Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
@ elga50: Doamna elga, repartitoare de costuri se numesc si apometrele subdivizoare(de apa calda sau rece) din apartamentele proprietarilor, montate dupa apometrul bransamentului comun cu verificare metrologica, dupa care se factureaza consumul de apa.
Repartitoare de costuri sunt si repartitoarele de caldura montate dupa gigacalorimetrul bransamentului comun cu verificare metrologica, dupa care se factureaza consumul de caldura.
Toate sunt repartitoare, pentru ca valorile date de acestea sunt adimensionale si se iau in calcul pentru repartizarea unor consumuri. Nu puteti spune de exemplu ca
s-a masurat intr-un apartament X metri cubi de apa , corect este ca s-a repartizat apartamentului X metri cubi de apa . Daca vorbiti de masuratori, trebuie sa intelegeti ca metrologia ar trebui verifice obligatoriu acele apometre subdivizoare ceea ce nu este cazul dupa legislatia actuala. Oare de ce?. Oare de ce nu se verifica metrologic nici repartitoarele de caldura din apartamentele oamenilor?. Pentru ca nu este necesar, acestea sunt repartitoare. Sac.
Cand o sa intelegeti aceste lucruri si o sa aplicati unitar denumirea o sa stiti sa raspundeti corect intrebarilor, caci observ ca va incurcati tare. Nu va suparati.
Eu citesc cum multi useri se incontreaza sa desfiinteze un sistem de repartizare a caldurii bazat pe repartitoare. De ce nu se gandesc sa desfiinteze si sistemul de repartizare a apei calde sau reci, bazat pe repartitoare sub forma apometrelor subdivizoare?.Ce ii mana pe acestia in lupta?. Ce nu inteleg acestia de sunt asa nemultumiti?.
Pai, va spun eu : incercati sa lamuriti oamenii ca:- cine este bransat la gigacalorimetrul scarii trebuie sa plateasca . Aratati-le acestora, ca daca doresc sa nu mai fie considerati bransati la gigacalorimetru pentru consumul de caldura pentru incalzirea spatiilor comune, trebuie fie sa desfiinteze incalzirea de acolo, sau, sa monteze bransament separat cu gigacalorimetru numai pentru asta.
Tevile verticale pentru cei desprinsi de la sistemul centralizat se vor izola cu materiale care sa asigure o buna izolare termica si pentru care adunarea generala a proprietarilor isi poate da acordul pentru a fi folosita.
Caldura degajata de conductele de la subsol, daca tevile verticale sunt izolate , spatiile comune nu sunt bransate la gigacalorimetrul comun tuturor celor ramasi la regie, trebuie platita numai de cei care consuma din gigacalorimetru.
Discutiile ca unii predau indexurile pentru a cere calculatie in functie de valorile repartitoarelor de caldura nu ar trebui sa constituie dacat barfe. Acestia au dreptul sa ceara aceasta calculatie astfel, asa cum cineva are dreptul sa ceara la asociatie sa fie calculat consumul in baza citirii apometrelor din apartamente ( repartitoare de costuri) in cazul apei (de exemplu).
domnule @johnpescar.. .va rog sa faceti urmatoarea experienta: luati o sticla de apa minerala, plata, bere, lapte batut sau altceva de 2litri sau 1,5 sau cit aveti la indemina; umpleti sticla de la oricare robinet si verificati va rog ce a masurat apometrul; veti constatta spre marea dvs. surprindere probabil, dar nu si a altora, ca s-a modificat indicatia contorului (corect spus contor nu repartitor) cu exact volumul de apa care a umplut sticla; asa ca e contor si nu repartitor, de acord? masoara exact ce trece prin teava; se intimpla asa cu repartitoarele de pe calorifere? daca va uitati la indecsi azi si apoi miine si faceti diferenta, puteti spune dvs. cite Gcal ati consumat? NU, veti putea sti ESTIMATIV! dupa ce toata lumea va comunica indecsii si se vor repartiza indecsii dupa contorul scarii.
Conf.Ordinului 343/2010 ANRSC :
-contor de bransament - mijloc de masurare , supus controlului metrologic, montat la bransament, la limita proprietatii utilizatorului, utilizat la facturarea cantitatilor furnizate, pe baza inregistrarilor acestuia.
Prin denumirea de contor de bransament mijloc de masurare putem intalni : gigacalorimetrele si apometrele de clasa superioara.
Denumirea de repartitoare de costuri sau contor de apartament nu inseamna mijloc de masurare legala, supusa controlului metrologic. Acolo unde se instaleaza aceste repartitoare nu trebuie avizul metrologic deoarece sunt subdivizoare.Cu ele se imparte ceva s-au se repartizeaza.
Procedura cum se imparte cu acestea ar trebui sa fie simpla pentru a fi inteleasa de toti. Regula generala ar fi : cine consuma fiind legat la bransamentul comun(dotat cu mijloc de masurare legala), trebuie sa plateasca.