Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Buna ziua, revin si eu cu o intrebare- pe perioada concediului de crestere a copilului se pot desfasura activitati de cercetare, deci nu un loc de munca propriuzis?Am fost cooptata intr-o echipa de cercetare in cadrul unui proiect si nu stiu daca acceptul mi-ar periclita CCC si/sau indemnizatia. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 3 ani, exista cumva posibilitatea de a semna contractul acum, dar de a fi platita numai dupa ce termin CCC?
Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc anticipat si o zi frumoasa
Daca pe perioada CIC realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit, atunci pllata indemnizaţiei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003.
Va rog sa-mi raspundeti si mie la cateva intrebari legate de indemnizatia pentru crestere a copilului. Am incercat sa caut in diverse surse, dar nu gasesc informatiile pe care le doresc.
- la veniturile mamicii beneficiare sunt incluse si dividendele (situatia in care mamica este asociat unic intr-o societate comerciala si beneficiaza de dividende din societatea respectiva, dividende pe care, de altfel, le castiga si pe perioada CIC)?
- cele 12 luni care se iau in considerare la calculul indemnizatiei cuprind si luna in care naste mamica (naste in iunie 2009, se ia in considerare si luna iunie sau doar pana in luna mai)?
- se calculeaza 85% din venitul brut, apoi se scad din suma rezultata toate contributiile pe care le plateste ca salariat + impozit? (de ex. venit brut lunar 2000 lei, 85% = 1700 lei, si din 1.700 de scad: 16% impozit, 9,5% asig. sociale, 6,5% asig. de sanatate, 1% somaj ??? Imi pueti spune si mie la un venit brut lunar de 2000, cat va fi indemnizatia neta?
1. Dividendele nu se iau in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru CIC.
2. Daca veti naste in luna iunie 2009, perioada care se ia in calcul este iunie 2008 - iunie 2009. Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
3. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Cota de 85% se aplica asupra mediei veniturilor nete realizate.