avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
adigrec a scris:

Citez din raspunsul ANRSC nr. 4033115/M.I.M/09/11/2011: Montarea repartitoarelor de costuri este obligatorie conf. art.29 alin. 1 din Legea nr.325/2006, care dispune ca "in cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri"


stie cineva vreun articol de lege sau de hg sau alt act normativ care sa precizeze ce sanctiuni urmeaza sa suporte "consumatorii dintr-un condominiu" care nu respecta art.29 alin.1 din legea nr.325/2006?
adica ce sanctiune legala si de catre cine ar trebui sa li se aplice proprietarilor de apartament la bloc care nu au montat repartitoare ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
eugen82, utilizator
Nu se intampla nimic, dovada ca exista asociatii care ajung sa rezilieze contractele cu firmele de calcul.

Se pare ca represaliile vor incepe de la cei mai amarati dintre proprietari si anume: ajutorul pentru incalzire sa fie conditionat in unele primarii de masurarea caldurii cu repartitoarele.

Nu e vorba de folosirea aparatelor in sine, ci de conceptul de economie a energiei, concept global si care cuprinde in el mai multe componente intre care asigurarea resurselor energetice este din ce in ce mai dificila si acestea sunt din ce in ce mai scumpe.
In conditiile in care resursele proprii ale omului sunt grevate din ce in ce mai mult de dificultati financiare, criza economica ne-a dovedit-o din plin, nici la nivel individual si cu atat mai putin la nivel de comunitate, la nivel national, nu ne mai putem permite sa lasam aceasta relatie folosirea resurselor energetice / potential economic la voia intamplarii.

Daca ne inchipuim ca cerinta de contorizare a pornit de la a da de mancare unor firme infometate, dupa opinia mea, se gandeste ingust si nu mai departe de varful nasului.
Toti, de la mic la mare, de la proprietarii simpli, pana la conducerea asociatiilor ar trebui sa inteleaga necesitatea acestora, sa inteleaga cum se face calculul caldurii, sa inteleaga cum sa le foloseasca si sa inteleaga ca resursele energetice sunt din ce in ce mai putine, mai poluante, mai scumpe ... si ca ceea ce iti poti permite azi, maine e posibil si poimaine e probabil sa nu se mai poata.
H.G 933/2004.....Art. 9. - Nerespectarea termenelor stabilite de prezenta hotărâre cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum şi nerespectarea programului de contorizare la nivel de branşament de imobil sau scară, aprobat, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.
Art. 10. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezenta hotărâre se fac de către personalul împuternicit de ministrul administraţiei şi internelor, de preşedintele autorităţii de reglementare competente, de prefect şi de primar.
(2) Contravenţiilor prevăzute la art. 9 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare

atat se pare ca ar fi...
in opinia mea desi se pare ca ar fi, totusi nu este, deoarece:
art.9 din HG 933/2004 are doua ipoteze (situatii in care se aplica amenzi):
- a doua " nerespectarea programului de contorizare la nivel de branşament de imobil sau scară" indubitabil nu are legatura cu repartitoarele de apartament ci cu contorizarea scarii (contoarele instalate pe la subsol); dealtfel aceasta hg a avut ca scop principal contorizarea scarilor, care s-a si realizat in practica la acea vreme, cine sta la bloc cunoaste
-prima ipoteza "elaborarea programului de contorizare" nu cred ca se refera nici ea la repartitoare, argumente:
Art.3 alin.1al hg 933/2004: In termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotariri, autoritatile administratiei publice locale din localitatile in care exista sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termica in functiune au obligatia sa elaboreze programe de contorizare proprii, cu identificarea si precizarea surselor de finantare.
Reiese ca prima ipoteza se refera la o obligatie a primariilor, acestea urmind a fi amendate, iar programele respective nu se refera la repartitoare ci la contorizari
Exista o distinctie in hg intre contorizare (distributia orizontala, cind la intrarea agentului termic in apartament se monteaza contor, nu repartitor) si repartizarea costurilor (distributia pe orizontala , contor de scara si repartitoare in apartamente)

Rezulta ca art.9 nu are legatura cu repartitoarele, nu sanctioneaza nerespectarea art.29 alin.1 legea 325/2006.

intrebarea ramine, stie cineva un alt articol?
ideea este ca o obligatie degeaba este instituita prin lege daca prin lege nu este sanctionata nerespectarea ei
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
eugen82, utilizator
Sarcina este transferata in curtea primariilor prin infiintarea acelui compartiment energetic, care nu stiu ce atributii are cu privire strict la montarea de repartitoare in apartamente.
Atat legea 325/2006, cat si HG 933/2004 modificata cu HG 609/2007 se opresc cu sanctiunile la nivelul contorului de bransament.

Totusi putem face urmatoarea corelatie:
In HG 609/2004 se spune:
Articol unic.
.....
2) Montarea contoarelor de energie termică la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, este în sarcina proprietarilor, indiferent de sistemul de distribuţie adoptat în cadrul condominiului, şi se va finaliza până la data de 30 septembrie 2009.


In legea 230/2007de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia

Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
.......
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
.................
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
................
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.




Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)