avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Se poate transforma un teren intravilan agricol in ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Se poate transforma un teren intravilan agricol in intravilan constructii?

Vreau sa cumpar un teren sa imi contruiesc o casuta ( aprox 150mp), numai parter, dar terenul este mentionat in extrasul de carte funciare ca fiind intravilan arabil. Ce trebuie sa fac pentru a fi cu toate actele in regula?
Hai sa ne intelegem in ceea ce priveste terenurile. Dupa pozitionarea lor in cadrul localitatii, acestea sunt extra sau intravilane si categoria lor se stabileste de catre administratia loala prin PUG. D.p.d.v. al destinatiei terenurile sunt curti-constructii, agricole, paduri, fanete, pasunii, vii, livezi, etc. Ca observatie, putem gasi terenuri cu destinatia agricol, sin intravilan.
Conf.Legii 18/1991, art.91, executarea constructiilor este permisa numai in intravilan,ca principiu numai pe teren categoria curti-constructii. Daca vrem sa construim in intavilanul valabil la 01.01 1990, putem construi si pe teren intravilan-agricol fara scoatere din circuitul agricol, terenul devenind curti-constructii pe baza autorizatiei de construire, dupa executarea constructiei. Daca intravilanul valabil la 01.01 1990 a fost modificat printr-un PUG si terenul nostru, agricol fiind, a intrat in intravilan, categoria sa de agricol nu se schimba, fiind deci necesara scoaterea din circuitul agricol cel putin pe suprafata ocupata de viitoarea constructie. In alta ordine de idei, tot Legea 18/1991, la art.92,aln.2 prevede ca se pot construi in intravilanul agricolnumai constructii care deservesc activitati agricole.Acuma sa ne intelegem asupra a ceea ce doriti sa construiti. 2 camere, un living, o bucatarie , baie si beci nu prea constituie anexa agricola. Eu v-as sfatui sa cereti oficial un Certif.de Urbanism specificand ca va trebuie ptr.cadastru sau activitati notariale, certificat pe care sunt obigati sa vi-l elibereze. Nu stiu despre ce localitate este vorba, fiind posibil ca primaria locala sa nu aiba compartiment de urbanism si atunci tot ceea ce va trebuie pe acest domeniu sa obtineti de la Cons.Judetean.

ZECE PASI DE URMAT:

1. Cerere de solicitare din partea beneficiarului de investitii, pentru scoaterea terenului din circuitul agricol; se completeaza pe formular tipizat, de catre proprietarul terenului.
2. Certificat de urbanism, cu specificarea obiectivului de investitii la care se ataseaza, extras din planul urbanistic (copie xerox) (P.U.G. P.U.Z. sau P.U.D. dupa caz) vizat de primarie, format A4, cu delimitare imobilului aflat in proprietate si specificarea proprietarului. + Hotararea Consiliului Local de aprobare a planului urbanistic, (copie xerox).
3. Actul de proprietate, in copie xerox, legalizata prin notariat.
4. Plan de incadrare in zona al amplasamentului obiectivului de investitie, care va cuprinde :
- denumirea localitatii pe teritoriul careia se amplaseaza obiectivul de investitii
- limita intravilanului existent
- specificarea proprietarului (nume si prenume sau denumirea firmei)
- delimitarea imobilului aflat in proprietate
- precizarea lucrarilor de imbunatatiri funciare afectate (daca exista); planul se va viza de biroul de urbanism din cadrul primariei, spre neschimbare.
5. Plan de situatie al amplasamentului obiectivului de investitie, redactat la o scara convenabila, de catre o persoana autorizata de catre O.N.C.G.C. - O.J.C.G.C. care va evidentia:
- delimitarea si cotarea imobilului aflat in proprietate, cu specificarea suprafetelor.
- pozitionarea si cotarea obiectivului de investitii, in cadrul imobilului aflat in proprietate, dimensionarea cailor de acces
- categoriile de folosinta existente si transformate, in urma scoaterii terenului din circuitul agricol; planul se va viza de biroul de urbanism din cadrul primariei, spre neschimbare.
6. Memorial justificativ al lucrarii, care sa cuprinda :
- specificarea proprietarului de teren si a obiectivului de investitii
- denumirea localitatii pe teritoriul careia se amplaseaza obiectivul de investitii
- descrierea amplasamentului terenului aflat in proprietate
- categoriile de folosinta care urmeaza a se transforma in urma scoaterii terenului din circuitul agricol
7. Intabulare, documentatie pentru obtinerea numarul cadastral provizoriu (daca exista) pentru imobilul pentru care se solicita scoaterea terenului din circuitul agricol.
8. Studiu Pedologic ; Documentatia de incadrare in clase de calitate, intocmita de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice - Comuna Voluntari, Sos. Afumati nr.ll, tel. 240.35.40
9. Expertiza de evaluare a terenurilor conform prevederilor anexei 1 la O.U.G. 102 / 2001. efectuata de evaluatori atestati de Ministerial Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.
10. Dispozitiile de plata (chitantele) a taxelor de scoatere a terenului din circuitul agricol. Se platesc la Oficiile Postale.
Pasi de urmat... pentru ce sunt aceia? Dvs ati insiruit o serie de documentatii/acte. De exemplu, ce sa faca cu copia legalizata dupa CVC? Si memoriu tehnic pentru ce lucrare? La scoaterea din circuitul agricol eu nu am dat niciodata copii legalizate dupa acte de proprietate, planuri vizate de primarii, studii pedologice si expertize de evaluare a terenurilor.

In alta ordine de idei, nu mai exista OJCGC, de cativa ani buni se numeste OCPI.

Acum sa revenim la problema... pentru a scoate din circuitul agricol, se face un dosarel cu copii dupa ceva acte si se depune la OCPI. Acolo se platesc 250lei, dar numai dupa ce se verifica daca e completa documentatia. Ei vor emite un aviz care se duce direct la OSPA. In paralel cu depunerea dosarului la OCPI, se depune un dosar cu aceleasi acte la ANIF unde se verifica documentatia si se plateste suma de 300lei. ANIF e singura institutie care cere memoriu tehnic, dar de anul acesta, ca pana acum nu au cerut. Dupa vreo saptamana, sau cand dau ei termenul, se ia avizul de la ANIF si se duce la OSPA, atasat la un dosarel de acte cum s-a dat si pana acum. Se plateste taxa de 80lei, se lasa la pastrat tot vreo saptamana, pe urma ridicati decizia DADR impreuna cu avizul OCPI (aviz pe care de abia acum vedeti cum arata ptc el este transmis direct de catre o institutie la alta).

Tarifele de mai sus sunt pentru scoaterea din circuitul agricol a unei suprafete de pana in 300mp. Dupa ce va iese decizia DADR nu va cere nimeni chitantele.
Intr-adevar, va trebuie certificat de urbanism si numai un proiectant va poate face acele planuri de situatie cu terenul care se scoate din circuitul agricol (avand ca suport ridicarea topo facuta de un cadastras autorizatsi vizata de oficiul de cadastru). Proiectantul cu siguranta va sti pasii care trebuie urmati.

Domnule APET_R, cu tot respectul, nu stiu ce ati insiruit mai sus. Sunt metode diferite de a scoate din circuitul agricol un teren? In Iasi cel putin, e asa cum am spus mai sus. Cu siguranta.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
ConstructNet Invest SRL, Administrator imobile
Asa am achizitionat si eu un teren in Ilfov, trecut ca fiind intravilan agricol...deci ca si concluzie: acum am nevoie doar de autorizatie de constructie nu? Multumesc.
Da, puteti depune direct pentru autorizatie constructie!Dupa ce veti ridica constructia si se va intabula aceasta, terenul va deveni "curti constructii".

Alte discuții în legătură

Oug 34/2013 rmirela16 rmirela16 Buna seara, Daca detin un teren de 800 mp intravilan in indiviziune pe care exista o constructie si 300 mp sunt in categoria de folosinta curti constructii si ... (vezi toată discuția)
Constructie de casa pe teren intravilan, categoria faneata stefanalex stefanalex Am cumparat in 2012 un teren de 1604 mp. Acesta figureaza in acte ca teren intravilan categoria faneata. El nu a fost folosit niciodata ca faneata ci ca teren ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un certificat de urbanism pentru construire casa ... mugurel84 mugurel84 Buna ziua. Am un certificat de urbanism pentru construire casa pe un teren impartit in CC, Arabil, Fanete. Teoretic Casa nu se poate construi decat pe ... (vezi toată discuția)