avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Se poate transforma un teren intravilan agricol in ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Se poate transforma un teren intravilan agricol in intravilan constructii?

Vreau sa cumpar un teren sa imi contruiesc o casuta ( aprox 150mp), numai parter, dar terenul este mentionat in extrasul de carte funciare ca fiind intravilan arabil. Ce trebuie sa fac pentru a fi cu toate actele in regula?
Cum spuneam, pasii sunt cei mentionati mai sus. Am trecut prin asta in primavara :). Gasiti pe internet adresele institutiilor pentru judetul in care este terenul.
Pe extras poate sa scrie intravilan extins sau intravilan conform PUG sau numai intravilan. Folosinta actuala a terenului este arabil, asta nu va impiedica cu nimic sa construiti. Sunt unele primarii care mai cer scoaterea din circuitul agricol si sa-l treceti in curti-constructii, alte primarii nu mai cer asta.
Daca e intravilan, e totul ok, duceti-va la primarie si cereti eliberarea unui certificat de urbanism pentru construire locuinta (+anexa, gard, fantana, bransamente retele, etc) si acolo vi se va spune ce avize va trebui sa contina dosarul de autorizare. In cadrul proiectului de autorizatie de construire vi se va cere, poate, scoaterea din circuitul agricol, nu puteti sa il scoateti asa, ca vreti dvs. Intr-adevar, costa in jur de 500lei daca vreti sa scoateti din circuitul agricol o suprafata de pana in 300mp (asta inseamna casa+trotuare+alei+parcare .. tot ce va fi betonat). Nu e nimic complicat, si se poate descurca si proiectantul contra unei sume nu prea mari, dupa parerea mea (eu cer 150ron pentru ca sa scot toate avizele necesare proiectului - mediu, energie electrica, salubritate, apa-canal, scoaterea din circuitul agricol, etc).
Terenul nu este al dvs, nu-i nimic, puteti cere eliberarea unui certificat de urbanism informativ, ca viitor proprietar, sa stiti la ce sa va asteptati in cazul in care cumparati terenul. Eliberarea acelui certificat nu va obliga la nimic, doar ca veti vedea ce va trebuie exact pentru constructia locuintei: avize, cum aveti voie sa construiti, cat, la ce distante fata de limitele laterale si posterioara, fata de axul drumului de acces, cat va trebui sa va retrageti cu aliniamentul stradal, etc. Acest certificat este eliberat de biroul de urbanism din cadrul primariei. Sa aveti insa grija, sa nu aveti linii de inalta tensiune pe teren, nu este sanatos. Fata de cele de medie tensiune trebuie pastrat un culoar de protectie de 3metri, iar fata de cele de tensiune mica (stalpii normali, la care se racordeaza locuintele), distanta de protectie este de doar 1metru.
Off topic... Spunea cineva mai sus de anexa de exploatari agricole pe extravilan, nu se mai poate construi pe extravilan nimic, s-a dat lege in acest sens, anul trecut daca nu ma insel. Decat daca ai nu stiu cate hectare de teren si esti inscris in registrul fermierului.
Va doresc succes! Si daca aveti intrebari, ma puteti contacta oricand, am datele de contact afisate la profil
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
ConstructNet Invest SRL, Administrator imobile
Scuza-ma !: Ai vreun handicap locomotor de iti propui sa construiesti o casa de 150 mp DOAR pe parter ?
Fiindca o constructie pe parter de 150 mp costa mai mult decat o constructie pe parter + etaj (sau parter + mansarda) de 75 mp...
Si daca zici ca terenul este incadrat intre alte constructii (case) cum de esti in extravilan ?! Ceilalti au construit ilegal ?
Ce te consiliaza MIROANAD se numeste scoatere din circuit agricol a terenului pe care urmeaza sa construiesti (de 150 mp, in varianta ta si de 75 mp, in propunerea mea... dar in niciun caz a intregii suprafete de 1600 mp!) si este in majoritatea cazurilor un aviz / acord pe care Primaria ti-l impune prin Certificatul de urbanism... Aprobarea scoaterii din circuit agricol, adica a transformarii terenului arabil in teren de constructie nu inseamna/ nu atrage schimbarea statutului de extravilan in intravilan !!!
Dar limitele intravilanului sunt stabilite prin PUG (= Planul de Urbanism General, intocmit de o institutie specializata si insusit de Primarie, dupa aprobarea acestui PUG in Consiliul Local...
Deci nu te uita ce scrie in Cadastru, care nu reflecta o situatie actualizata la zi (arabil, pasune, etc), ci mergi la Biroul de Urbanism si amenajarea teritoriului din Primarie sa iti arate unde sunt limitele (frontierele) acestui intravilan !
Aveti Carte Funciara acolo (din ce zona esti)
...nu mai speriati omul cu intocmire de PUZ,-uri, aprobate de consiliul local, omul a precizat ca terenul este intravilan - arabil, nu ii trebuie decat schimbarea categoriei de folosinta din arabil in curti constructii, procedura fiind cea descrisa de ,,proiectareiniasi" .
Ma scuzati... Pertinent raspunsul dvs, domnule Minel. Dar omul intreaba ca sa stie. Cine nu e in domeniu sau nu s-a "lovit" de astfel de probleme, nu are de unde sa cunoasca termenii si ce implica fiecare cu exactitate. Asta e valabil pentru orice domeniu de activitate Si in momentul cand va discuta cu un proiectant, atunci va vedea exact cum, cat si in ce forma va construi. Deocamdata doamna cred ca vrea sa stie doar daca poate sa cumpere terenul sau nu. Am raspuns in locul doamnei ptc mi s-a parut ca "tipati" la ea.

Alte discuții în legătură

Oug 34/2013 rmirela16 rmirela16 Buna seara, Daca detin un teren de 800 mp intravilan in indiviziune pe care exista o constructie si 300 mp sunt in categoria de folosinta curti constructii si ... (vezi toată discuția)
Constructie de casa pe teren intravilan, categoria faneata stefanalex stefanalex Am cumparat in 2012 un teren de 1604 mp. Acesta figureaza in acte ca teren intravilan categoria faneata. El nu a fost folosit niciodata ca faneata ci ca teren ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un certificat de urbanism pentru construire casa ... mugurel84 mugurel84 Buna ziua. Am un certificat de urbanism pentru construire casa pe un teren impartit in CC, Arabil, Fanete. Teoretic Casa nu se poate construi decat pe ... (vezi toată discuția)