Buna Ziua
Ma numesc Mihai Georgeta, si am o intrebare la care poate puteti sa ma lamuriti?
Zilele acestea am aflat ca sunt insarcinata, iar data nasterii ar fi in luna septembrie 2009. In luna decembrie 2008 am avut 3 zile de concediu fara plata (in data de 10.12 si 23-24.12), de la presonal mi s-a spus ca se poate sa nu beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pe perioada de 2 ani.
Mentionez ca lucrez la actualul loc de munca din anul 2004.01.22 (circa 5 ani).
Intrebarea mea fiind : Ma incadrez sa iau indemnizatia de crestere a copilului?
Legea spune ca trebuie sa aveti venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior nasterii copilului.
Cu toate acestea am intalnit si cazuri cand au avut mai multe zile lipsa si tot au beneficiat de indemnizatie si concediu pentru crestere si ingrijire copil. Unele primarii accepta si aproba dosarul chiar daca sunt zile de concediu fara plata, maxim 7 zile.
Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului.
În calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.
Prin urmare, beneficiati de indemnizatia pentru CIC in conditiile in care aveti 3 zile de CFP.
Buna ziua.
As avea o neclaritate privind acordarea indemnizatiei.
In 2008 am avut o intrerupere de aprox o luna intre vechiul loc de munca si actualul loc de munca...adica am lucrat pana la 11.04 si mi-am reluat munca incepand cu 12.05, eu avand DNP 1 martie. Mentionez ca la vechiul loc de munca am lucrat in jur de 1 an si jumatate.
Am vazut ca se calculeaza si fractiunile de luni...deci ar trebui sa mi se calculeze venitul pe aprilie si mai in functie de cate zile am lucrate
Am gasit si HG nr. 1682/2008, hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 care zice asa:
Art. 191 (5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
Din ultima propozitie se intelege ca sigur as beneficia de cei 85%. As dori sa am o confirmare ptr ca nimeni nu imi da un raspuns sigur, iar cele de la Directia Muncii sunt foarte acre si mai ca nu te fac proasta ptr ca le pui o intrebare .
Multumesc si astept un raspuns.
Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului .
In calculul acestor luni, se iau in considerare si fractiunile de luna in conditiile stabilite de lege.
Cuanutumul indemnizatiei este de de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Textul citat de catre dvs se refera la stabilirea modului de aclcul in conditiile in care o persoana a beneficiat de perioade asimilate si de perioade in care a realizat venituri profesionale in interiorul celor 12 luni luate in calcul.