avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2009 - grile
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2009 - grile

Uite ca va dau eu startul...si sper sa nu mai fi fost discutata speta asta pe forum...

Un minor de 17 ani, ziua, deschide usa unui chiosc de ziare si sustrage (din interior) cateva bunuri (nu conteaza numarul lor si nici valoarea acestora), dupa care fuge. Vanzatorul iese din chiosc alarmat si cere ajutorul oamenilor din jur pentru a prinde hotul. Un tanar mai sprinten fuge dupa hot, il prinde inainte de a traversa strada, insa surpriza..se trezeste cu un pumn intre ochi, evident din parte hotului. Ce infractiune avem:
a) Furt in concurs cu loviri
b) Talharie in forma simpla
c) Talharie in forma agravanta
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
ContSters30587, utilizator
cred ca doar a)-ul e corect.
Eu sunt de parere ca b) si c) sunt corecte.
Nu cred ca are importanta starea civila a partii vatamate, intrucat e important daca ea a fost sau nu determinata sa intretina raport sexual prin promisiunea de casatorie si nu daca ea este sau nu implicata in vreo relatie. La fel de bine, persoana respectiva poate sa ia in calcul un eventual divort, in vederea unei casatorii cu promitentul de fata. Faptul ca victima a dobandit capacitate de exercitiu deplina prin efectul casatoriei (fiind mai mica de 18 ani, asa cum precizeaza legea) ,nu inseamna ca ea a dobandit un grad de maturitate suficient sa discearna pentru a nu cadea victima unor astfel de santaje sentimentale.
Interesanta speta,...... si daca cineva poate sa faca si trimitere la explicatii privind rezolvarea ei, as fi recunoscator.
Gavril are dreptate doar a) este corect. Uite si cateva explicatii:
Profesorul Traian Pop spune ca femeia trebuie sa fie nemaritata, vaduva sau divortata fiindca numai acesteia i se pot face promisiuni de casatorie pentru a avea raport sexual, fiindca numai acestea sunt acte imorale si sunt punibile, neavand importanta nici chiar moralitatea victimei. Un alt autor caruia nu ii retin acum numele spune ca persoana vatamata trebuie sa se poata casatori la momentul promisiunii si reitereaza ce spune profesorul Traian Pop.
Daca citesti doctrina o sa vezi explicatiile corespunzatoare la subiectul pasiv - cerinte, referitoare la varsta minima pentru care este infractiunea de seductie, fata de viol sau actul sexual cu un minor.
Infractiunea se considera consumata la momentul raportului sexual si nu la data cand promisiunile de casatorie s-au dovedit a fi mincinoase
Este motivul pentru care am postat grila fiind oarecum asemnatoare cu cea la care am comentat anterior (actul sexual cu un minor vs viol forma agravata).
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2008
ContSters10796, utilizator
daca imi mai amintesc bine, Tudorel Toader sustine ceva similar.
I. cu toate cele scrise de carnylex, nu imi este clara situatia in care un individ face promisiuni de casatorie unei minore deja casatorite (in mintea acesteia nascandu-se dorinta divortului si apoi a recasatoririi).

femeia trebuie sa fie nemaritata, vaduva sau divortata fiindca numai acesteia i se pot face promisiuni de casatorie pentru a avea raport sexual, fiindca numai acestea sunt acte imorale si sunt punibile
- explicatia mi se pare insuficienta:: faptul ca un individ provoaca divortul si face promisiuni de casatorie nu este imoral sau, cu ce este mai putin morala aceasta ipoteza?

intr-adevar, riguros juridic, numai o femeie necasatorita se poate casatori si numai asupra acesteia pot fi inaintate promisiuni de casatorie, insa trebuie tinut cont de realitatea sociala, cu toata rigoarea juridica.

II. "Asa cum este conceput textul de lege, obiectul ocrotirii pare mai degraba sa se concentreze, asa cum rezulta si din explicatiile vechii doctrine, asupra casatoriei formale si asupra integritatii genitale a minorei. Vechea traditie, ce impunea femeii pastrarea virginitatii pana in momentul casatoriei are, astfel, un serios sustinator in Codul penal". - Valerian Cioclei.
Din perspectiva asta, textul de lege nu vizeaza libertatea sexuala a minorei.
Autorul mai precizeaza ca legislatiile europene nu mai incrimineaza seductia ori fapte echivalente si propune abrogarea.

totusi problema continua sa fie neclara :hammer:

apoi, doua grile:

1) Potrivit Codului civil român, bunurile pot fi mobile:a) prin destinație b) prin natura lor c) prin determinarea legii d) prin obiectul la care se aplică

2) Prescripția dreptului la acțiune: a) stinge dreptul subiectiv b) stinge obligația corelativă dreptului subiectiv c) are ca efect nașterea în patrimoniul debitorului a unei obligații facultative
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
dislexic, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept penal. infractiunea de seductie maruscag maruscag Buna, buna tuturor....am o mare nelamurie legat de infractiunea de seductie. Sunt studenta la drept, in Iasi, la Cuza. Si unul dintre subiectele de examen a ... (vezi toată discuția)
Test drept penal - partea speciala (foarte multe nedumeriri) anthynidiany anthynidiany Mai jos sunt cateva intrebari dintr-un test semestrial, zic eu, de cosmar. Intrebarile au cel putin un raspuns corect! Rezultatele la test au fost FOARTE ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de viol lepadatu lepadatu daca 2 persoane intretin succesiv, prin constrangere, raporturi sexuale cu victima: a) se va retine coautoratul la infractiunea de viol b) ambele persoane ... (vezi toată discuția)