avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... bataie la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

bataie la politie

Am un prieten care a fost chemat la sectia de politie si a fost audiat. Cand l-am vazut a doua zi avea deja un ochi vanat si l-am intrebat ce s-a intamplat,a recunoscut cu greu ca fusese batut, de mai multi politisti, pe rand, l-au dat cu capul de fiset, i-au dat cuo bata la talpi si mai multe lovituri, majoritatea nu se vad ca urme.
Ce il sfatuiti sa faca?
Cel mai recent răspuns: Sonji , utilizator 13:54, 11 Ianuarie 2012
O sa va coste fgoarte mult aceste actiuni.va trebuie avocat daca doriti sa depuneti plangere.
plus ca o sa pierdeti cu siguranta.nu aveti de cml-ul.cum demonstrati ca bataia ati primito la politie?sunt tare curios.

e usor sa zici ``fa-i plangere``,dar nimeni nu explica ca va dura foarte mult solutionarea,ca vor fi niste costuri banesti,si ca ai sanse maxime sa pierzi,si sa ti se faca tie plangere penala pentru denuntare calomnioasa.
Acum faza cu salvarea, e prea tarziu sa o stie.
Adevarul e ca i-au dat sa nu se vada, daca nu era vanataia de la ochi nu se vedea nici acum nimic. i-a spus avocatului din oficiu acesta ia- zis sa mearga la IML, dar nu mai vrea sa participe cu nimic si bani nu are sa si angajeze.
POate s ademonstreze ca a fost la sectie de la 3 dimineata pana a doua zi la 1 noaptea, am inteles ca o sa scrie pe certificat data bataii. deci n-avea cine sa il bata, singur nu putea sa isi dea cu piciorul ii ceafa sau stomac si altele
Mircica+ a scris:

A fost la IML si va lua certificactul saptamana viitoare.
Problema e ca ii e frica, sa nu se puna rau cu politistii, are si fapta aia pt care e cercetat, ii este fff frica. Dar nici ei nu trebuiau sa il bata, nu?


1. Fapta politistilor batausi, daca este reala, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art. 266 alin. (2) C. pen.-cercetarea abuziva;
2. S-a incalcat unul dintre principiile dreptului procesual penal-respectarea demnitatii umane, conform caruia:Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitatii umane. Supunerea acesteia la tortura sau la tratamente cu cruzime, inumane ori degradante este pedepsita prin lege;
3.art. 22 alin. (2) din Constitutia Romaniei: Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant.

- art. 68 alin. (1) C.pr.pen.: Este oprit a se intrebuinta violente, amenintari ori alte mijloace de constrangere... in scopul de a se obtine probe;
4. arestarea nelegala, cercetarea abuziva, supunerea la rele tratamente, tortura sunt reglementate distinct ca fiind infractiuni (art. 266, 267, 2671 C.pen.)

Deci, fara frica, daca persoana in cauza stie ca este adevarat ceea ce s-a petrecut la sectie, fara nicio teama, sa se adreseze cu plangere parchetului , nu sectiei de politie.Chiar daca are o fapta comisa, legea este singura care prevede cum anume va fi pedepsit, in caz ca va fi gasit vinovat.

Intrebare: Intrebuintarea de violente (in sens juridic) respectiv inducerea temerii (de catre politisti) ca persoana sau averea sa ar putea suferi o vatamare - violenta intrebuintata in scopul obtinerii de declaratii (probe) - se incadreaza la art 266 C.p. (cercetare abuziva).? Exclud violenta fizica.

Sau este doar motiv de nulitate al actului astfel produs?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
ContSters184021, utilizator
Da.Si pentru a sustine raspunsul meu, sa vedem ce spune art. 266 C. penal :Cercetarea abuziva consta in intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane aflate in curs de cercetare , ancheta penala ori de judecata, pentru obtinerea de declaratii, precum si fata de un martor, expert sau interpret.
Acum sa vedem si ce spune art. 193 C. penal( amenintarea)-Fapta de a ameninta o persoana cu savârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa alarmeze.

Alte discuții în legătură

Ce putem face in acest caz? dianaenache87 dianaenache87 Buan dimineata!Am si eu o problema delicata!!Sotul meu impreuna cu un prieten au fost luati de politia comunitara...La sectia de politie au fost arestati cu ... (vezi toată discuția)
Abuz politie. declaratie scrisa sub presiune. posibilitate schimbare declaratie ionuti876 ionuti876 Buna seara, am fost retinut intr-o sectie de politie in bucuresti fara sa fiu inregistrat in care am fost retinut in jur de 6 ore, am fost maltratat si ... (vezi toată discuția)
Abuz de putere cu vatamare fizica victor1906 victor1906 Buna ziua. Este vorba de nepotul meu de 21 de ani , care a fost chemat la politie , banuit ca a fost autorul unei spargeri de locuinta. A fost pus sa dea ... (vezi toată discuția)