avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Pozitia lor nu este justificata, si daca va resping cererea de luare in calcul si a acestor sume, trebuie sa contestati decizia in instanta.

Dupa parerea lor, venitul dvs se incadreaza la venit din alte surse, reglementat de codul fiscal astfel:

Art. 78 - Definirea veniturilor din alte surse:
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţi desfăşurate pe baza contractelor/convenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele care sunt impozitate conform cap. II (n.n. Venituri din activitati independente) şi conform opţiunii exercitate de către contribuabil. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărei/fiecărui convenţii/contract civil şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestei/acestui convenţii/contract.


Ce sunt veniturile din activitati independente?
Art. 46 - Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.


Mai mult decat atat, aveti si un argument de impozitare, articolul citat mai jos fiind extras tot din capitolul 2 privind activitatile independente::
Art. 52 - Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;

d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele menţionate la art. 78 alin. (1) lit. e);

(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:

a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut;


Pe langa faptul ca apare expres contractul de comision, e clar faptul ca retinerea la sursa a celor 10% nu se face in cazul veniturilor din alte surse, care se impoziteaza in felul urmator, nefiind supuse regularizarii:

Art. 79 - Calculul impozitului şi termenul de plată

(1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

(2) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.

(3) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


Nu renuntati, legea e de partea dvs!
=D>=D>=D>=D>=D>
Am cautat o floare sau un pupic, dar nu am gasit, asa ca multe aplauze.
Multumesc mult de tot.
Cu placere, important e sa rezolvati :) .

PS: Exista multe emoticoane, cum ar fi :kissing: si :vishenka:.

:innocent:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
ContSters20980, utilizator
buna seara,sunt mama a unui copil de 2 anisori care nu a beneficiat de indemnizatia pt cresterea copilului deoarece eram studenta in curs la nasterea lui.acum imi doresc sa am un al doilea copil insa nu mai vreau sa trec prin aceeasi situatie(de a nu beneficia de indemnizatie).ce si unde ar trebui sa cotizez cele 12 luni de dinaintea nasterii pt a beneficia de indemnizatie??nu pot munci deoarece imi continui facultatea la invatamantul la zi si totodata eu imi ingrijesc copilul.liceenta o voi obtine peste 2 ani cu ajutorul lui dumnezeu asa ca aceasta posibilitate cade.
Beneficiaza de indemnizatia pentru CIC si persoanele care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale (OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului , modificata prin Lege nr. 240/2009 pentru completarea alin. (2) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului)

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)