avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie unica vs custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie unica vs custodie comuna

Care ar putea fi motivele invocate pentru ca instanta sa admita custodia unica a mamei?Dupa noul cod civil, am inteles ca regula ar fi custodia comuna iar custodia unica ar putea fi admisa doar in anumite situatii.Care ar putea fi acestea?Multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliah , utilizator 13:22, 9 Februarie 2012
Eu consider ca a gresit ca nu a cerut program de vizita intrucat fara program de vizita va avea probleme.
Va avea dreptul de a primi informatii despre copil.
In general, nu prea s-a schimbat nimic sub aspectul programului de vizita si instantele acorda program de vizita daca se cere...
Custodia asta comuna are si scopul de a-i forta pe parinti la un dialog.
Care comunica cel mai prost va fi cel mai dezavantajat.
Noua reglementare nu respecta principiul "raului mai mic". Este evident ca in cazul unui divort, in majoritatea cazurilor, comunicarea intre parinti este grav afectata.
Din punctul meu de vedere - si din surse vicariante - acordarea asa-numitului drept de exercitare a autoritatii parintesti comune faciliteaza abuzurile si neglijenta parintelui "demisionar" (cum rareori se intampla ca ambele parti sa consimta realmente la divort, fara a fi fortati de imprejurari exterioare lor).
Pana a se dovedi reaua-credinta a parintelui care isi eludeaza in mod sistematic OBLIGATIILE ( de intretinere, de acordare a sprijinului privind educatia si dezvoltarea copilului, etc ), regula fiind "prezumtia de autoritate parinteasca comuna", copilul si parintele rezident (in genere tot mama, cum putini barbati solicita sa devina parinti rezidenti) vor suferi mult pana sa rastoarne aceasta prezumtie cu PROBE in instanta, pentru a-si intra realmente in drepturi (anularea dispozitiei privind obligatia de intretinere in natura, care este greu cuantificabila si stabilirea unei obligatii realiste din venitul parintelui la care nu locuieste copilul).
Bine spunea un antevorbitor: noua reglementare ar putea fi eficienta doar in cazul in care toti parintii divortati ar fi de buna credinta si ar urmari realmente interesul copilului. Dar atata timp cat unul sau altul din parinti, in momentul in care a decis sa divorteze, si-a setat clar alte prioritati decat cresterea si educatia copilului sau (majoritatea cazurilor in care divortul este rezultatul culpei exclusive a unuia din parinti, indiferent de motivarea din hotarare), nu este corect sa i se acorde acelasi "credit" ca si parintelui care si-a pus copilul pe primul plan. Este clar ca aceasta egalitate in fata legii (cel putin pana la rasturnarea prezumtiei de buna-credinta) va facilita un sir de abuzuri din partea parintelui care a decis "sa incheie un capitol din viata" si - in genere - sa o ia de la capat de la tabula rasa cu o alta persoana, cu alta familie.
In acest fel, copiii, care sesizeaza suficient de usor care este parintele care face lucruri "doar de forma", nu numai ca nu vor avea o relatie mai buna cu acesta, dar au toate sansele sa se indeparteze mai facil de parintele "demisionar", caruia legea i-a oferit prezumtia de bun parinte, fara a cerceta fiecare speta in parte si a individualiza fiecare caz in functie de "bonitatea" partilor, in interesul superior al copilului.
romascanu a scris:

Exista, dar custodia comuna este regula.

REGULA

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

Art. 397. - După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

EXCEPTIA

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Art. 398. - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.


Buna ziua,
care pot fi aceste motive intemeiate ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de unul dintre parinti?
Am un copil de 6 luni in urma unei relatii cu un barbat casatorit.Am proces pentru obtinere custodie. Cum poate ajuta el la cresterea copilului? La el nu are cum sa-l ia deorece locuieste cu sotia;in parc ,la plimbare ,poate fi vazut si evita cat poate.Il vede o data la 3 saptamani ,vine si locuieste in week-end la mine.Mai mult daca se intampla ceva cu el,din punct de vedere al sanatatii si ramane la pat permanent (are ceva probleme-2 infarturi etc) ,iar eu vreau sa plec din tara cu copilul cum fac cu procura?Ma duc sa-i bat in porti,sa fac cunoscut familiei sale problemele mele?
Motivele intemeiate pentru acordarea custodiei unice din punctul meu de vedere sunt:
Parintele a abuzat minorul
Parintele este betiv/drogat cronic
Parintele nu se intereseaza de copil, nu il viziteaza niciodata si nu doreste sa aiba nici un fel de contact cu minorul.

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui asupra unui copil provenit dintr-o relatie de concubinaj diana.andreea diana.andreea Buna ziua!Viitorul meu sot a avut o relatie cu o domnisoara, din care a rezultat un copil.ei nu au fost casatoriti, dar copilul este trecut in certificat pe ... (vezi toată discuția)
Hotărâre irevocabila camelilazar camelilazar Sunt divorțată și am custodia exclusiva a celor 2 minori și cupla exclusiva a ex soțului. Hotărârea este irevocabila.Acum după 4 ani fostul soț a ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)