Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Buna ziua, actele se depun la primaria localitatii in care aveti domiciliul, in termen de 60 de zile lucratoare de la expirarea concediului de maternitate (postnatal, nu mai repede de 43 zile de la nasterea copilului).
Acte necesare:
- cerere de acordare a drepturilor inregistrata la angajator
- certificatul de nastere al copilului
- buletinul /cartea de identitate
- certificatul privind incadrarea copilului intr-o categorie de persoane cu handicap, dupa caz;
- declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului ca este unicul beneficiar al indemnizatiei si ca nu realizeaza alte venituri imopzabile decat cele declarate (luata de la primarie);
- adeverinta tip eliberata de angajator – in cazul celor ce au lucrat la mai multi angajatori trebuie adeverinte si de la primii angajatori in original, din care sa reiasa perioada de stagiu de cotizare pana la angajarea la a ultima firma;
- cerere tip
Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de CIC si indemnizatia pentru cresterea copilului.
Dupa cum vad in raspunsul de mai sus, actele pentru inbdemnizatie se depun in 60 de zile lucratoare de la expirarea concediului de maternitate, la primaria de sector pentru Bucuresti.
Dar pentru concediul CIC tot in acest termen se depun actele? Daca am postnatal 60 de zile de exemplu, in loc de minim 42, pot depune actele dupa expirarea celor 60?
Pot efectua concediu postnatal mai mult de cele minim 42 obligatorii?
Si unde se depune cerere pentru CIC? Tot la Primaria de sector sau la angajator?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Din cate inteleg, intrebati daca puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate de 126 de zile, nu daca veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.
Pentru a beneficia de indemnizatie ptr. concediu de maternitate (sarcina si lauzie) trebuie sa aveti cel putin o luna realizata in ultimele 12 luni stagiu de cotizare, conform OUG 158/2005.
Pentru a beneficia de concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani trebuie sa aveti stagiu de cotizare de cel putin 12 luni.
OUG 148/2005 prevede:
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
Ca urmare, daca depuneti dosarul in termen de 60 zile lucratoare de la incetarea concediului postnatal(indiferent de cate zile), veti beneficia de indemnizatie cu ziua urmatoare incetarii concediului postnatal.
Cererea se depune la primarie.
Buna ziua. Va deranjez cu o intrebare. Am nascut pe data de 9 august, contractul de munca al sotului meu expira pe data de 31 august. Poate primi indemnizatia de crestere a copilului? Mentionez ca pana la data de 31 august a lucrat 12 luni neintrerupte. In acest moment poate depune cerere pentru indemnizatie copil chiar daca nu mai lucreaza? Multumesc.