avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
:offtopic: Tot noi suntem si aici :).
Imi place mult opinia dvs,dar...mi-e frica sa nu imi fac sperante degeaba...
Sper tare mult sa aveti dreptate...numai ca eu sint asa,mai ghinionista de felul meu...ce ma fac daca la depunerea dosarului dau peste cineva care interpreteaza legea ca si freeelis si tre sa-l lamuresc ca nu-i asa cum zice el/ea?
De aceea am cerut opinia mai multor consultanti,sa am o baza solida de argumente...
Nu interpretati gresit insistenta mea,dar ...cred ca ati proceda la fel daca ati fi in situatia mea...
Multumesc pt intelegere.
Va mai ajut cu un indiciu-intrebare. Care ar fi logica legiuitorului in acest caz?:
Normele metodologice ale OUG 148/2005
Art. 6. - (1) Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul şi, după caz, de actele doveditoare prevăzute la alin. (4)-(7), care să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă.
(4) Actele doveditoare privind componenţa familiei, filiaţia copiilor şi situaţia lor juridică se prezintă în copie certificată sau, după caz, autentificată pentru conformitate cu originalul, şi sunt, după caz, următoarele:
a) certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006;
b) hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, potrivit legii;
c) hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, potrivit legii;
d) hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului, potrivit legii;
e) decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă, potrivit legii;
f) hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare, potrivit legii.
Aceeaso opini cu a doamnei @pakos va confirm ca am si eu.

Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006.

partea subliniata de mine s-a inclus pentru situtiile nefericite cand copilul nu se naste viu, caz care se elimina din aceasta numaratoare de 3 nasteri.

deci, se refera doar la copii nascuti dupa 1 ian 2006, asa dupa cum v-a aratat mai sus colega mea chiar ca si acte la dosar se specifica doar copii nascuti dupa 2006

Deci, daca aveti stagiul necesar, aveti dreptul indemnizatie :)
Scuze. Acum sper sa va conving:
Normele metodologice ale OUG 148/2005 prevad:
Art. 2. - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulentul lunar se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri survenite după data de 1 ianuarie 2006 inclusiv sau, după caz, pentru primii 3 copii încredinţaţi în vederea adopţiei, adoptaţi sau aflaţi în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi pentru cei pentru care a fost instituită tutela cu această dată.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)