avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Se poate transforma un teren intravilan agricol in ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Se poate transforma un teren intravilan agricol in intravilan constructii?

Vreau sa cumpar un teren sa imi contruiesc o casuta ( aprox 150mp), numai parter, dar terenul este mentionat in extrasul de carte funciare ca fiind intravilan arabil. Ce trebuie sa fac pentru a fi cu toate actele in regula?
Multumesc foarte mult pentru toate informatiile pe care le-am primit de la dvs.
Sunt off topic, dar vreau sa va "povestesc" ceva: la o primarie din judetul Brasov, dupa aprobarea PUZ-ului, terenul din extravilan arabil a devenit intravilan arabil. OK, toate bune si frumoase pana acum. Dar, omului i-a venit impozit pe teren intravilan de constructii, nu arabil. Omul nu vrea sa schimbe categoria de folosinta a terenului deocamdata si ca atare vrea sa plateasca impozit pe teren intravilan arabil. Primaria refuza sa corecteze. Ce se poate face in astfel de situatie?
Pai, din cate imi mai amintesc eu, din perioada in care lucram la Primarie, PUZ-ul se face in scopul FINAL al Autorizarii unei constructii !!!
In mod cert constructia respectiva nu putea sa ocupe tot terenul, ci doar un procent din suprafata lui... si doar acela devine teren construibil, restul ramanand teren de folosinta agricola (si nu cred ca are prea mare importanta sau se face diferenta de impozitare intre teren arabil extravilan si teren arabil intravilan... Doar daca cel intravilan devine gradina pomicola sau horticola!)
La cat l-a costat PUZ-ul + avizele la PUZ, nu cred ca impozitul ala are prea mare relevanta (pondere) !!!
Ceea ce-i face Primaria se incadreaza la abuz in exercitiul functiunii si abuz de drept, si se corecteaza printr-o actiune in Instanta cu solicitare de daune morale (pentru desconsiderarea persoanei, umilinta si tracasare...) !
Pana sa cumparati terenul, cereti un Certif.de Urbanism de la Primarie si vedeti ce regim juridic ste trecut in el.
In ceea ce priveste trecerea din intravilan arabil in intravilan construibil, sunt 2 situatii:
1.Daca terenul era inclus in intravilanul valabil in 1990, ( pana la aparitia Legii 18 ), Legea 18 va da dreptul sa construiti pe arabil ( art.91, 98 din Legea 18/1991 ), fara a fi necesare alte demersuri pentru schimbarea categ.de folosinta. Dupa finalizarea constructiei, terenul va deveni intravilan construibil, in urma declararii constructiei la registrul agricol si la organul fiscal. Organul fiscal va va elibera un CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA necesar la intabulare in care se va mentiona noua categorie de folosinta ( curti-constructii adica intravilan construibil ). Aceasta este situatia cu care m-am confruntat eu, deci vorbesc nu din auzite ci pe baza experientei proprii.
2.Daca terenul nu era in intravilanul din 1990, inseamna ca a fost introdus in intravilan ulterior, printr-un P.U.G., si va trebui o scoatere din circuitul agricol, totala sau numai pe portiunea pe are vreti sa construiti.
Situatia exacta in sensul celor de mai sus v-o clarifica primaria.
@Minel 1950 - de acord cu Dvs, asta e finalitatea unui puz, dar nu se procedeaza in mod legal. Primaria nu e abilitata sa scoata terenul din circuitul agricol. Daca ceri certificat de urbanism pentru obtinerea autorizatiei de construire, pe el se mentioneaza ca e arabil intravilan si se cere scoaterea din circuitul agricol. Atunci de ce sa platesti impozit mai mare (chiar daca diferenta nu e semnificativa?). Si cand ti se raspunde cu emfaza: zi mersi, ca ti-am crescut valoarea terenului? De parca nu tot pe banii celui interesat s-a facut PUZ-ul....In fine, multumesc ca m-ati ascultat.

Alte discuții în legătură

Oug 34/2013 rmirela16 rmirela16 Buna seara, Daca detin un teren de 800 mp intravilan in indiviziune pe care exista o constructie si 300 mp sunt in categoria de folosinta curti constructii si ... (vezi toată discuția)
Constructie de casa pe teren intravilan, categoria faneata stefanalex stefanalex Am cumparat in 2012 un teren de 1604 mp. Acesta figureaza in acte ca teren intravilan categoria faneata. El nu a fost folosit niciodata ca faneata ci ca teren ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un certificat de urbanism pentru construire casa ... mugurel84 mugurel84 Buna ziua. Am un certificat de urbanism pentru construire casa pe un teren impartit in CC, Arabil, Fanete. Teoretic Casa nu se poate construi decat pe ... (vezi toată discuția)