avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
@adigrec
1.dvs. faceti confuzii intre civil si penal, ceea ce va va explica si penalistul: faptul ca se incalca o lege (daca se incalca) nu implica infractiune, raspundere penala, ci doar raspundere civila;. "cenzorita" & comp nu au invalidat legi, asta fac parlamentul si guvernul prin oug-uri, cel mult ati putea sustine ca au incalcat legea
la ce art. din cod penal ar trebui incadrati? la un articol inca neinventat
va veti alege numai cu bani dati degeaba penalistului
2. legislatia cu montarea obligatorie a repartitoarelor de acum deja o eternitate pe care o citati nu o respecta jumatate cel putin de tara (adica cei fara repartitoare) ;
ati observat cumva ca nici legislatia nu este consistenta ? ( exista contradictii);
de exemplu prietenii dvs. de la ANRSC (care fara repartitoare mai pierd din obiectul muncii) au emis norme mai demult prin 2004-2006 prin care reglementau obligativitatea acordului a 80% din totalul asociatiei pt. montarea repartitoarelor, adica se accepta faptul ca nu toate asociatiile monteaza repartitoare si nici toti proprietarii
ce facem cu cei 20% ramasi vis-a-vis de obligativitatea de la art.19 din legea 325/2006 sau cu HGul pe care-l pomeniti?
ati mai observat ca prin normele din 2010 ANRSC a prevazut modalitatea de calcul al repartizarii costurilor chiar si pentru situatia in care pe scarile cu repartitoare lumea incepe sa renunte la ele si ramin sub 80%?
3. daca asociatia vrea sa rezilieze contractul cu operatorul, are dreptul , bineinteles in limitele contractuale, aici nu are legea vreun amestec
4. daca la dvs. in bloc rep. nu mai sint dorite de majoritate, asta este, nu va ramine decit sa acceptati (sau sa va mutati sau sa va consumati energia , sa va faceti nervi , sa stati prin procese pe care le veti pierde, sa cheltuiti pe avocati mult mai multi bani decit asa-zisa economie la factura de caldura);
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
eugen82, utilizator
De la preluarea asociatiei am trecut si eu prin astfel de situatii, am intrerupt contractul cu firma de calcul al caldurii,in urma unei decizii AGA, si nu inteleg de ce sa ma poata da pe mine cineva in judecata , ca presedinte sau chiar si ca asociatie daca eu respect votul majoritar ?Este specificat undeva ca este interzisa trecera in orinea de zi a votului privind renuntarea la calculul cadurii cu acele repartitoare? Era o solicitare a lor , eu doar am incercat sa rezolv o situatie, daca nu treceam spre discutie acest aspect in ordinea de zi ma acuzau de abuz... Personal am si eu o intrebare care se refera la momentul de dupa renuntare, daca este interzis ca in timpul discutiei cu alcineva sa pui intrebari- cer mii de scuze tuturor- nu stiu cum se calculeaza caldura acum , la pausal, ,avand contor de bransament, propietari cu centrale si fara acel inventar al tevilor din subsol si al celor care trec prin apartament, unde gasesc reglementarea legala care sa arate cum procedez pentru sezonul 2011-2011.
Elaborati un regulament propriu de gestionare a agentului termic inspirandu-va din cele publicate pana acum de ANRSC. Puneti-l pe hartie, discutati-l in comitet, dezbateti pana ajungeti la o forma acceptata de membrii comitetului, afisati-l si aplicati-l.
In functie de situatia concreta, de exemplu, puteti repartiza o cota (10-30% din totalul facturii) tuturor apartamentelor (bransate si debransate) in functie de cota indiviza a fiecaruia. Cealalta parte de 70-90% o repartizati numai celor bransati la sitemul comun tot pe cota indiviza (suprafata utila). Sau alte variante.
Consider normal ca un asemenea subiect sa nasca atatea controverse din motive pe care nu vreau sa le supun analizei pe acest forum. Motivele, cum bine s-a spus sunt de ordin legislativ in primul rand, dar, cred ca esenta este data de vesnica problema a costurilor , cum sa facem sa le reducem sau, mai exact, cum sa facem sa platim mai putin la intretinere pe perioada de iarna, consumand aceeasi cantitate de energie termica sau mai mare. Pun trei intrebari la care nu doresc neaparat un raspuns, ci numai ca subiecte de reflectie: considerati ca scopul celor care vor sa renunte la repartitoare (in general, nu in cazul analizat) este acela de a reveni la modul de calcul pausal, in care caldura se plateste pe suprafata utila, chiar daca au montate corpuri de incalzire mult mai voluminoase si din materiale cu alt coeficient de transfer termic decat cele care au fost initial montate la darea in folosinta a blocurilor? Si, in subsidiar, ce facem cu SET-ul, care in sistem centralizat contorizat reprezinta baza de calcul legalizata, pentru facturarea si plata agentului termic si care consider ca este modalitatea (cu limitele ei!) obiectiva de a plati atat cat consumi, stimulandu-te sa faci economii care au ca scop final conservarea si utilizarea economica a resurselor neregenerabile? Ce parere aveti despre conceptul de dezvoltare durabila?

Si as avea o mare rugaminte si anume, daca din intamplare sau din interes un jurist urmareste acest topic, sa incerce sa intre in discutie. Cred ca sunt foarte multe aspecte pe care un jurist le-ar putea lamuri tuturor celor care au postat comentarii fata de acest subiect. Va multumesc anticipat, cu mentiunea ca nu doresc sa mi se ofere mie consultanta juridica de care deja beneficiez, ci numai spre lamurirea tuturor celor de aici interesati de chestiune.
Buna ziua,
Vreau pentru inceput sa multumesc pentru raspunsul anterior, si sa spun de ce adunarea asociatiei noastre a ajuns la concluzia de a renunta , de proba pentru iarna aceasta , la repartitoarele de caldura.Primul motiv si unul foarte important , consider eu , este aparitia igrasiei la peste 70% din apartamente.Avem repartitoare ,toti propietarii , din 2004. Daca facem referire la costuri cred ca trebuie sa avem in vedere si alte costuri implicite pe care le creaza efectele repartitoarelor. De exemplu , noi avem cam 60% din propietari pensionari, cu diferite venituri dar preponderent mici, care pe timp de iarna deschid repartitoarele doar la o camera si astfel creeaza diferente termice care conduc la aparitia igrasiei. Personal, sunt intr-o postura dificila datorita faptului ca deasupra am propietar o vaduva care incalzeste doar o camera, lateral dreapta este tot o persoana, iar ceilalti pereti sunt fie catre exterior fie catre subsol (apartamentul e la parter) si cu toate repartitoarele la maxim si aerul conditionat dat pe cald , musafirii se plangeu ca e frig, noi membrii familiei probabil ca ne-am obisnuit asa. Dar problema adevarata a mea este ca am zugravit de doar doi ani , am dublat si peretii prin interior cu vata minerala si rigips, podelele , geamurile sunt tip termopan din 2005 si totusi igrasia a reaparut( cu toate ca am spalat peretii cu mai multe tipuri de substante care daca citesti prospectele ard si mugegaiul din blocul vecin). Nu sustin punctul de vedere al nimanui si respect dorinta acelora care vor sa mentina repartitoarele , este dreptul lor, dar nu tot la fel este dreptul meu de a dori sa evitam raspandirea igarasiei care ne afecteaza pe toti? Este adevarat ca sunt batrini si nu au venitul necesar unui trai la minimul decentei dar totusi pastreaza apartamente cu trei sau patru camere de catre o persoana, si nici nu sunt de acord sa mai inchirieze din camere pentru a suplimenta venitul.Ce vina avem noi ceilalti? Trebuie sa convietuim, respectam opiniile tuturor, dar inchiderea repartitoarelor creaza efecte care ne afecteaza pe toti fie ca ai centrala sau esti la comun. Ar trebui sa vedeti cat costa si reparatiile , ca sa nu mai spun ca prezenta mucegaiului poate afecta si sanatatea noastra si a copiilor.Celalat aspect, mai putin important pentru mine dar generator de multe discutii aprinse printre vecini, este ca propietarii care inchid repartitoarele beneficiaza totusi de caldura peretilor comuni .
Oricum,cum spunea si dl adigrec, important este aspectul legal ,daca ai sau nu voie sa creezi o metodologie propie ,bazata pe modelul ANRSC,(cum era sfatul de la dl adriantot) si ar fi extrem de benefica interventia unui jurist care sa lamureasca cadrul legal care permite sau nu renuntarea la repartitoare si ce documente sa folosesti pentru regulamentul tau.
Cu stima.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)