avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
de acord, fiecare intra sau iese din sistem prin propria vointa, dar avantajul va fi de partea celor care constituie majoritatea; daca sa zicem 90% sint in sistem, cel care iese este dezavantajat, dar daca din cei 90% ies aproape toti si mai ramin 10%, acesta din urma va fi dezavantajat
am spus estimativ pt. ca nu este vorba de contorizare, nu se masoara cu repartitoarele ca la apa calda consumul ce trece prin teava; metoda de calcul al unitatilor eset estimativa pe baza de masurare a diferentelor de temperatura plus alti parametri, fapt pe care cred ca-l cunoasteti foarte bine. se mai poate dezvolta subiectul, dar nu are rost
pina la urma cred ca repartitoarele astea au fost inventate ca sa aibe motiv de discutii si nervi cei care locuiesc la bloc, se cauta subiecte prin care lumea sa aibe preocupari in alte directii ; la mine in bloc a fost si este permanent scandal din cauza unei familii care nu a vrut si nu vrea , printre altele au auzit ei ca in repartitoarele astea sint montate niste dispozitive de ascultare a discutiilor din apartamente!
:happy: Asta referitor la microfoane.
Exact !asa cum spuneti. si am sa mi explic si cuvantul "estimativ' Foarte pe scurt ,lor le a bagat cineva in cap ideea cum ca daca robinetii ar sta deschisi la maxim 24/24 atunci pe teava ar veni agent termic cu temperatura si presiune mare si ar avea caldura la fel cum la apa calda ca sa vina apa fierbinte trebuie asteptat un timp Si ,au decis sa lase robinetii deschisi iar plata sa se faca la pausal pentru ca asa tin ei minte ca in 92-95 era f bine in bloc din punctul asta de vedere Eu am rasfoit putin actele mai vechi si daca in luni de iarna INAINTE DE montarea repartitoarelor aveam consum de180-190-200 Gkal pe luna deci de iarna,imediat dupa montarea repartitoarelor consumul a scazut la 55-60 hai 65Gkal/luna (doar caldura nu si apa calda.) "imediat" de -in sensul de anul urmator aceeasi luna calendaristica Deci acum daca se lasa robinetii deschisi va fi iarasi un consum f mare ca nimeni nu mai are oprelisti Va veni o nota de plata fabuloasa! Ei cred ca va fi doar 50-100 ron diferenta fata de anii trecuti ca asa au auzit ei la "colegu' de servici " Degeaba li s a explicat ca ce este aici este numai aici ,nu are nici o legatura cu alt bloc repeta toti ca hipnotizatii ...'eii sa vedem ce o fi !! pt 50 ron acolo..!'Si deci estimativ nu se refera la unitati de pe repartitoare pt ca am inteles ca nu vor mai avea o valoare de referinta. Dar de ex doamna care a spus asa ,a zis 'voi plati,dar nu cum o sa vina ,-peste 750 ron doar caldura la 3 cam- dansa fiind la 3 camere Ci va plati restul din intretinere-celelalte , si din suma aberanta care i va reveni prin impartire la sistem pausal va plati probabil comparativ cu celelate scari care au ramas in continuare in sistem contorizat ..sau, mai rau ! Ca ceilalti nici nu vor sa auda sa plateasca niste sume exorbitante impuse de,altul zice..'eu platesc pt caldura cat am platit si anul trecut in decembrie iar este gresit ! ca pretul G kal nu mai este acelasi .Cifrele se refera doar la scara in cauza nu per total Deci un singur bloc mai multe scari un singur presedinte o singura asociatie de proprietari dar o scara "rebela"(scuze!)
Celelalte scari traiesc in 2011 nu in 1995.
Buna seara ,
Multumesc pentru raspuns, si pentru ca vreau sa fiu in masura sa explic in sedinta cu propietarii toate ipotezele, as dori sa mai lamuresc un aspect referitor la modul de calcul al caldurii cu repartitoare al procentului de 30% din apartamentele care nu sunt de acord cu pausal. Cum ar trebui sa procedez daca firma de calcul nu mai vrea sa-mi calculeze caldura, are dreptul-legal- administratorul sa efectueze calculul(are efectuat acel curs de administratie)? Am vazut la pag 2 demonstatia aceea de calcul si il rog pe dl eugen82 sau orcine stie , daca este posibil, sa-mi spuna de unde pot lua formula de calcul-metodologia- cu tot cu coeficientii de corectie pentru amplasare si numarul elementelor caloriferului avand si ap la pausal si ap cu repartitoare. Are importanta, intervine in calcul undeva, daca pentru apartamentele care sunt fara citiri au altfel de calorifere?(ex :tabla sau un numar mai mare de elementi) sau este specificat undeva un procent legal care se aplica acestora in functie de maximul celor cu repartitoare si atat, adica nu infuenteaza calculul.
Va multumesc anticipat.
Cititi Normele de repartizare a energiei termice aprobate prin Ordinul 343/2010 ANRSC. Administratorul nu are voie sa faca acest calcul din doua motive:
- efectuarea calculelor se face numai de persoane autorizate. Asemenea cerinta exista si in legea 325/2006
- datele din repartitoare sunt proprietatea firmei de calcul, asa cum puteti vedea in contractul cu firma de calcul, deci nu pot fi folosite aceste date in calculele altcuiva decat ale firmei. Repartitoarele, aparatele fizic sunt ale proprietarilor, dar datele sunt ale firmei.

Trebuie sa faceti inventarul sistemului de incalzire din fiecare scara si sa montati un repartitor martor ca sa se stie procentul pentru caldura la comun.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)