avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... reincredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reincredintare minor

Reincredintare minor prin decizie definitiva si irevocabila in ce conditii poate fi atacata ?Am primit incredintarea minorului in urma cu 5 ani ,azi fostul sot cere reincredintarea minorului care are ,12 ani .
Cel mai recent răspuns: ContSters224480 , utilizator 13:13, 5 Martie 2012
Ancheta psihosociala prin comisie rogatorie este absolut necesara, asa cere procedura.
Deci nu poate fi vorba de refuz.
Cum ar putea cere asa ceva un judecator?!
E ca si cum ai spune "ce daca nu locuiti in Romania, nu puteti sa va intalniti undeva, la o cafea, cu cei care fac ancheta..?!!". Cam ciudat....
Nu e ciudat, e o reactie data de numarul mare de dosare si de lipsa de fericire a judelui care vede ca inca un dosar i se prelungeste la un an de zile... numai pentru o ancheta sociala!
In functie de tara unde sunteti si modul in care puneti problema in instanta, puteti fi avantajata sau nu de o asemenea reactie.

Inteleg ca mai vreti un raspuns la o alta intrebare, dar vad ca lucrurile merg numai intr-un sens: cand vreti ceva, va asteptati sa primiti si chiar intr-o anumita formula; cand eu astept ceva, ei bine, asteptarea n-a omorat pe nimeni, nu? Asa ca ma tot lasati sa astept niste raspunsuri la vreo 2 intrebari de cam o luna, nu? :P
Consiliul Europei a adoptat regulamentul nr. 2201/2003, regulament ce cuprinde reglementari privitoare la divort si la incredintarea minorilor celor doi soti.

Regulamentul nr. 2201/2003 este un act normativ comunitar, obligatoriu si direct aplicabil dupa integrarea Romaniei in UE la data de 1 Ianuarie 2007.

Competenta instantelor de judecata din Romania de a solutiona cererile de divort.

Normele referitoare la competenta jurisdictionala interna se regasesc in materia civila in art. 607 din Codul de Procedura Civila:

“Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu isi are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.”

Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.

Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:
resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
resedinta obisnuita a paratului sau
in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

Astfel, in baza articolului 3, alineatul 1, litera A, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla, fie:
resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
resedinta obisnuita a paratului sau
in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.



S instanta ar fi trebuit sa-si aprecieze competenta si in functie de prevederile regulamentului , act obligatoriu ce prevaleaza legislatiei interne conform art.148 alin 2 Constitutia Romaniei
merci pt raspuns doamna avocat Antoanela ,in ceea ce ma priveste este vorba de un proces de reicredintare minorului ,care mi-a fost incredintat in 2004 ,prin decizie definitiva si irevocabila ,din 2004 locuiesc in Franta ,cu minorul ;intrebarea mea era cum se poate evoca in proces o ancheta sociala ,la o adresa unde nu mai locuim de 8 ani?pt doamna Avlil nu stiu la ce intrebare asteptati raspuns ,v-am cerut parerea in ceea ce priveste comisia rogatorie pt ca am vazut raspunsul pe care l-ati dat in 2008 in legatura cu acelasi subiect ,si am vrut sa vad daca v-ati schimbat parerea ,v-am spus de asemeni ca sunt rezidenta in tara in care locuiesc,dar asta nu a schimbat nimic in ceea ce priveste procesul intentat in ro;si in alta ordine de idei o ancheta sociala la domiciliul meu facuta de asistenta sociala din Franta nu cred ca ma poate dezavantaja !Merci in orice caz pt raspuns :D

Alte discuții în legătură

Divort in romania dar cu domiciliul sotilor si al copiilor in italia ClydeS ClydeS Revin cu o speta din divort ! Sotii traiesc in Italia dar ultimul domiciliu comun a fost intr-o localitate de langa Bucuresti.Divortul va fi in Romania, nu ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Am o verisoara,este in grecia cetatean roman si vrea sa divorteze ponturi ponturi am o verisoara plecata in grecia,cetatean roman,vrea sa divorteze.intrebarile mele sunt.... ea are un copil minor,si sotul de care vrea sa divorteze este cand ... (vezi toată discuția)