avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Cred ca se fac niste confuzii.

Toate cele enumerate mai sus sunt mijloace de masurare. Absolut toate masoare ceva, indiferent daca sunt omologate sau nu, si indiferent de unitatea de masura mc(apa, gaz), kw(energie electrica), unitati adimensionale(repartitoarele de caldura)...



-contor de bransament - mijloc de masurare , supus controlului metrologic, montat la bransament, la limita proprietatii utilizatorului(adica asociatie de properietari), utilizat la facturarea cantitatilor furnizate, pe baza inregistrarilor acestuia.

-contor individual de apartament - mijloc de masurare , supus controlului metrologic, montat la limita proprietatii individuale cadrul unui condominiu, mai sus de contorul de bransament, la limita proprietatii utilizatorului, utilizat la repartizarea repartizarea cantitatilor de apa facturate de catre contorul de bransament.

-repartitor de caldura - mijloc de masurare , supus controlului metrologic, montat pe corpul de incalzit din proprietatea utilizatorului, utilizat la repartizarea repartizarea cantitatilor de energie termica facturate de catre contorul de bransament.

vezi si definitia din dex
REPARTITOR, repartitoare, sn - Dispozitiv electronic care masoara in unitati adimensionale fluxul de energie termica emis de un corp de incalzire sau repartitor electronic de costuri


Principial nu exista diferente intre repartitor si apometru, difera doar mecanismele de calcul, ceea ce este esential de altfel, In cazul apei, atat contorul de bransament cat si apometrele, inregistreaza mc. in schimb in cazul energiei termice, repartitoarele inregistreaza unitati termice, marimi adimensionale. Aceste nu au nici o relevanta daca sunt considerate solitar, si trebuie sa fie luate in considerare impreuna cu repartitoarele de pe toate corpurile de incalzit de dupa gicacalorimetru. Mai pe intelesul tuturor ele masoara o pondere din consumul total al consomiului.

Insa repet, principial, atat repartitoarele si apometrele, sunt la fel, aparate de masura utilizate la repartizarea consumului facturat pe baza contoarelor de bransament.





Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
grandanat, utilizator
Tare mai sunt acestia impotriva repartitoarelor pentru caldura, de parca alceva nu mai au de facut ca le-au furat nevasta. Decat sa agite lumea la cap cu prostii, mai bine uite ceva ca sa aiba motiv de lupta nationala:- toate regiile de apa sa acorde aviz favorabil solicitarii celor care doresc bransament separat de bransamentul blocului.
Unii s-au apucat si au chemat in judecata ANRSC-ul cerand sa interzica sistemul de repartizare a caldurii folosind repartitoare de caldura, aratand ca acestea nu au verificari metrologice. Au pierdut cu succes.:))
Dl johnpescar problema este modul de repartizare a costurilor-cu repartitoarele de costuri platesc o anumita suma -evident mai mica decat in sistem pausal-Dumnealor,locatarii care au toti repartitoare se banuiesc reciproc cum ca si au deslipit repartitoarele si ca atare unii platesc si pt ceilati.Si au hotarat sa se imparta factura de la radet in sistem pausal in virtutea principiului 'sa moara si capra vecinului" Si au insistat sa deschida toata lumea robinetele ca ei cred ca asa va veni agent termic la presiune mare si temperatura inalta Consumul va fi evident foarte mare cel putin triplu dupa calculele mele si nu consider ca este momentul prea bun pentru asemenea experiente acum ca pretul Gkal a crescut asa de mult De asta ne agitam unii din noi ca va trebui sa platim niste sume in plus doar pentru a satisface curiozitatea unora care zic "hai sa incercam sa vedem ce iese asa" adica robinete deschise la maxim.De ce sa plateasca altii curiozitatea unor persoane lipsite de logica E logic ca daca deschizi la maxim si consumul este maxim De ce nu fac ei experiente pe banii lor de ce ne obliga si pe noi care stim rezultatul sa contribuim la experimentele lor? Aici era problema ca ei sunt convinsi ca robinetele termostat ar strangula oarecum circuitul prin tevi si ca din cauza asta nu au ei caloriferel calde.Dar nici nu deschid caloriferele din motivul mai sus mentionat ca i banuiesc pe altii ca si au deslipit aparatele care inregistreaza si in felul asta daca ei deschid se va inregistra numai la ei si platesc pentru tot blocul.Nu mai bine daca tot au aparut suspiciunile astea sa se fi verificat repartitoarele la fel cum se verifica si apometrele ?
elga50 a scris:


Lor li se va considera la consum acel maxim + 10% din ceea ce consuma cei care fac economie,



Unde pot gasi aceasta cifra? Eu auzisem de 30%, dar concret n-am reusit sa gasesc ceva oficial pe net.
Pe scara mea sunt 15 apartamente - 3 pe etaj, unu cu 2 camere si doua cu 3 camere, avem contor de scara si repartitoarele pe fiecare calorifer (vine o firma si citeste).
Eu am cu 3 camere si platesc cel mai mult de pe scara. De exemplu iarna trecuta 4-500 pe luna iar restul de pe coloana mea cate 100-150 (doar incalzirea)
Situatiile pe scara sunt diverse - 3 apartamente de pensionari (astia au 3 camere dar dorm in bucatarie :)) - un apartament e locuit ocazional (mai mult nu) - doua apartamente au chiriasi (posibil sa foloseasca doar o camera)
Si mai sunt cam 3 apartamente unde presupun ca se fraudeaza repartitoarele (eu stiu trei metode, si ce poti sa crezi cand oamenii ies mereu la usa in tricou si platesc sub 100 ron caldura)

Deci incerc sa ma lamuresc daca nu e mai bine pentru mine sa renunt la "citiri".
Daca poate cineva sa puna un link unde sa gasesc procentul respectiv (10% sau cat o fi)
Si daca exista oficial un astfel de procent, comparatia se face cu toate apartamentele de pe scara sau doar cu cele echivalente (aceeasi coloana)? pentru ca mai am un vecin care plateste cu aprox 100 ron mai putin ca mine, dar oricum dublu fata de ceilalti, are 3 camere dar e pe alta coloana (alta pozitie, configuratie si suprafata putin diferita)....
Si in final unde ar trebui sa fac demersul, la firma cu repartitoarele sau la asociatie ?

scuze, dar n-am avut rabdare sa citesc toate paginile, nu ma certati daca raspunsul se gasea undeva cu 15 pagini in urma :)

multe multumiri!!!

Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
dansysro, utilizator
@dansysro intrati pe www.anrsc.ro, legislatie, realizari legislative, anul 2010, norma tehnica ... ordinul ... 343, articolul 17 si celelalte
cei 30% reprezinta cota din totalul consumului scarii care se aloca/ considera a a fi consumul comun total, acesti 30% se impart la toate apartmentele in sistem pausal (in functie de suprafete); restul de 70% se repartizeaza in functie de citirile repartitoarelor
in aceesi norma veti vedea ca 30% este in lunile de iarna, in octombrie sau martie este 50%
din formula de la art.17 eu am inteles ca se calculeaza separat pt. fiecare coloana, ceea ce ar fi si corect si logic.
undeva mai pe sfirsitul art.17 veti gasi:
NC k coeficient de corecţie având valoarea 1,1 pentru apartamente şi 1,3 pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă;

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)