avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Legal: la montarea repartitoarelor trebuie sa fie cel putin 80% din apartamente care sa vrea repartitoare.
Ulterior poate iesi din sistem oricine doreste, fara sa se mai impuna un anumit procent pentru continuarea calculului pe consum individual. De altfel nici in Normele ANRSC aprobate cu Ordinul 343/2010 nu exista aceasta limitare. Ea nu e facuta decat la montarea repartitoarelor.

Insa in mod practic, daca raman 9 cu declararea indecsilor, acestora le va reveni un cost pe unitatea echivalenta mai mare decat daca, sa zicem, ar fi fost 30.
Este normal sa fie asa pentru ca cei cu repartitoare isi limiteaza consumul, dar cei fara repartitoare vor consuma la maxim. Lor li se va considera la consum acel maxim + 10% din ceea ce consuma cei care fac economie, lucru care este complet incorect pentru cei cu repartitoare si foarte avantajos pentru cei care, in aceste conditii - de a fi mult mai multi decat cei cu repartitoare - renunta la declararea indecsilor.

Paradoxal, dar acestia din urma, adica aceia care vor sa iasa din sistemul contorizat, ar trebui sa taca "mâlc" si sa profite de calculul pe consum individual. Tocmai ei tipa ca vor ca si ceilalti, datorita carora ar avea un cost mai mic la caldura, sa iasa din sistem. Dar, ma rog, ne-am transformat in tara lui Pacala. O sa ajungem sa ne aducem in casa lumina soarelui cu caldarea. Nu m-ar mira nimic!
Totusi, in aceste conditii, m-ar mira ca firma de calcul sa mai vrea sa faca acest lucru, nemaifiind economic eficient pentru ei. Adica exista un punct de la care cei care nu mai vor cu repartitoare isi intrepatrund interesele cu insasi firma de calcul, iar cei care doresc calculul sa ramana pe dinafara. E posibil, nu si probabil...

Este complet ilegal sa va oblige pe dv. sa fiti de acord cu ceva pe care nu il doriti. Asta in privinta repartitoarelor deoarece acestea fac parte din proprietatea privata, nu din proprietatea comuna, asa cum ar fi, de exemplu, necesitata efectuarii unor reparatii si unde e suficienta parerea majoritatii.
In cazul repartitoarelor e vorba despre proprietatea privata unde nimeni nu are a va dicta nimic, cu atat mai mult cu cat pe ei nu ii deranjeaza cu nimic, nu platesc comision de calcul, nu platesc mai mult la caldura decat ar plati in orice conditii ale celorlalti, nu platesc mai mult la factura pentru ca pur si simplu aceasta ar fi mai mica decat daca toata lumea ar consuma la maxim.
Iar experiment n-au decat sa faca pe spezele proprii, nu pe ale altora.

Pentru dv. insa costurile vor fi mai mari decat va asteptati de la un sistem contorizat. Avantajata ati fi numai in cazul in care plecati, inchideti caloriferele si ati plati numai caldura la comun.
De asemenea este o mitocanie sa vi se spuna ce sa faceti in proprietatea dv., ma refer la inchirierea apartamentului.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
elga50, moderator
Buna dimineata doamna si va multumesc pentru promptitudine Ei vcinii mei sunt si f dezinformati sa ma exprim elegant si vorba dvs si scartari ca daca vor caldura multa de ce nu si deschid caloriferele Exact aceia care au avut consum mai mic sau aproape de loc anii precedenti aceia cred ca le va veni agent termic de calitate Eu am mai urmarit aici pe forum discutiile si sa vad si acum dimineta la firma care ne contorizeaza de ce nu si apara interesele..pt ca sapt trecuta a fost administratorul cu lista de DA si NU si ramasese asa Cine i a sucit ..??? Ideea care a ramas la sfarsitul acelei presupuse adunari de azi a fost ca eu, ( si ceilalti) suntem obligati sa ne supunem majoritatii si sa acceptam sa ni se faca repartitia costurilor in sistem pausal SIIIII ca asta stiu eu caaa si daca inchid casa si ma declar plecata pe o perioada de n luni eu sa LAS CALORIFERELE DESCHISE OBLIGATORIU si ei sa mi puna la nota de plata nu consumul la comun cum spuneti dvs CI PE METRU PATRAT CA asa stiu ei ca daca se pleaca di tara esti obligat sa lasi caloriferele deschise
Tara lui Pacala e putin spus
astia stau pe o creanga taie cu fierastraul din ea si rad fericiti UITE CE FRUMOS taiem noi creanga de sub noi!!!
si asa ca o gluma desi este real ..Persoana care a intors situatia asta si nu ne lasa n pace are deasupra ei un apartament nelocuit.Proprietarul este plecat de mai mult de un an Si aceasta doamna pretinde ca administratorul sa ia legatura cu cei plecati din tara sa vina inapoi sa deschida caldura(!)(robinetii) si sa plateasca si ea -cea plecata de 2 ani -caldura aici in Romania pe metru patrat
Nu glumesc aceasta persoana pretinde ca si in strainatate exista lege prin care proprietarii care pleaca pe termen lung inclusiv iarna sa incalzeasca apartamentul pe timpul absentei lor
Eu nu cred asa ceva dar uite ca exista si asemnea persoane care cred si sustin
Deci cel plecat din localitate sau ma rog din condominium si care lasa la administratie hartie ca absenteaza..plateste doar comunul Nu ??
Inca o data va multumesc pt promptitudine azi merg si la firma si sa vad care este punctul lor de vedere
Eu cred ca daca cineva pleaca mai mult timp din apartament, trebuie sa se gandeasca ca in lipsa lui sa nu se intample vreo distrugere , care sa afecteze pe toti vecinii. In cazul caldurii oprite, este posibil sa inghete apa in calorifere si doamne fereste sa se faca o inundatie care sa strice toate apartamentele de dedesubt. Daca se poate intampla o asa nenorocire, oare cum se poate preveni?. Nu se admite varianta ca indiferent de temperatura exterioara in apartament nu poate ingheta instalatia, pentru ca au fost ani cand datorita unor temperaturi foarte scazute, apa din instalatiile interioare de incalzire desi circula agentul termic prin ele a inghetat pur si simplu iar proprietarii incazeau cu apa fierbinte tevile sa nu crape.
Deci, trebuie lasata caldura deschisa din bun simt.
Buna seara, prieteni!

In primul rand, ma bucur ca discutiile au reinceput si am o veste "mare", atat pentru mine, dar si pentru...Romania, in sensul ca autoritatile indrituite reactioneaza la "obiect".
Astfel, ca urmare a reclamatiei pe care am depus-o la primaria de sector in urma faptului ca petitia mea nu a fost redirectionata pentru raspuns competent catre ANRSC, acestia au catadicsit sa respecte prev. OG 27/2002 si primesc urmatorul raspuns de la autoritatea de reglementare, raspuns care pentru mine este absolut normal, anormal fiind pentru cei care nu respecta legile si nu le cunosc. Imi pare rau sa constat ca si in acest topic au scris destui pe langa lege!
Citez din raspunsul ANRSC nr. 4033115/M.I.M/09/11/2011: Montarea repartitoarelor de costuri este obligatorie conf. art.29 alin. 1 din Legea nr.325/2006, care dispune ca "in cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri" Prin urmare, renuntarea la repartitoarele de costuri este ilegala (citat inchis). Comentariile sunt de prisos, dar, ca un corolar, succesul in Instanta este de netagaduit, luand in considerare raspunsul citat, dar si faptul ca, prin actiune am solicitat Instantei sa citeze si ANRSC-ul in cadrul sedintelor in care se va judeca dosarul.

Termenul acordat de Instanta este 06.03.2012, am depus cerere de preschimbare, dar a fost respinsa din motive netemeinice (???).

Astfel, prin raspunsul citat, sper ca am ridicat valul de fum care acoperea subiectul, astfel incat toata lumea de aici va avea punctul de vedere oficial dat de ANRSC. Restul, ca se poate renunta, in ce conditii, cum se calculeaza costurile etc. sunt lucruri inafara legii, cum inafara legii au fost si cele doua adunari generale organizate si mai ales hotararea de a se renunta la repartitoare.

Am vrut sa depun presului asociatiei raspunsul, nu a vrut sa-l primeasca si sa-l inregistreze, replicandu-mi, naucitor pentru orice om cu mintea intreaga: "pe noi nu ne conduce ANRSC-ul." Ca urmare i l-am trimis prin posta, solicitandu-i sa revina la contractul cu firma, care de fapt nici nu este reziliat, sa afiseze raspunsul la avizierele blocului si sa-si prezinte demisia pentru incalcarea legilor specifice repartitoarelor si instigarea publica la nerespectarea legilor. Nu stiu cate din cele trei le va face, in schimb eu, dupa ce hotararea Instantei va fi definitiva si irevocabila, il voi reclama penal pe baza acesteia pentru "instigarea publica si apologia infractiunilor" (art.324 c.pen.).

Am citit in acest topic despre cazuri in care s-a renuntat la repartitoare si stau si ma intreb: oare autoritatile ce-au facut, firmele care asigurau repartizarea costurilor ce-au facut, oamenii de buna-credinta si cunoscatori ai legilor au stau pasivi si au contemplat nerespectarea acestora in conditiile in care sunt afectati material de risipa de resurse care se face prin renuntarea la repartitoare???!!!

Si va mai spun ceva: oameni inteligenti din blocul meu lasa repartitoarele la maxim pe principiul ca "daca tot platesc de ce sa le inchid". Oare nu realizeaza ca daca ar micsora debitul agentului termic (cand temperatura permite) ar plati mai putin? Cu siguranta ca nu! Si degeaba le-am spus!

Promit sa va tin la curent cu "mersul" evenimentelor! Parca demisia presului pluteste in aer!
Buna seara! Dle <adigrec> ma bucur ca sunteti multumit de ceea ce ati reusit pana acuma dar nu ma bucur de termenul pus tocmai in martie Si eu ma gandeam ca f tarziu se va pune de asta caut in continuare sa vad caile mai rapide de rezolvare evident amiabila a conflictului Am tot citit pe forum raspunsuri si efectiv nu i inteleg pe unii oameni care se pretind oameni mari -adulti ne jucam de a repartitorul uite l nu e ...e incredibil cum exact cum spuneti dvs o persoana a reusit sa instige la ""autogol" ca altfel nu se poate numi ce fac ei acum Ma rog deci montarea este obligatorie eu intre timp am aflat ceva da nu sunt sigura asa ca inca nu zic presul nostru mi a zis dar prin telefon si fiind el in loc aglomerat deci comunicare dificila ca scara noastra ar fi reziliat contractul cu firma ceea ce evident ca nu prea cred ca nu se poate "rezilia" ma rog nu comentez pana nu vorbesc direct nu asa prin telefon cu el Poate alt cuvant a dorit sa spuna. 6/03 2012 sa stiti ca eu zic ca e mai bine decat ma asteptam si deci iarna asta va faceti calculele cum ? la pausal? Ai mei din bloc cei care refuza pausalul au spus ca nu platesc sumele care le vor veni prin impunere si vor plati aproximativ cumva suma apropiata de aceeasi perioada anul trecut da inca nu stiu ce anume s a hotarat !Tara lui Papura Voda!

dl e <John pescar> buna seara.. Intrebarea mea era --la obligativitatea cuiva care pleaca pe termen lung de al lasa caloriferele deschise si sa i se calculeze caldura in sistem pausal ca si cum ar locui in apartament Aici am lamurit o Nu se plateste decat consumul comun asta doream sa stiu precis cum spune legea ca deh cum se schimba toate de la o zi la alta ma gandeam ca s a mai schimbat ceva si aici Dar nu !!e ca inainte Persoana care inchide un apartament declara la asociatie si ma rog stiti dvs doar caldura comuna fara lift femei servici gunoi Si va dati dvs seama ca cine pleaca pe termen lung lasa cheile la cineva care sa vina periodic sa verifice instalatii sa plateasca ce este de platit nu fiti asa de pesimist! Intrebarea fusese daca au ei dreptul prin lege sa o oblige pe vecina plecata in State de ani de zile s vina acasa si sa deschida caloriferele ca si cum ar locui acolo si sa plateasca consumul da e ok pe asta am rezolvat o !Multumesc de raspuns si nu cred eu ca ar fi cineva asa de iresponsabil sa lase un apartament gol si fara o supraveghere din cand in cand ca nu stii la ce te poti astepta
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)