I. cu toate cele scrise de carnylex, nu imi este clara situatia in care un individ face promisiuni de casatorie unei minore deja casatorite (in mintea acesteia nascandu-se dorinta divortului si apoi a recasatoririi).
femeia trebuie sa fie nemaritata, vaduva sau divortata fiindca numai acesteia i se pot face promisiuni de casatorie pentru a avea raport sexual, fiindca numai acestea sunt acte imorale si sunt punibile
- explicatia mi se pare insuficienta:: faptul ca un individ provoaca divortul si face promisiuni de casatorie nu este imoral sau, cu ce este mai putin morala aceasta ipoteza?
intr-adevar, riguros juridic, numai o femeie necasatorita se poate casatori si numai asupra acesteia pot fi inaintate promisiuni de casatorie, insa trebuie tinut cont de realitatea sociala, cu toata rigoarea juridica.
II. "Asa cum este conceput textul de lege, obiectul ocrotirii pare mai degraba sa se concentreze, asa cum rezulta si din explicatiile vechii doctrine, asupra casatoriei formale si asupra integritatii genitale a minorei. Vechea traditie, ce impunea femeii pastrarea virginitatii pana in momentul casatoriei are, astfel, un serios sustinator in Codul penal". - Valerian Cioclei.
Din perspectiva asta, textul de lege nu vizeaza libertatea sexuala a minorei.
Autorul mai precizeaza ca legislatiile europene nu mai incrimineaza seductia ori fapte echivalente si propune abrogarea.
totusi problema continua sa fie neclara :hammer:
apoi, doua grile:
1) Potrivit Codului civil român, bunurile pot fi mobile:a) prin destinație b) prin natura lor c) prin determinarea legii d) prin obiectul la care se aplică
2) Prescripția dreptului la acțiune: a) stinge dreptul subiectiv b) stinge obligația corelativă dreptului subiectiv c) are ca efect nașterea în patrimoniul debitorului a unei obligații facultative