avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
elis a scris:

In Normele de aplicarea a OUG nr.148/2005 nu exista un model tip de adeverinta pentru veniturile folosite la calculul indemnizatiei de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.
Exista, totusi, posibilitatea ca unele Primarii sa aiba un model tipizat in ceea ce priveste aceasta adeverinta.

Va multumesc
Buna ziua.
Revin cu o intrebare la dumneavoastra si sper sa ma ajutati din nou. Am inteles ca formularul de adeverinta trebuie ridicat de la primaria de care apartin. Situatia mea e urmatoarea: am domiciliul stabil in Sibiu si de 2 ani am mutatie in Deva (m-am mutat in Deva dupa casatorie si nu detinem nicio proprietate pentru a-mi muta domiciliul), eu de la ce primarie trebuie sa cer formularele?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Dupa casatorie v-ati schimbat buletinul si a fost trecuta adresa............?
Nu sunteti luata in spatiu pe nici o adresa in Deva?
Conform adresei din buletin mergeti la primarie. Daca aveti adresa pe bletin pe Sibiu trebuie mers la primaria de acolo.
Mi-am schimbat buletinul dupa casatorie si adresa a ramas cea din Sibiu pentru ca nu am la cine apela sa ma ia in spatiu, stam cu chirie in Deva, de aceea am doar mutatie (sotul meu are adresa unde a locuit cu parintii lui, dar acum acestia s-au mutat la tara si au vandut apartamentul respectiv). Am inteles ca trebuie sa merg sa cer si sa depun actele la Sibiu.
Va multumesc
HG nr. 1682/2008, hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006 prevede :
"Art. 30 ind.1. - Dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului in cuantumul prevazut la art. 2 alin. (4) se acorda incepand cu luna ianuarie 2009 si persoanelor care, la data de 1 ianuarie 2009, se aflau in una dintre urmatoarele situatii:
a) in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului;
b) in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in conditiile prevazute la art. 8 alin. (1);
c) in plata stimulentului lunar;
d) in concediu de maternitate si in plata indemnizatiei aferente;
e) ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului sau de stimulentul lunar si nu au solicitat acest drept;
f) cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu au fost solutionate pana la data de 31 decembrie 2008 inclusiv.
Art. 30 ind.2. - (1) Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cuantum de 85% in situatia prevazuta la art. 30 ind.1 lit. a), b) si f), persoanele beneficiare transmit la agentia teritoriala o cerere scrisa care sa contina in mod obligatoriu numele si prenumele, codul numeric personal, adresa, atat ale persoanei beneficiare, cat si ale copilului pentru care se primeste indemnizatia, insotita de documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6 alin. (5) si (6), pana cel tarziu la data de 30 iunie 2009.
(2) In situatia prevazuta la art. 301 lit. b), documentele doveditoare mentionate la alin. (1) sunt cele dinaintea nasterii copilului/copiilor anterior/anteriori.
(3) Pana la inregistrarea documentelor doveditoare prevazute la alin. (1) si calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit art. 191, aceasta se acorda in cuantum de 600 lei, urmand ca diferenta de cuantum sa fie acordata incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009.
Art. 30 ind.3. - Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in situatia prevazuta la art. 30 ind.1 lit. c), persoana care doreste sa beneficieze de concediu de crestere a copilului transmite la agentia teritoriala cererea prevazuta in anexa nr. 1 si documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6 alin. (5) si (6).
Art. 30 ind.4. - Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in situatiile prevazute la art. 30 ind.1 lit. d) si e), persoana indreptatita depune la primarie cererea prevazuta in anexa nr. 1 si documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6, cu respectarea termenelor prevazute la art. 10 alin. (1) din ordonanta de urgenta."

Cererea se depune la primaria / agentia teritoriala pe raza căreia/căruia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)