Uite ca va dau eu startul...si sper sa nu mai fi fost discutata speta asta pe forum...
Un minor de 17 ani, ziua, deschide usa unui chiosc de ziare si sustrage (din interior) cateva bunuri (nu conteaza numarul lor si nici valoarea acestora), dupa care fuge. Vanzatorul iese din chiosc alarmat si cere ajutorul oamenilor din jur pentru a prinde hotul. Un tanar mai sprinten fuge dupa hot, il prinde inainte de a traversa strada, insa surpriza..se trezeste cu un pumn intre ochi, evident din parte hotului. Ce infractiune avem:
a) Furt in concurs cu loviri
b) Talharie in forma simpla
c) Talharie in forma agravanta
Admitere INM noiembrie 2008 grila 1 intrebarea 66 parca. Din punctul meu de vedere nu ai cum sa absorbi litera e in litera d din art. 10 pentru ca sunt niste cauze expres prevazute de lege. In cazul in care se constata ca nu exista nici una din aceste cauze dar totusi fapta nu intruneste toate elementele constitutive ale infractiunii atunci se aplica lit. d). Oricum ideea e ca legea penala nu se interpreteaza iar art. 10 zice foarte clar ca actiunea penala nu se poate pune in miscare sau daca a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata cand faptuitorul a decedat ( lit. g ) caz care se regaseste in speta atat timp cat zice clar ca instanta a luat la cunostinta de decesul inculpatului. Asa ca ori sunt eu batut in cap #-o ori grila de punctaj de la INM e facuta dinadins aiurea ca sa nu ia examenul cine stie ci cine trebuie X-(!
hmm..mie imi pare logic raspunsul B. de ce? infractiunea nu poate exista fara unul din elementele sale constitutive: latura obiectiva, latura subiectiva. lipseste latura subiectiva, lipseste infractiunea.simplu.
este imprescriptibila extinctiv:
a.actiunea in repararea daunelor morale, dar numai in cazul in care prejudiciul consta in atingerea adusa unui drept personal nepatrimonial
b.actiunea in revendicarea unui bun proprietate publica
c.actiunea confesorie intemeiata pe dr de uzufruct privind un imobil
este o grila din anul 2007 de la examenul de admitere la INM