avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?)

Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie tocmai...corecti in a pastra secretul.
Ce trebue facut in acest caz?
jenicaprod a scris:
vezi obligatia declararii CNP care a fost ca "hopa mitica"(ba se declara, ba nu se declara)Am o intrebare De ce la operatorii de telefonie/cablu/internet le dam copii de pe CI/BI unde este si CNP din "prima strigare", iar acum la recensamant facem fel si fel de comentarii?

Operatorii numiti de dv sunt inregistrati ca operatori de date personale – ceva mai multa protectie decat in cazul lui anonimus anonimatus din Anonimatia.

OUG 34 / 2011
Art. 12
In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare."

Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
Art. 2 (4) Prezenta lege se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, romane ori straine, de drept public sau de drept privat, indiferent daca au loc in sectorul public sau in sectorul privat
Cititi si art 3 din lege si art 7
Art. 8.
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
(2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.

Aceste garantii nu exista in acest caz – parerea mea. Recenzorul, personal, nu e inscris ca operator de date cu caracter personal...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
@trope_doi. De acord in totalitate, dar trebuie sa stiti ca si recenzorii au fost selectati dupa niste criterii(studii superioare, sa lucreze intr-un anumit...)si au si semnat o conventie in care se stipuleaza pastrarea confidentialitatea datelor.
trope_doi a scris:

jenicaprod a scris:
vezi obligatia declararii CNP care a fost ca "hopa mitica"(ba se declara, ba nu se declara)Am o intrebare De ce la operatorii de telefonie/cablu/internet le dam copii de pe CI/BI unde este si CNP din "prima strigare", iar acum la recensamant facem fel si fel de comentarii?

Operatorii numiti de dv sunt inregistrati ca operatori de date personale – ceva mai multa protectie decat in cazul lui anonimus anonimatus din Anonimatia.

OUG 34 / 2011
Art. 12
In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare."

Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
Art. 2 (4) Prezenta lege se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, romane ori straine, de drept public sau de drept privat, indiferent daca au loc in sectorul public sau in sectorul privat
Cititi si art 3 din lege si art 7
Art. 8.
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
(2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.

Aceste garantii nu exista in acest caz – parerea mea. Recenzorul, personal, nu e inscris ca operator de date cu caracter personal...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Corect !
Statul roman nu ne ofera nici un fel de garantie pentru respectarea drepturilor persoanelor, asa cum se specifica in legea nr.677/2001, la fel cum nu ne-a oferit nici o garantie pentru un trai decent, asa cum se promisese la fiecare tur de scrutin al alegerilor generale.
Cine ne garanteaza ca statul roman, se tine de cuvant de aceasta data, cand se face un recensamant pe formulare care contin mult prea multe date de interes pesonal sau intime.
Statul roman a devenit tare atent cu cetatenii lui, astfel incat incearca sa-si "ancheteze" poporul prin forme mascate si lipsite de temei, asa cum este si recensamantul.
Cel mai corect era ca, Statul Roman, sa faca recensamantul gropilor de pe drumurile nationale si europene, gropi din cauza carora sunt multe accidente cu victime, sau ... sa faca recensamantul la adunarile de multime care vin sa se inchine la Sfintele Moaste, indiferent care sunt ele.
INS sa ne spuna ce treaba au cu recensamantul termopanelor, sau daca fratele meu care e plecat pe Luna (Marte, Jupiter, Saturn), unde am obligatia sa raspund cati Lei-Lunari imi trimite pe luna :D
Suntem reticenti cu statul, mai ales cand acesta incearca sa ne constranga prin amenintari de genul, amenda intre 2000-5000 lei, iar aceasta este stabilita tot de un functionar al statului, dupa puterea si priceperea lui ca persoana publica.

Toamna se numara bobocii, nu termopanele, domnule Stat Roman ! :))
Art. 5 din HG 1502/2009, modificata prin HG 922/2011 - "Declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii"....In comunicatul de presa al INS din 25 octombrie, mai explicit...informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in NICI O SITUATIE, de alte institutii...deci daca cineva a dat informatii, date, incorecte sau incomplete, in speta nu si-a dat cnp-ul, nu va putea fi amendat...

Conform legii 226/2009 privind organizare si functionarea statisticii oficiale, art. 36, alin 7, prevede ca datele statistice colectate de producatorii de statistici oficiale nu pot servi ca probe in justitie ori stabilirea unor drepturi sau obligatii pentru furnizorii de date la care se refera...deci in caz de contestare a amenzilor, cei de la statistica nu pot aduce ca probe chestionarele de la recensamant din care ar reiesi ca nu am dat date corecte sau ca sunt incomplete...

Nu conteaza ce date am dat sau cat de corecte sunt, conteaza ca nu pot fi utilizate in alte scopuri decat statistice...si daca cineva este sanctionat din aceasta cauza, este sanctioanat fara temei legal...

Azi am vazut un ordin al prefectului judetului meu prin care se stabileste cei care vor da amenzi la recensamant si in ce perioada...este fabulos...incredibil...Pai daca prefectul nu cunoaste legile si nu le mentioneaza corect in ordinele emise, atunci nu ne mai mira ca amenzile date nu vor fi legale...

Revin asupra cnp-ului...Sunt persoane care nu-i inteleg pe cei care nu vor sa dea cnp-ul, insa eu nu-i inteleg pe cei de la INS de ce vor cu orice pret cnp-ul nostru atata timp cat pot sa il ia de la evidenta populatiei...Plus ca nu stiu daca sa am sau nu suspiciuni intemeiate, stiu de la un recenzor de la mine din oras ca formularele completate intr-o zi nu le preda in aceeasi zi la comisia de recensamant ci da un raport prin sms si spune cat a mai recenzat iar a doua zi le preda...sa zicem ca acest recenzor este de incredere, dar poate mai sunt care nu predau formularele completate in aceeasi zi, sa avem oare incredere si in acestia????
trope_doi a scris:
[

**
avocat_lascoschi a scris:
Pe mine nu o sa ma gaseasca acasa.
Pe voi de ce v-ar gasi acasa...?

Corect! Nu stiu altii de ce vor lipsi, dar personal voi lipsi ca protest impotriva celor care au orchestrat recensamantul (credeti ca ”scap” ? Nu. Vor fi putini absentii si datele lor pot fi centralizate mai usor din alte surse; nu de recenzori, evident)
Ceea ce inseamna recensamant si ceea ce fac acestia sunt chestiuni cam prea diferite...
Mai mult de jumatate din datele cerute pot fi centralizate urmand alte surse – daca ii intereseaza asa mult - doar ca trebuie ceva munca (inclusiv de ”sapat” in arhive) si e mai simplu sa le ia ”de-a gata”.

Perfect de acord.Nici eu nu intentionez"sa fiu acasa"......dar (lasul din mine iese acusica) ce ma fac daca aceste amenzi intr-adevar vor fi aplicate?Exista garantie o lege sau prevedere care sa ma scape de ea,daca nu am semnat nimic si vizibil nu am fost acasa,nu citesc ziare si nu am fost informat?

Alte discuții în legătură

Vi se pare normal sa completam rubrica cnp sau considerati ca e abuz ? Roland Mindrila Roland Mindrila Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda ... (vezi toată discuția)
Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)