avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Buna seara, prieteni!
Anumite alte activitati m-au facut sa nu mai scriu aici si sa nu va mai tin la curent cu cele intamplate, dar revin pentru ca mi se pare util sa va informez. O anumita primarie de sector (nu o numesc pentru a nu-i face reclama defavorabila sau favorabila), se pare ca "s-a desteptat' (sau mai degraba am "desteptat-o" eu!), deoarece in raspunsul pe care mi l-a furnizat imi spune ca a trimis petitia mea la ANRSC pentru punctul de vedere legal, dar, ce-i mai important, spune ca "NICIO HOTARARE A ADUNARII GENERALE NU POATE FI LUATA CU INCALCAREA LEGII", exprimandu-si, printre randuri rezerve privind legalitatea renuntarii la repartitoare. Adevarul este ca le-am dat "mura-n gura' articolele de lege pe care le-am mentionat si in topicul de aici. In treacat fie spus, am fost, sunt si voi fi functionar public la ...o primarie (la Relatii publice), care m-a disponibilizat anul trecut, dar trebuie sa ma reangajeze, deoarece de curand am castigat procesul in Instanta de contencios. Am scris asta nu pentru a ma lauda, ci numai pentru a ma face inteles ca stiu foarte bine legile, ba mai mult, jobul meu a fost si va fi sa-i informez si pe altii. Deci, revenind la "oile noastre', astazi am depus la judecatoria competenta teritorial actiunea prin care cer suspendarea si anularea hotararii adunarii generale extraordinare, motivele fiind atat lipsa de procedura legala privind convocarea, dar si incalcarea prevederilor din legislatia privind repartitoarele. Sunt sigur ca am sa castig si sper ca hotararea pe care o va pronunta instanta sa fie un precedent, astfel incat niciodata o mana de oameni "manati' de cei care nu respecta legile si de dorinta de a sustrage energie termica pe care nu o vor plati in sistemul de calcul pausal sa nu mai poata sa-si bata joc de prevederile legale in ceea ce priveste repartitoarele si modul de calcul pe baza de SET.

Si mai vreau sa raspund celui care scria ca as confunda civilul cu penalul, ca, intradevar nerespectarea legilor nu implica neaparat infractiuni, dar, instigarea la nerespectarea legilor este infractiune incriminata de art. 324 C. Penal. si exact asta a facut presul asoc. si cenzora, iar hotararea Instantei civile care va arata ilegalitatea demersului va constitui mijloc peremptoriu de proba in actiunea penala. Este vreun jurist de acord cu mine? Cred ca toti ar fi!

As fi deosebit de interesat in comentarii pe baza acestui post, asa ca, VA INVIT LA DEZBATERI cu multumiri anticipate!
adigrec a scris:

Ce parere aveti despre conceptul de dezvoltare durabila?

In Vaslui, in fosta cladire a unei termocentrale desfiintate se amenajeaza acum un azil de batrani (in toate blocurile din jur exista fie centrale de scara, fie centrale individuale).

In raport cu subiectul discutat, situatia descrisa mai sus exprima ceea ce cred in legatura cu 'conceptul de dezvoltare durabila'.

vedeti asta
[ link extern ]
Buna seara doamna Elga va vad ca aveti f multa rabdare in a explica pe ntelesul tuturor Urmaresc raspunsurile pe acest forum pt ca si la noi a intervenit un conflict pe subiect repartitoare si dvs sunteti cea care raspunde cel mai scurt concis si la subiect Ati mentionat mai inainte cum ca daca un procent mai mare renunta atunci pentru cei care raman cu repartitoare cestiune devine ineficienta.Cei din blocul nostru -doar scara 2 bloc cu 3 scari si 90 ap deci celor din scara noastra cineva le a bagat in cap cum ca daca ar da drumul vanelor RADET permanet--24/24,7/7 asa cum era inainte de montarea repartitoarelor ar fi mai calde caloriferele lor ,nu ar mai avea igrasie ca se "darama blocul "pe ei.Ei sunt f convinsi de acest lucru si nimeni nu le poate scoate ideea din cap Zic ei " hai sa facem o experienta ,iarna asta si vedem ce o fi" Cu alte cuvinte scara noastra a facut intai niste tabele cu cine este pentru renuntare la rep.si cine nu,,, si, pescurt din 36 apartamente 9 au zis ca vor sa le pastreze si citirea in functie de programul de citire al firmei cu care avem contractul Alti 6 sunt indecisi de fapt au lipsit din tara si atunci cand au facut tabelul si acum la asa zisa sedinta ca nu stia multa lume de ea.Eu absolut intamplator m am nimerit ca trebuia sa plec undeva si m a oprit administratorul stai ca uite este sedinta eu stiam ca se stabilise ca cei care vor sa raman cu rep raman si basta deci sedinta a fost clar CA SA I OBLIGE SI PE CEI CARE NU DORESC CITIREA PRIN firma sa intre la repartizarea costurilor in sistem pausal
Noi care nu dorim ,pt ca plecam des din localitate unii chiar sunt plecat de ani de zile ori sistemul pausal ma obliga sa platesc fie ca locuiesc fie ca nu si asta pe mp lucru care parca mi se pare cam exagerat La gaze platesc desi nu gatesc dar platesc gazele ca nu avem contoare separate deci acum vor ei sa le platim si caldura fie ca suntem fie ca nu in localitate
Din punct de vedere legal adunarea de scara are puterea si dreptul sa ma oblige sa platesc in sistem pausal atat vreme cat avem montate aceste repartitoare de costuri?????
precizez faptul ca celelate scari mentin citirea prin firma respectiva deci firma ar veni oricum pt citire la ei si 2) ei zic ca nu dau jos aparatele si robinetele montate ci doar sa spuna firmei cum ca scara 2 plateste in sistem pausal sa faca si ei o experienta Le am spus ca in ianuarie -febr am intentia sa inchid si sa plec din tara mi au raspuns ca sa mi bag chiriasi care sa mi plateasca ei caldura pe care oricum vor sa mi o puna n spinare
Astept sa vad si firma ce raspunde din punctul lor de vedere (tehnic adica) insa dvs dpd vedere legal puteti a ma lumina...??? Poate adunarea de scara sa ma oblige daca ei au fost 50+1 sa ma oblige sa platesc in pausal caldura din apartamentului meu mai ales daca nu locuiesc decat periodic...?? nu ma refer la caldura per comun
inutil sa va spun ce scandal era la "sedinta" ca de ce unitatea este diferita la fiecare citire am incercat sa le explic evident ca nu am reusit (ca daca el are pe calorifer 100 unitati atata sa plateasca --are impresia ca daca lasa vanele deschise permanet si zi si noapte o sa aibe caldura si cu pret mai mic
de asta va intreb 1) daca au ei dreptul sa ma oblige pe mine sa platesc in sistem pausal adica sa i spuna administartorului ii faci calculul asa si nu pe consum personal si
2 )daca din 36 ap raman doar 9 plus 5 ar insemna ca degeaba mai sunt citite repartitoarele ca nu e diferenta!??? Multumesc si mi cer scuze de deranj
Dle < adigrec> ati postat o situatie care seamana f mult si cu a noastra si va intreb eu acum pe dvs Ca ati spus ca v ati documentat in legatura cu OBLIGATIVITATEA prin lege a folosirii sistemului cu repartitoare eu nu am prea gasit iau acum la citit articolele de lege pe care le ati enumerat si ce sa va spun as prefera sa rezolvam pe cale amiabila problema --la noi pe scara --pentru ca ce spuneti dvs actionare in instanta ...e chestie si de durata si de nervi si de bani ...Eu nu inteleg insa nici pana acum daca adunarea de scara are dreptul sa ma oblige pe mine sa platesc la pausal doar pentru ca ei doresc sa faca o experienta.Daca doresc experiente de ce nu le fac pe banii lor si atat.Daca dvs imi puteti confirma ca SIGUR SUNT OBLIGATORII prin lege atunci stiu si eu cum sa merg mai departe siiii ar fi si rezolvarea la dvs Nu ati mai fi nevoiti sa umblati prin instante cine stie cand se acorda termenul trece vara pana ajungem noi in instanta dar daca sigur este incalcare de lege atunci se rezolva mult mai rapid Cand le am montat nu doream ,,m au obligat sa mi montez alt fel urma sa platim noi tot surplusul, acum din motive bine intemeiate nu mai vreau sa revin la sistemul pausal Deci daca ati mai facut demersuri si aveti raspunsuri noi va rog sa postati spre ajutorul altora adica noi! Intre timp ma documentez asupra legilor pe care dvs le ati postat mai sus.Va multumesc

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)