avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Acordarea indemnizatiei de nastere nu este conditionata de durata concediului postnatal .... legea prevede clar conditia necesara pentru a beneficia de aceasta indemnizatie ( persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de .....).

Indemnizatia se plateste incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
Cele 42 de zile obligatorii sunt reglemnetatae in OUG 96/2003:

Art. 16. - Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Iar acordarea indemnizatie, cf OUG 158/2005:

Art. 10. - (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

Cf legii aveti obligatia sa efectuati acel min 42 de zile, medicul stie aceste reguli si banuiesc ca a considerat suficient sa lase doar acele 10 zile de siguranta.
Nastere usoara! :luck:
1. Cred ca este vorba despre OUG nr.148/2005 si nu despre OUG nr.158/2005 in cazul indemnizatiei pentru CIC :)

2. OUG nr.148/2005 nu conditioneaza acordarea indemnizatiei pentru CIC de acest efectuarea acestui concediu , chiar daca OUG nr.96/2003 prevede obligativitatea efectuarii acestuia.
da, scuze , este OUG 148/2005
Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine cum interpretati acest pasaj din lege:
"Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006. "
este vorba de trei nasteri dupa ianuarie 2006 ? se iau in considearare la calcul si nasterile anterioare acestei date sau nu?
Ca sa fiu mai explicita: am 3 copii,nascuti in 1999,2001 si 2004 iar acuma sint insarcinata cu al 4-lea,urmind sa nasc in aprilie 2010. beneficiez de indemnizatia de cresterea copilului sau nu?
Am mai pus aceasta intrebare pe alt topic si am primit doua raspunsuri complet diferite.
Va rog mult sa ma lamuriti cum se interpreteaza acest pasaj din lege,as dori sa aflu opiniile a cit mai multor consultanti.
Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)