Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Nu e adevarat, este optiunea mamei cand alege sa intre in concediul de sarcina si lauzie(cele 127 de zile) insa trebuie sa isi lase 42 de zile dupa nastere obligatoriu.
nu este adevarat. in cele 127 de zile indemnizatia se calculeaza in functie de veniturile realizate in ultimele 6 luni de munca, iar la sfarsitul celor 127 de zile sau 126 cate or fi ele, indemnizatia se calculeaza in functie de venitul realizat pe ultimul an de munca.
banii pt cele 126 de zile cine ii da?statul sau angajatorul?si daca nu esti angajat si ai doar contract de prestari servicii de la cine primesti banii?pt cele 126 de zile trebuie sa ai platit contractul cu casa de sanatate?sau este de ajuns ca ai platit impozitul pe venit?:wassat:
trebuie sa faceti distinctie inrte concediul de maternitate si cel de crestere copil/
concediul de maternitate:
reglementat de OUG 158/2005
este de 126 de zile. pre si postnata,, se acorda pe baza de certificat medical si se palteste de angajator sau de casa de sanatate daca persoana este asigurata la sanatate prin alta forma decat contract de munca.
plata lui este conditionata de plata contributiilor la sanatate.
concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani
reglementat de OUG 148/2005
se acorda in baza unei cereri, dupa nasterea copilului, nu se plateste de angajator si plata indemnizatiei de CCC este conditionata de obtinerea de venituri impozabile.