Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
Aveti doua posibilitati de actiune:
1.
- cine doreste sa nu mai aiba consumul contorizat, si e si normal asta, sa-i fie indeplinita dorinta.
- raman in sistem numai aceia care doresc. Acestia nu pot fi fortati de o majoritate sa isi contorizeze consumul pe proprietatea privata.
Supunerea la vot democratic se face cu privire la proprietatea comuna, nu cu proprietatea privata si nu in cazul cand hotararea ar incalca legi in vigoare. Ca presedinte de asociatie si reprezentant legal al acesteia nu puteti permite incalcarea legilor.
2. Sa fortati lucrurile si sa acceptati votul majoritatii, renuntati complet la calcul, sfatuiti-i pe proprietari sa nu-si scoata repartitoarele de pe calorifere. In felul acesta multi dintre ei vor putea, citind repartitoarele in noua situatie, sa constate cat le-a crescut consumul fata de situatia cand si-l cenzurau.
Chiar si valoarea facturii va vorbi de la sine.
In primavara faceti o AG si stabiliti cum e mai bine, cu repartitoare sau fara.
Nu renuntati si nu incercati sa "rupeti" contractul cu firma de calcul deoarece in acest rastimp practic nu le platiti nimic, dar lasati o portita deschisa pentru cazul ca proprietarii se vor razgandi si vor dori reintoarcerea la sistemul contorizat.
Personajul care apare la televizor si incita lumea este frustrat de lipsa unei pozitii de putere, dar cand a avut-o a plecat repede, cocosat de responsabilitati pe care nu si le-a putut asuma.
Tabelul cu semnaturi cum ca au luat la cunostinta despre legile in vigoare, atentie aici, ca au luat la cunostinta despre legile in vigoare, nu de raspunsul ANRSC, este o idee foarte buna pentru ca ii va face pe unii sa se gandeasca de doua ori inainte de a semna (una e sa dai din gura cu "turma" si alta e sa-ti asumi prin semnatura datul din gura), iar dv. sunteti blindat cu aceste semnaturi in cazul in care pana la urma se vor lua niste masuri pe plan local privind contorizarea.
Dar chiar si asa, inca o data sublieniez, votul democratic se face atunci cand nu se lezeaza aplicarea legilor in vigoare. Chiar si o majoritate trebuie sa respecte legea. Aveti aici un argument, dupa parerea mea greu de batut. Si poate fi batut numai de faptul ca 70% dintre proprietari vor sa se inghesuiasca in acel procent de 20%.
Raspunsul ANRSC vi se pare de 2 lei pentru ca HG 933/2004 modificata cu HG 609/2007 vorbeste de obligativitatea proprietarilor (in general) de a-si contoriza consumul, dar exista acel procent de 80% de la care in sus se permite contorizarea, deci 20% pot sa nu vrea si acest aspect este legalizat.
Asadar proprietarul care vrea sa dea in judecata asociatia pentru ca nu-i permite sa iasa din contorizarea consumului are dreptate.
Ambiguitatea consta in acest 20% lasat sa existe si in care orice proprietar este indreptatit sa se situeze pe principiul "de ce nu si eu?".
Buna ziua! Si la blocul nostru a fost "razboi" in toata regula Domnul care apare la tv a reusit sa le inspire ideea ca robinetele impiedica sa curga agentul termic la temperaturi optime pe scurt ,fara a studia consecintele au hotarat in AG sa plateasca la pausal Aprox 20% care insa sunt avizati de urmari refuza sa mai plateasca -doar caldura- sau sa plateasca estimativ Pentru ca sunt totusi destul de multi-20%-si sunt f constienti de ceea ce inseamna consum la maximum si repartitie in sistem pausal dar turma ramane turma .Alimentati de zvonuri de genul ..'am auzit eu ca la blocul X nu au repartitoare si ce caldura au si doar 50 ron in plus fata de noi...'hai sa incercam si noi fara.Cei 20 % refuza sa le plateasca aceasta experienta personala Ce poti face cu ei ?? ii consideri restantieri? Ei isi platesc dar numai o parte din caldura
Bineinteles ca acea interpretare cu "impiedicarea la temperaturi optime..."este o gogorita sau "una spun eu si alta intelegi tu"... Daca vor sa plateasca in plus....asta e!
Dar procedati si dv. cu tabelul de semnaturi si pastrati sistemul de calcul. Cei care
nu mai vor cu repartitoare vor plati la maximul celor care vor cu repartitoare.
In fond cei fara repartitoare vor plati in plus ceea ce sunt dispusi de pe acum sa plateasca in plus, nu?...iar ceilalti, care raman cu repartitoare vor plati partea lor, atat cat consuma.
@elga50 si pentru toti forumistii:
cei care ramin cu repartitoare nu vor plati "partea lor, atat cat consuma";
cu cit ramin mai putini cei cu repartitoare, cu atit mai mult factura lor (suma de plata repartizata) va fi mai aproape de factura celor fara;
asta chiar daca cei cu rep. vor inchide robinetele mai tot timpul, iar cei fara vor sta cu robinetele la maxim;
am postat un mesaj cu un anumit calcul la pagina 2 prin care am demonstrat matematic ceea ce sustin, repartitoarele isi au rostul doar atunci cind cel putin acel minim de 80% exista, asta datoriat metodologiei de calcul si sistemului in sine, care nu contorizeaza ci repartizeaza estimativ
Aveti dreptate, dar cei 20% trebuie sa iasa din sistem prin vointa lor, nu prin a celorlalti. Asa cum ceilalti au vrut sa iasa sin sistem si cei care vor sa ramana nu i-au putut opri (spre binele lor), tot asa nici cei care nu mai vor nu-i pot determina pe cei care vor (spre binele lor) sa iasa.
Fiecare om trebuie sa ia aceasta hotarare prin vointa proprie ce are de facut in apartamentul propriu.
Calculele pe hartie in acest caz nu sunt relevante deloc. Ele se fac pentru fiecare luna in parte si pentru orice scara de bloc in parte deoarece maximul se determina tot prin vointa oamenilor de a-si incinge mai mult sau mai putin caloriferele. Dar aveti dreptate cu totul in general.
Nu prea inteleg ce intelegeti prin "estimativ". Repartizarea este pe unitati echivalente. O unitate echivalenta se calculeaza la fel pentru toata lumea. Repartitorul nu estimeaza, ci calculeaza pe baza unor parametri concreti din mediul respectiv.