avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
OUG 148/2005 prevede:
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
Ca urmare, daca depuneti dosarul in termen de 60 zile lucratoare de la incetarea concediului postnatal(indiferent de cate zile), veti beneficia de indemnizatie cu ziua urmatoare incetarii concediului postnatal.
Cererea se depune la primarie.

Va multumesc pentru raspuns.
Da, aceasta era dilema.
Din cele 126 de zile de concediu de maternitate sa zicem ca efectuez prenatal 70 de zile si mai raman pentru postnatal 56. Intrebarea era daca am dreptul sa le efectuez pe toate 56 si nu 42. In lege se spune de minim 42, ma gandesc ca diferenta de zile dintre 56 si 42 nu le pierd.

Cererea de indemnizatie se depune la primarie, insa cererea pentru CIC?
Tot la primarie sau la angajator?
Daca se depune la angajator si acesta se inchide, ce pot face?

Sper sa ma puteti lamuri si aici...
Multumesc mult.
1. Cererea pentru acordarea concediului pentru ingrijirea si cresterea copilului se depune la angajator. la cerere se anexeaza copie de pe certificatul de nastere al copilului. In baza acestei cereri, angajatorul va emite decizia de suspendare a c.i.m. in temeiul art.51 lit.a C.mun.

2. In cazul in care angajatorul intra in faliment c.i.m. va inceta.
gr1ph0n a scris:

Buna ziua. Va deranjez cu o intrebare. Am nascut pe data de 9 august, contractul de munca al sotului meu expira pe data de 31 august. Poate primi indemnizatia de crestere a copilului? Mentionez ca pana la data de 31 august a lucrat 12 luni neintrerupte. In acest moment poate depune cerere pentru indemnizatie copil chiar daca nu mai lucreaza? Multumesc.

Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, tatal trebuie sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii, adica in perioada 9 august 2008- 8 august 2009.

Buna ziua,

Urmeaza sa nasc la sfarsitul lui octombrie .Sotul meu este cel care va solicita indemnizatia de crestere a copilului ( pentru ca are in medie venit mai mare ).
Firma la care sunt angajata trebuie sa reduca nr. de posturi ( datorita crizei) si ar trebui sa il reduca si pe al meu.........nu m-ar deranja sa intru in somaj ....oricum nu intentionez sa ma intorc la acel loc de munca dupa ce nasc.

Intrebari: 1.Este posibil ca eu sa pot intra in somaj in aceste conditii ?
2 . Poate acest lucru ( somajul meu) afecta in vreun fel acordarea indemnizatiei pt sotul meu ?
3. Daca eu sunt in somaj , deci nu e cazul de concediu de maternitate , la cate zile de la nasterea copilului putem depune dosarul si primi indemnizatia de crestere copil ?

Va multumesc !
Si apreciem ajutorul dvs. prin aceste raspunsuri.
1. Puteti intra in somaj, cu conditia sa indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei de somaj (incetarea c.i.m. pentru motive neimputabile salariatului si un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii cererii).

2. Intrarea dvs in somaj nu va afecta cu ceva acordarea indemnizatiei pentru CIC sotului dvs.

3. Dosarul se poate depune imediat dupa nasterea copilului.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)