avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Pentru stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata in adunarea generala a asociatiei de proprietari ( in baza metodologiei cadru elaborate de ANRSC in cazul cand se doreste repartizarea costurilor pe baza repartitoarelor de costuri), este obligatorie montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri. Repartitoare de costuri sunt apometrele de apa subdivizoare montate dupa apometrul dupa care se factureaza , la fel cum ,,repartitoarele''( dispozitivele) produse de diferite firme, sunt repartitoare de costuri de incalzire montate dupa gigacalorimetrul bransamentului termic comun. In ambele cazuri nu se poate vorbi despre obligativitatea folosirii acestora si sanctionarea nerespectarii unei obligatii.

Dar,la fel cum asociatia este obligata sa tina cont de indexurile apometrelor subdivizoare de apa , trebuie sa tina cont de indexurile repartitoarelor de costuri pentru caldura. Aici, la acest nivel apare obligatia, iar sanctionarea acestei nerespectari o pot face birourile care raspund de activitatea asociatiilor din primarii , atunci cand un proprietar reclama de exemplu ca in asociatia X administratora nu tine cont de indexul unui repartitor, iar pe lista de plata apar obligatii nereale de plata.Si.. pac amanda.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
johnpescar, utilizator
Repartitoarele de costuri pentru energia termica de care se face vorbire in HG 609/2007 sunt repartitoarele de caldura, domnule.
Apometrele sunt contoare de apa pentru ca ele masoara metri cubi. De-abia daca s-ar monta in locul lor repartitoare de costuri pentru apa, ceea ce nu s-a facut in condominiile patriei, atunci am putea vorbi despre apa.
Deocamdata cand vorbim despre repartitoare de costuri ne referim la caldura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
elga50, moderator
@elga 50 mie mi se pare evident ca este asa cum scrieti in mesajul anterior, ceea ce avem cu totii montat pe tevile de apa calda,rece la bucatarie, baie sint contoare pt.ca masoara efectiv ce trece prin teava, metri cubi
daca s-ar pune astfel de contoare si pe tevile caloriferelor , am vorbi de contorizare, nu cunosc, dar banuiesc explicatia tehnica pt. care astfel de contoare nu se pot monta pe calorifere; repartitoarele de costuri asa cum le zice numele repartizeaza intregul masurat prin contorul de scara la toate apartamentele, pe baza de masuratori estimative si metode de calcul; deci repartitoarele nu sint contoare, stabilesc cit are de platit fiecare din factura totala a scarii

tot @elga50 si nu numai:
revenind la discutia despre ce lege, norma sanctioneaza nerespectarea obligatiei legale prev. de legea 325/2006 si HG urile.. privind montarea repartitoarelor de costuri cu caldura atentie de catre proprietari si nu de altcineva!!!
ceea ce scrieti mai sus cu legea 230/2007 priveste strict obligatia presedintelui (mai sint articole cu cex) de a respecta ceea ce hotarasc proprietarii - in ad.gen.
prin articolele pe care le ciatati presedintele nu raspunde si nu are nicio obligatie pt. faptul ca asociatia nu monteaza repartitoare
conform textului de lege art.29.. obligatia este a proprietarilor/ asociatiiilor singurii care pot fi sanctionati si trasi la raspundere, nu presedintele care este doar reprezentantul lor si le duce la indeplinire ideile (actele de vointa)
nu stiu de ce dar pe forumul acesta avocati sau alti specialisti in drept civil isi spun parerea foarte rar
ramine o discutie de drept civil: ce efecte juridice poate produce o obligatie prevazuta de lege dar pt. nerespectarea careia nu exista text de lege care sa prevada o sanctiune ?
caci acesta se pare ca este cazul cu obligatia de montare a repartitoarelor.

si mai e ceva: asa cum se stie ANRSC a emis norma din 2010 prin care se accepta faptul ca o parte din proprietari pot renunta la repartitoare, atunci cum este norma ANRSC? este cumva nelegala? poate fi atacata in contencios administrativ - anulare act normativ?
cei de la ANRSC care i-au raspuns lui @adigrec ca demontarea este nelegala sint in contradictie cu ei insisi fiind aceiasi acre au emis norma din 2010
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
eugen82, utilizator
Nu tine de drept neaparat, ci fiecare dintre noi poate judeca lucrurile. S-o luam pe rand:
- proprietarii sunt organizati intr-o asociatie cu personalitate juridica;
- proprietarii raspund pentru abaterile de la lege (in general), nu in mod particular, atunci cand este vorba sa respecte prevederile unei legi, ci in corpore prin asociatia lor de proprietari. Aceasta asociatie are, asa cum am spus, personalitate juridica si o persoana juridica trebuie sa respecte legea, ea poate fi trasa la raspundere, amendata, chemata in instanta etc.
- presedintele asociatiei este reprezentantul proprietarilor fata de terti, adica fata de orice entitate care ar constata abaterea de la litera legii de catre proprietarii in corpore.
- proprietarii isi pot exprima vointa in AG, dar.....hotararile AG nu pot incalca alte legi.
- presedintele asociatiei, ca reprezentant al proprietarilor, nu poate incalca legile doar prevalandu-se de "vointa poporului". El trebuie sa instiinteze proprietarii si in AG, prin discutiile purtate, sa se ajunga la un mod de a pune in aplicare o lege, nu daca se respecta sau nu o lege.

Ce-am spus eu mai sus este teorie, dar este adevarat si perfect aplicabil.
In practica, presedintii de asociatii au aflat ca trebuie sa puna repartitoare, unii au aflat si temeiul legal, altii au aflat ca a asa a zis de la primarie, altii au aflat de la alti oameni. Una peste alta, au dat zvon in bloc ca o sa vina o firma de repartitoare si o sa puna. O sa coste....x lei....si ca o sa plateasca mai putin la caldura.
Unii dintre ei, dintr-o pornire democratica, stiind de la firma ca tre' sa fie 80%, ca altfel firma nu vine sa monteze, au intocmit tabele de semnaturi si....cum-necum le-au obtinut. Si asa s-a facut contorizarea in blocurile in care s-a facut.
In alte blocuri presedintii de asociatii, fie nu existau, fie erau niste "umbre" despre care nu se stia mare lucru si deci care nu aveau cum sa ia vreo initiva in acest sens, fie pur si simplu li s-a parut un pret prea mare si de teama ca o sa le sara locatarii in cap au bagat capu-ntre umeri sa treaca furtuna, bazandu-se pe zicala ca "o minune tine 3 zile", la noi, asa ca blocurile au ramas necontorizate. .

Dar, autoritatile locale care au dus la bun sfarsit contorizarea la nivel de scara, ca deh, erau tinute sa o faca, nu s-au mai interesat si de contorizarea apartamentelor, evident din delasare, dar si pentru faptul ca aceasta contorizare nu intra in atributiile lor.

Si eu mi-am pus intrebarea de ce nu exista pedeapsa pentru necontorizare. Pai, d-aia, ca proprietarii tre' sa puna, dar numai daca sunt 80% pe scara care sa vrea. Si cum sa vina statul si sa amendeze pe cineva care nu vrea sa-si puna? Acel cineva e lasat sa nu vrea pentru ca altfel in lege s-ar fi spus ceva de genul "proprietarii de apartamente sunt obligati sa isi monteze repartitoare de costuri pentru caldura" si atunci lucrurile ar fi fost clare.

E acelasi lucru ca si cu infiintarea asociatiilor de proprietari. Daca vechile asociatii de locatari ar fi fost obligate sa se transforme in asociatii de proprietari, fara a mai lua acceptul proprietarilor, ci printr-un act administrativ (ca oricum oamenii erau deja organizati intr-o asociatie de locatari), pe baza unei proceduri administrative, acum nu ar mai fi existat aberatii de asociatii de locatari care nu inseamna nimic, iar proprietarii traiesc vraiste in proprietatea comuna.

Sunt doua exemple din legislatia noastra care nu au dus lucrurile pana la capat, lasand sa se nasca aberatiile.
Buna seara,
Este posibil ca o persoana sa solicite sa renunte sa plateasca caldura conform repartitoarelor, vreau sa spun are acest drept ? Daca un propietar inainteaza o cerere catre asociatie prin care doreste sa nu ii mai fie calculata caldura conform acestor repartitoare este legal din partea asociatiei sa o aprobe si sa o dea firmei care face aceste calcule?
Ce poate face un presedinte unde peste 70% din bloc nu mai vor repartitoare si insista in acest fel sa voteze sa renunte la ele, degeaba le fluturi raspunsul ANRSC si articole din legi cand iese pe post la tv ,nu putem scrie nume,dar care reprezinta federatia asociatiilor de propietari, si spune ca este legal, daca ei vor, sa nu mai foloseasca repartitoarele?
Chiar si ANRSC creeaza confuzie pentru ca in raspunsul acordat noua spun ca este ilegal sa renunti la repartitoare dar ca ordinul din 2010 se aplica numai pentru blocurile care au montate aceste repartitoare , insa , daca deja ai renuntat sau nu ai avut nu intri sub incidenta acestuia.Eu am intrebat ANRSC daca pot face uz de ordinul lor in cazul in care cineva se hotaraste sa dea asociatia in judecata pentru refuzul unei asfel de cereri-de renuntare- iar raspunsul lor a fost ambiguu si de doi lei, fara da sau nu....
Noi urmeaza sa ne intalnim dupa perioada de proba -fara repartitoare- si sa votam ce vom face, ce ar trebui sa fac eu daca votul este majoritar pentru renuntare,pentru ca totusi textele care reglementeaza acest aspect nu sunt suta la suta concrete.
Daca intocmesc un tabel conform caruia sa reiasa ca au luat la cunostinta de raspunsul ANSCR, si de textele de lege care tot au fost citate dar lumea ramane fidela hotararii de renuntare ce ar trebui sa fac?
Cu stima.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)