dislexic a scris:
Flavius85 a scris:
Speta:
Inculpatul x este trimis in judecata sub acuzatia de a fi savarsit in calitate de autor o infractiune de vatamare corporala grava. Dupa terminarea cercetarii judecatoresti si inainte de pronuntarea hotararii in prima instanta, x decedeaza, fapt adus la cunostinta instantei. In situatia in care instanta de judecata constata, din probele administrate in cauza, ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii, dar si ca exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei, dispune:
a) incetarea procesului penal;
b) achitarea, in baza articolului 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. d) C. proc. pen.
c) achitarea, in baza articolului 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. d) si e) C. proc. pen.
Va rog raspundeti si motivati!
cred ca raspunsul este c)-ul. instanta, din probele administrate in cauza, a constatat neintrunirea elementelor constitutive ale infractiunii(latura obiectiva si latura subiectiva) si existenta unei cauze care INLATURA CARACTERUL PENAL al faptei (legitima aparare, forta majora, betia etc.), iar nu decesul - ipoteza la care se refera art 10(1) g); neconstatand decesul, nu poate dispune incetarea procesului penal ptr deces, dispunand achitarea pe baza lit. d) si e).
instanta isi motiveaza solutia raportand la ambele litere (d si e). face acest lucru pentru ipoteza in care este atacata solutia.
litera e) - se refera la cauze care inlatura caracterul penal: cauze ptr lipsa de vinovatie (art 44-51 c.p.), neprevederea in legea penala si lipsa de pericol social.
litera d) - se refera la situatia in care lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (latura obiectiva: element material, urmare imediata, leg de cauz. si latura subiectiva: vinovatia).
cred ca este important sa te legi si de faptul ca este o "infractiune de vatamare corporala grava" - deci prevazuta de legea penala si care prezinta pericol social. in cazul lit. e), daca au fost excluse prevederea in legea penala si pericolul social, ramane cauzul ptr lipsa de vinovatie(art 44 -51 cod penal). iar daca litera d) se refera la latura obiectiva si latura subiectiva, litera e) ar putea fi absorbita in litera d)... incerc sa imi adaptez raspunsul dupa al lor...
prea tras de par?
oricum, de la ce examen si ce numar e grila?