Doamna Cerasella,
Conditia de baza pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului o reprezinta realizarea de venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, in aceasta categorie incluzandu-se, pe langa veniturile din salarii, si veniturile din activitati independente precum si cele din activitati agricole. Deasemenea, puteti beneficia de indemnizatie daca perioada in care va intrerupeti serviciul se incadreaza in una din situatuatiile prevazute la art.1 alin.2 din OUG 148/2005.
As dori sa readuc in discutie modalitatea de calcul a indemnizatiei, intrucat m-am lovit de anumite neconcordante si as vrea sa ma ajutati sa gasesc veriga lipsa.
Astfel, potrivit OUG 148 modificata, indemnizatia pentru cresterea copilului se determina prin aplicarea procentului de 85% la media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.
De remarcat este faptul ca nici in OUG 148 si nici in HG 1682 nu apare concret notiunea de "Venituri nete".
Art.5 din HG este cel care"defineste" veniturile care intra in baza de calcul a indemnizatiei, espectiv, fiind valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii pentru fiecare categorie de venit (adica pentru: venitul din salarii, din activitati independente si din activitati agricole)
Referitor la veniturile din salarii, art.57 alin.2 din Codul Fiscal, spune asa: baza de calcul asupra careia se aplica cota unica de 16% (deci venitul impozabil, nu?) se determina ca diferenta intre:
*venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor aferente unei luni, si urmatoarele:
*deducerea personala; cotizatia sindicala; contributia la fondul facultativ de pensii.
Asadar,
venitul impozabil = (venitul brut-contributii)-deducerea personala
Aplicand algoritmul la modalitatea de calcul a indemnizatiei, astfel cum aceasta este prezentata la art.5 din Norme, ar reiesi ca procentul de 85% se aplica asupra:
[(venitul brut-contributii)-deducerea personala)] - 16% din venitul impozabil , valoare care este mai mica decat venitul efectiv realizat de un salariat, intrucat lipseste deducerea personala.
Salariului net obtinut de un angajat intr-o luna reprezinta:
{[(venit brut - contributii) - deducere personala] - 16%din baza impozabila}[b] + deducere personala[/b]
Exemplu pentru un salariu brut de 1500 lei, folosind calculatorul de salarii din sectiunea taxeimpozite:
contributii = 249; deducere personala 190; impozit (16%) = 170:
{[(1500-249) - 190]- 170} + 170 = 1081 reprezinta salariul net
Daca insa pentru acelasi salariu incerc sa calculez baza de calcul asupra careia se aplica procentul de 85%, folosind procedura stabilita de art.5 din Norme, ar trebui sa calculez cam asa:
[(1500-249) - 190]- 170 = 891, ceea ce reprezinta o valoare mai mica decat salariul net cu exact valoarea deducerii personale.
Va rog spuneti-mi daca si unde gresesc, caci sunt angajatori care emit adeverinte cu veniturile nete realizate de mamici pentru cele 12 luni anterioare nasterii copilului, cu aceste valori diminuate, desi mamicile fac dovada cu fluturasii de salariu ca au realizat venituri mai mari decat cele consemnate de angajator.
PS. Iertati-mi detaliile si marimea mesajului postat, insa vreau sa analizam problema in substrat si concret, cu exemple. Poate ne ajuta si un economist, sau cineva care se ocupa concret de calcularea salariilor
Multumesc mult