe consum cenzurat!
Daca toate apartamentele si-ar fi dat drumul la caldura la maxim, aceasta suma ar depasi dublul ei.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)