Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
Fiecare vorbeste din experienta sa.
Ambele variante extreme ale facturilor sunt erori grave, care nu pot fi dovedite stiintific. Facturi foarte mici au de obicei proprietarii apartementelor dintre etaje, care inchid caloriferele, dar primesc caldura in mod indirect, prin pereti, de la cei care incalzesc apartementele. Ia incercati asa ceva la casa, unde nu aveti vecini care se incalzesc, sa vedeti ce temperatura aveti in casa, cum dardaiti cu toate caloriferele inchise. Facturi mari, de 400 lei sau mai mult, au de obicei proprietarii de la ultimul, etaj, parter sau coltul blocului, care sunt nevoiti sa deschida caloriferele. Ei platesc si o mare parte din agentul termic contractat de asociatie pentru cei acre inchid caloriferele. Acel agent termic circula in surplus prin instalatie, din cauza dezechilibrului hidraulic produs de cei care inchid caloriferele.
In Romania a ajuns o excentricitate sa deschizi caloriferele pentru incalzire, desi pentru asta au fost create. Un calorifer, chiar deschis nonstop nu da de 2 sau trei ori mai multa caldura decat puterea sa termica, asa cum rezulta din facturile mincinoase ale firmelor.
@darida. Stam la ultimul etaj si atat a fost factura noastra La noi am avut factura de 45 Ron
Iar cea de 400 Ron la etajele inferioare Si la ceilalti vecini de la ultimul etaj au fost facturi mici pentru ca a fost cald afara. si nu au deschis. Probabil si pentru ca avem orientare sud-vest adica soare pe partea noastra incepand cu orele 13-14 si pana la asfintit Trebuie insa sa reamintesc faptul ca acest topic a inceput cu intrebarea "are dreptul asociatia de proprietari sa ne impuna noua reapartizarea facturii in sistem pausal desi suntem contorizati tot blocul? .care impunere a pornit exact de la aceasta idee ca "daca nu deschide vecinul X caloriferul se darama casa pe noi".De 16 ani locuim aici --repet ultimul etaj -si nici o data nu am avut mai mult de 22-23 Celsius dar nici nu am dardait cum se spune
Cunosc particularitatile casei si stiam ca oricat de mult agent termic ar circula prin calorifere mai mult de 23C nu s ar obtine Din motivul acesta am insistat noi si inca un numar de proprietari sa platim doar cat consumam si nu la pausal.Diferentele mari de la 45 la 400Ron au fost pt ca noi care am dorit sa ramanem cu repartitoare efectiv nu am deschis in schimb, cei care au dorit sa aibe multa caldura au avut deschise aproape tot timpul caloriferele ,si au stat cu geamurile deschise Postez cifrele acestea care arata diferenta pentru ca mai sunt si alte persoane care intreaba chiar aici pe forum cum e mai bine cu repartitoare/fara repartitoare
@BEN46 fiecare Asociatie de locatari NU are dreptul asupra modului in care eu inteleg sa mi incalzesc apartamentul.Atata vreme cat toate apartamentele sunt contorizate De aici a pornit acest topic Dl <adigrec> se interesa de articole de lege care sa se refere punctual la acest aspect care constituie un abuz din partea Asociatiei de proprietari sa oblige pe toti proprietarii sa plateasca la pausal.
@ilinkagb
Am spus "de obicei", intrucat cea mai intalnita situatie in fapt este aceea in care cei dintre etaje inchid caloriferele, iar cei din zonele marginale ale blocului le tin deschise, din cauza expunerii directe la frigul exterior. In cazul dvs e invers, dar explicatia fenomenului ramane valabila.
Ceilalti cu sume de 400 lei platesc, in afara de costul efectiv al incalzirii, si surplusul de debit de agent termic din instalatie, pe care asociatia l-a contractat si pt cei care inchid caloriferele.
Un apartament incalzit nonstop, nu consuma caldura de 400 de lei. Puterea termica a caloriferelor se stabileste la Institutul INCERC Bucuresti, iar specialistii din domeniu cu zeci de ani experienta stiu asta. Caloriferele nu sunt furnale, asa cum vor firmele sa ne dea impresia. De aceea, "pierderile" subite, facturile care explodeaza dupa montarea repartitoarelor si a robinetilor termostatici nu sunt decat dovada incalcarii legislatiei privind montarea lor.