Vreau sa cumpar un teren sa imi contruiesc o casuta ( aprox 150mp), numai parter, dar terenul este mentionat in extrasul de carte funciare ca fiind intravilan arabil. Ce trebuie sa fac pentru a fi cu toate actele in regula?
Schimbarea categoriei de folosinta a unui teren se face DOAR si NUMAI cu acordul a 3 institutii: OCPI (oficiul de cadastru si publicitate imobiliara), ANIF (agentia nationala de imbunatatiri funciare) si OSPA (oficiul de studii paleontologice si agrochimice). OSPA e cea care da avizul final, si anume decizia DADR (directia pentru agricultura si dezvoltare rurala). N-are treaba notarul si nici primaria cu nici unul din birourile acesteia. In zilele noastre cel putin...
în cele ce am scris anterior, mă refeream exclusiv la terenul intravilan (dumneavoastră poate vă referiți la cel extravilan, altă situație pe care nu ocunosc) și modul în care am schimbat categoria de folosință a acestuia la Biroul Registru Agricol din primnărie, din teren pentru construcții în teren arabil așa cum am menționat. Am făcut acest lucru deoarece primăria în mod abuziv mi-a modificat categoria lui, obigându-mă implicit să plătesc mai mult decât dublul impozitului avut anterior. Acest lucru pot să-l dovedesc.
Așa că dacă anumite firme sau persoane dezinformează, probabil o fac cu un anumit scop.
Schimbarea categoriei de folosinta se face doar pentru terenurile intravilan, pentru ca nu exista extravilan construibil. Acum ca am stabilit asta, la dvs, domnule farkastraian, probabil a fost o situatie mai complicata, din moment ce vorbiti de un abuz al primariei. In cazul dvs, tot ce se poate... dar conform legilatiei in vigoare, scoaterea (definitiva) din circuitul agricol se face doar cum am spus eu mai sus. Ne place, nu ne place, mergem dupa lege, ca nu avem ce face. Oricum, altceva e atunci cand ai actele in fata si observi anumite greseli facute anterior de primarie/notar/oficiu de cadastru... acestea se pot rezolva fie prin niste cereri/aduceri la cunostinta asupra greselii, fie prin tribunal. In cazu dvs, se pare ca a fost totusi destul de simplu.
Numai bine!
Ca să fiu mai explicit și să înțeleagă cei care citesc aceste rânduri, în situația mea, după efectuarea sucesiunii, am prezentat extrasul C.F. primăriei, respectiv Biroului Regietru Agricol, cum cere procedura. Aceștia pentru că au văzut la categoria de importanță a terenului de pe extras că era trecut "Curți Construcții", au interpretat acest lucru și mi-au modificat categoria de folosință a acestuia în teren pentru construcții deși antecesorii mei, zeci de ani, au folosit acest tren ca și teren arabil ceea ce este și în prezent. Deși am prezentat inclusiv opinia OCPI prin care explica clar faptul că în intravilan poate să fie teren arabil, cu citate și articole de lege, primăria ca să rectifice eroarea mi-a a indicat în virtutea legii două variante, care le-am amintit mai sus și le repet, respectiv DOCUMENTAȚIE CADASTRALÃ vizată de către OCPI (variantă destul, dacă nu foarte de costisitoare) sau ACT ÎNCHEIAT ÎN FORMÃ AUTENTICÃ adică declarațe notarială pe proprie răspundere și am ales varianta cea mai lesne.
Așa că îmi mențin cu alte cuvinte opinia că ori unde te duci sau te adreseszi, dai de șacali care prin ori ce mijloace încearcă să te facă la buzunare.
Oug 34/2013
rmirela16
Buna seara, Daca detin un teren de 800 mp intravilan in indiviziune pe care exista o constructie si 300 mp sunt in categoria de folosinta curti constructii si ... (vezi toată discuția)