avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
=D> si toata stima pentru colega mea @pakos !
Doamna Alina, cred ca acum sunetti convinsa pe deplin :)
ABSOLUT!!!!:))
Dar nici nu va imaginati ce bucuroasa sint!!!
Multumesc mult,doamnelor!=D>
Acuma daca imi dati voie am sa indraznesc sa va mai intreb ceva: eu lucrez momentan in anglia "care assistant" la un azil.Pina in 16 iulie ac am lucrat la un spital di romania,de unde mi-am luat concediu fara plata 3 luni cu posibilitate de a-l prelungi.Aici lucrez din 16 iulie,DAR...inca nu am primit yelow card-ul...actele mi-s depuse de catre angajator,dar nu stiu cit mai dureaza pina soseste.Statutul meu aici e de "studenta",adica ar trebiu sa fac in paralel un curs nvq health care.
Intrebarea mea e urmatoarea: fiind situatia asa de incerta cu angajarea mea in Anglia(sint legal? nu-s inca? daca nu am inceput cursul ala...? etc) ce ma sfatuiti sa fac ca sa nu pierd aceasta indemnizatie-sa rog un prieten din Romania cu firma sa imi faca o "angajare" cu data de 17 iulie si eu sa imi platesc darile aferente la stat?(chiar daca platesc eu amenda ca ma inregistreaza mai tirziu decit prevede legea) sau cum imi sugera altcineva,sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata de la 17 iulie si sa-mi platesc darile?(mai concret,ce anume trebuie platit?)
Poate ca o sa ziceti ca daca lucrez in Anglia nu ar trebiu sa imi fac atitea griji pt acea indemnizatie,dar sint foarte sincera cind va spun ca sint absolut dezamagita de cit de putin cistig aici...Abia astept sa imi "scot" datoriile facute pt plecare si sa ma intorc acasa! (asta ca o paranteza....)
Inca o data,multumesc din suflet pt consiliere!
Cred ca este mai simplu sa gasiti un prieten care sa va angajeze incepand cu data de 01.08.2009. Fractiunea de luna pentru luna iulie se considera luna intreaga. Grabiti-va, data de 20.08.2009 este ultima zi cand se inregistreaza la ITM contractele incheiate cu 01.08.2009.
Si pentru ca va plac temeiurile legale, vi le redau:
Normele la OUG 148/2005:
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
Si asa v-am scapat si de amenda :)
PS Puteti fi angajata si cu 2 sau 4 ore. Indemnizatia o veti primi, insa va fi mai mica (nu mai putin insa de 600 lei lunar).
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
pakos, utilizator
multumesc din suflet:)

"Art.1(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: - f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala; "
asta ce-o mai fii?
adica pot sa cotizez la sist public de pensii fara sa fiu angajata?
in acest caz cum se stabileste media veniturilor? in functie de cit cotizez? daca cotizez cit imi tragea din salariu (aveam 1660 roni salariu) pt pensii,mi se calculeaza ca si cum as avea acelasi venit pe toata perioada?
sau sa-mi vad de treaba,ca nu am inteles corect...
multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)