Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
@ilinkgb pentru repartitoarele de costuri ( apometre de apartament sau repartitoare de caldura) se poate hotara in adunarea generala modalitatea cum se verifica concret acestea. Pentru apometrele de apartament se poate apela la verificarea metrologica iar pentu repartitoare de caldura se poate intreba la firma care a montat si exloatat daca acestea indeplinesc sau nu standardele de fabricatie , daca perioada lor de exloatare nu a expirat, daca acestea au fost desprinse de pe radiator, etc. .
Eu cred ca daca repartitoarelor de caldura se vor aplica cateva elemente de siguranta si anume vor fi fixate bine , aplicat un sigiliu pentru a verifica daca s-a umblat la ele, etc. acestea se pot folosi cu incredere la repartizarea costurilor lunare. Faptul ca unul inchide mai mult robinetii termostatati decat altul ar trebui inteles ca ceva normal, adica posibilitatea sau dreptul fiecaruia de a controla consumul trebuie respectat.
Eu ma intreb de ce nu s-au scos apometrele subdivizoare si sa se treaca la pausal consumul de apa tinand cont de toate imperfectiunile sistemului, iar la repartitoarele de caldura se doreste acest lucru ?.Amandoua sistemele sunt imperfecte nu?.
=D> Excelenta intrebarea din final!
Pai raspunsul este foarte simplu. Mecanismul de repartizare prin repartitoarele de caldura - ca sa va fiu pe plac, apropos de repartitoarele de apa :) - este mai greu de inteles, iar aici pe forum discutia s-a lansat si s-a ambalat de la caracteristica de adimensional a acestora.
Sigur ca ceea ce nu intelegi, naste semne de intrebare, suspiciuni pentru ca nici nu gasesti explicatii mai simple, iar tentatia de a vedea hotie peste tot, pornind de la administrator, presedinte de asociatie, trecand prin firmele de calcul si ajungand la autoritatile snapane si mizerabile care iau pielea de pe noi, este foarte mare si mult mai usor de insusit decat o intelegere a fenomenului, a calculului sau a argumentelor.
Pe scurt, multa lume, conectata la sistemul centralizat sau deconectati, posesoare de CT, este pusa in fata unei evidente - ca trebuie sa plateasca la caldura o catime, indiferent cat e de mare sau de mica, aceasta insemnand proportional cu ceea ce primesc prin calorifere, prin tevile si coloanele de caldura din condominii.... si nu este dispusa sa recunoasca aceasta evidenta. Atunci se indoiesc si incearca sa-si marcheze un teritoriu cat mai mare cu nesiguranta, incertitudini, ca in final sa creeze un curent de opinie. Dar pana acolo ...mai va...
Si nu mai departe de ceea ce spuneati, mai acum 10 ani, era o discutie asemanatoare cu apometrele pe care lumea le considera niste monstruozitati. Cu toate micile gainarii care s-au facut cu folosirea acestora, fenomenul de masurare si deci de economisire a apei a dat roade.
Ia, acum, de vino intr-un bloc si scoate-le apometrele oamenilor de pe retea si lasa-i la liber, sa vezi, vor? Or vrea....:) sau nu?
Prin constructie Repartitoarele au doi senzori de temperatura (deci sunt adimensionale) care inregistreaza temepratura mediului si temperatura radiatorului.
Sa avem in vedere ca "operatiunea de verificare" a senzorilor de temperatura nu intra in sfera de activitate a BRML ci in sfera ANRSC.
Gratie miniaturizarii electronice, datele de mediu (temperatura) sunt transformate in asa numitele informatii "adimensionale" care, printr-o aplicatie software, sunt transformate in consum de energie termica!
Atata timp cat ANRSC nu reglementeaza temperatura de deschidere a robinetilor cu cap termostatic, lasand la latitudinea firmelor autorizate sa stabileasca cu de la sine putere acest parametru, despre ce vorbim?
De ce ANRSC considera ca pierderile prin coloane sunt egale pentru apartamentul neincalzit cat si pentru apartamentul care este incalzit (chiar si prin CT)?
Cum interpretam legea in situatia apartamentelor care pe langa caloriferele incalzite de RADET, folosesc surse alternative (calorifere, aeroterme, aragaz bucatarie)?
Uitati ideea de baza, ca se plateste energia termica, iar pe coloanele comune ea circula si incalzeste exact asa cum incalzeau sau incalzesc inca si in prezent caloriferele spatiile individuale necontorizate. Unele camere sunt mai izolate termic, altele mai putin izolate, deci mai reci, DAR toti plateau dupa un singur mod de repartizare - cota-parte indiviza. Nu le masura nimeni temperatura din camera ca sa ia in considerare si acest parametru si sa le scada sau adauge la cota de caldura ceva.
Acum nu s-a facut decat sa se scoata din acest global, incalzirea individuala, ramanand la repartizarea pe cota-parte indiviza numai caldura la comun....si aia inventariata si para repartizata cu repartitorul martor.
E suficient de expresiv acest mod de contorizare a apartamentelor si justifica suficient modul de a repartiza consumul de agent termic. A sofistica si mai mult acest mod de repartizare ar inseamna sa ne mancam de sub unghii...
ANRSC promite calcule si fundamente stiintifice ...
Sa luam spre exemplu situatia din imobilul in care locuiesc: 2 apartamente avand aceeasi suprafata si aproximativ aceeasi orientare, conforma variantei ANRSC in sezonul 2010-2011, cheltuielile cu energia termica au fost:
ap. x = 295 lei din care cel putin 90 de lei a reprezentat comisionul firmei de repartizare
ap. y = 2013 lei
Daca ar fi platit la pausal suma pentru fiecare apartament ar fi fost 696 lei.
Vad ca se omit din discutie:
- temperatura de deschidere a robinetilor termostatati
- cresterea consumului de gaze pe perioada iernii
- utilizarea surselor alternative de incalzire - situatie ce contravine prevederilor impuse de ANRSC
- proprietarii care vor sa beneficieze de un anume climat si care se afla intre apartamente neincalzite
- cheltuielile cu firma care repartizeaza energia termica
Din punctul meu de vedere, solutia adoptata de ANRSC aduce mai mult cu o solutie de avarie... care aduce bani la buget prin:
- taxele de autorizare percepute firmelor de catre ANRSC
- taxe si impozite platite de firmele respective