avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Buna ziua,

Am urmarit cu mult interes tema.
Tot in legatura cu acest subiect, va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate cu cateva sugestii benefice pentru situatia in care ma aflu.

In prezent ma aflu in concediu prenatal si urmeaza sa nasc in jur de 15 septembrie. Sunt angajata la o firma - Reprezentanta unei banci straine in Romania care a anuntat ca se inchide in octombrie, deci dupa ce nasc eu.

Intrebarea este cum se va face plata concediului postnatal
In prezent imi plateste angajatorul concediul prenatal sau asigurarile de sanatate? Eu stiam ca asigurarile, insa vad mai sus intr-un raspuns postat ca ar plati angajatorul.
Daca firma se inchide la sfarsit de octombrie si eu nasc pe 15 sept sa zicem, concediul postnatal de minim 42 de zile mi-l plateste tot angajatorul sau asigurarile? Pentru ca daca mi-l plateste angajatorul, iar acesta se inchide, de la data nasterii + minim 42 de zile de lauzie se depaseste termnul comunicat de angajator pentru inhidere, de sfarsit de octombrie. De unde imi primesc banii pe concediu dupa inchiderea firmei?
Ce pot face eu in aceasta situatie ca sa imi primesc in continuare acesti bani care mi se cuvin?
Va multumesc anticipat pentru intelegere si raspuns.

Concediu de maternitate, pre si post natal se plateste de catre angajator in sensul ca la angajator depuneti medicalul, el calaculeaza indemnizatia cuvenita si o pune in plata catre dvs pe statul lui de plata.

Dar aceste sume care vi le plateste ca indemnizatie de maternitate el si le deconteaza din ce are de platit la FNUASS, intelegeti? adica nu sunt din fondul lui de salarii.

In momentul in care inra in lichidare, dvs veti depune concediile de maternitate spre plaat direct la Casa de Sanatate si veti primi banii direct de la ei.

Problema pe care e posibil sa o aveti in functie de data in care ei va pot inceta conractul in cazul lichidarii firmei si data nasterii, va fi ca nu cumva intre cele 2 date sa nu aveti mai mult de 1 luna, pentru ca in aceasta situatie nu veti mai indeplini conditia de stagiu pentru acordarea Concediului de crestere copil pana la 2 ani.
Multumesc mult pentru promptitudine.
Am inteles cum se vireaza si se deconteaza banii, multumesc.

Mi-e putin neclara posibila problema de care amintiti, de aceea prefer sa o iau "babeste". Va referiti la 1 luna intreaga nelucrata intre data lichidarii si data nasterii, nu? Adica in cazul lichidarii firmei anterior nasterii, asta inteleg eu. Pentru situatia asta cred ca pot sa intru in somaj ca sa am stagiu de cotizare pentru acea perioada lipsa si sa beneficiez de indemnizatie CIC, pentru asta ma tot agit. Am inteles oare bine?

Daca nasc sa zicem pe 15 sept si contractul inceteaza pe 30 oct, deci ulterior nasterii, nu cred ca e o problema, nu? Eu intrebasem de unde primesc banii daca de ex. nasc pe 15 sept, data de la care am dreptul la 42 de zile de postnatal si lichidarea se face pe 15 oct de ex, la mai putin de scurgerea acestor 42 de zile. Inteleg ca tot de la Casa de Sanatate, din moment ce firma inceteaza sa mai functioneze.

Concluzie: trebuie sa fiu atenta sa nu am perioade de timp nelucrate (si evident fara stagiu de cotizare) intre o eventuala lichidare a firmei anterioara nasterii, nu?
Caci daca e invers, adica daca firma se inchide dupa ce nasc nu e o problema, asa este?
Va multumesc mult pentru intelegere.

Mihaela Surugiu
Da, ati inteles foarte bine.

daca firma se inchide dupa data nasterii, nu aveti nic-o problema
De fapt si daca se inchide inainte de a naste, si aveti stagiu necesar pentru a va inscrie la somaj, la fel nu veti avea nici-o problema in obtinerea indemnizatiei.

Eu inradevar ma gandeam la eventualitatea ca inainte de a naste se inchide firma si nu puteti obtine nici somaj, deci n-ati fi avut stagiu.

Daca se inatmpla sa intrati in somaj dupa inchiderea firmei, concediul postnatal se plateste de catre somaj.
Am si eu o intrebare (sper sa nu mai fi fost adresata): daca am un cont pe numele meu, la care primesc dobanda, este sansa sa pierd inmnizatia? sa se considere acea dobanda ca venit cu continuitate?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)