Care ar putea fi motivele invocate pentru ca instanta sa admita custodia unica a mamei?Dupa noul cod civil, am inteles ca regula ar fi custodia comuna iar custodia unica ar putea fi admisa doar in anumite situatii.Care ar putea fi acestea?Multumesc
de ce mai vorbiti despre custodie unica daca conform noului cod civil custodia unica nu mai exista ci e doar custodie comuna si se stabileste domiciliul copilului,deci cum este pana la urma?daca initiam un proces azi mai exista custodie unica sau comuna??
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
Art. 397. - După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
EXCEPTIA
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Art. 398. - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
intrebarea mea ar fi
daca este in vigoare deja leagea in legatura cu custodia copilului?
pentru ca ieri imi spunea cineva de la pasapoarte ca de la anul.....
eu sint in pronuntare
si este vorba de doi copii,minori
Legea este in vigoare de la 1 octombrie 2011 dar probabil ca autoritatile sunt derutate...pentru ca nu pot sa cred ca se afla intr-o asemenea eroare de drept...
Doar pentru motive temeinice instanta dispune exercitarea autoritatii parintesti de un singur parinte (ex: are o influienta negativa, este dependent-alcool, droguri, etc..), motive care raman la aprecierea instantei. [ link extern ]
Am o cunostinta care e in proces cu fosta sotie pt custodie comuna. Divortul s-a incheiat in urma cu 1 an. El, sfatuit de avocat, nu a cerut program de vizita, motiv pentru care fosta sotie il lasa foarte rar sa vada copilul. El a deschis acum un proces pentru custodie comuna. Din momentul in care mama copilului a primit citatia, copilul (5 ani si jumatate) nu mai vrea sa primeasca cadourile de la tata si se teme de el. Vreau sa precizez ca pana la divort si in timpul acestuia, tatal se ocupa in proportie de 80% de copil, mama avand un program incarcat.
Eu i-am spus ca nu cred ca instanta o sa le dea custodie comuna atata vreme cat el cu fosta sotie nu pot avea nici un fel de dialog. Ma gandesc ca daca tatal vrea sa dea copilul la balet mama o sa se opuna - acesta fiind doar un mic exemplu - lucru care nu este in interesul superior al copilului.
Cred ca trebuie sa existe intelegere intre parinti pt binele copilului, asta cand se poate.