avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat de mostenitor

in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul dupa frate al lui X. in anul 2007, Y moare, fara sa respecte aceasta intelegere pe care a avut-o cu fratele sau X. mentionez ca aceasta intelegere a fost una verbala. la impartirea masei succesorale ramasa dupa defunctul Y, s-au prezentat mai multi copii ai lui Y, nu doar cel caruia Y trebuia sa-i lase intreaga masa succesorala, conform intelegerii pe care a avut-o cu fratele sau X, atunci cand acesta a renuntat la partea lui de mostenire. in aceste conditii, X vrea sa revoce renuntarea sa la mostenire si in consecinta sa desfiinteze certificatul de mostenitor al fratelui sau Y. mai este posibil dupa atata timp sa faca asta, sau este prescrisa aceasta actiune?
subliniez ca X a renuntat la mostenire in favoarea fratelui sau Y, dupa ce in prealabil s-a inteles cu acesta ca fiul lui Y va fi unic mostenitor - intelegere care nu a fost respectata de catre Y; iar X a aflat ca Y nu a respectat aceasta intelegere abia in 2007, la moartea lui Y, cand la deschiderea succesiunii au venit ai alti copii ai lui Y.
Trebuie gandita foarte bine, sub toate aspectele, in principiu se cere constatarea ineficienţei renunţării lui X, respectiv să se constate că nelegal X după ce a acceptat tacit, a renunţat expres la succesiune şi astfel, ilegal, întreaga moştenire a revenit lui Y iar, pe cale de consecinţă, se solicită, totodată, şi anularea certificatului de moştenitor emis acestuia din urmă pentru întregul activ sucesoral, sa se constate ca mostenitori sunt X si Y, cu o cota de ½ (banuiesc) fiecare pentru intreaga masa succesorala si sa se dispuna eliberarea de catre notarul competent a unui nou certificat de mostenitor.
Deasemenea pe cale de consecinta se solicita si anularea certificatului de mostenitor dupa Y (daca s-a eliberat) cu privire la intinderea masei succesorale asupra bunurilor respective si sa se dispuna eliberarea de catre notarul competent a unui nou certificat de mostenitor.
Din studierea actelor vezi daca mai sunt necesare si alte capete de cerere, de exeplu daca bunul este intabulat, etc.... trebuie solicitata in mod expres rectificarea CF
Solutia care am dat-o este eficienta in situatia in care conventia lor a fost ca Y sa dispuna de bunurile respective in favoarea fiului sau in timpul vietii, iar Y nu a indeplinit obligatiile asumate. Trebuie si argumentat si motivul care a dus la aceasta conventie.
in cazul in care conventia lor a fost ca Y sa lase ca unic mostenitor pe fiul sau, aceasta solutie nu este eficienta?
Pai tu ce crezi??? Discutam de o conventie prin care X dispune de partea lui si Y de a lui, in prima faza X dispune in favoarea lui Y care l-a randul lui sa dispuna pentru fiu.... cine stie poate el a dispus printr-un testament chiar si olograf (deci si-a indeplinit obligatia) dar ulterior a revocat testamentul (mai bine zis la rupt sau s-a pierdut, s-a razgandit.... nu conteaza) si a dispus pentru motive de el stiute in favoarea altcuiva. Sau dupa revocare nu a mai facut aly testament. Daca iti invoca ei asa ceva???? Ideea e ca Y cat a trait era liber sa dispuna in favoarea cui doreste el.
Din multe astfel de motive ti-am spus ca trebuie gandita bine actiunea, ca sa nu cazi in tot felul de capcane, cum te-am atentionat si asupra motivului conventiei....
Oricum ce este foarte important, este sa reiasa ca X a inteles sa dispuna de bun in favoarea cuiva (deci act de acceptare care ar fi fost urmat de incheierea unui contract....), dar din motive de ordin....???? a ales o varianta care i se parea mai simpla atunci, adica sa renunte
Aceasta are ca efect ca X sa dobandeasca jumatate..... dar faptul ca Y nu a dispus altfel.... nu mai ai ce sa faci.... ce avea el in masa succesorala se imparte la toti mostenitorii lui... numai daca fiul lui nu face dovada ca el a dat bani sau si-a platit pretul (ex. intretinere) etc
Intai incadreaza juridic conventia lor, tinand cont de toate datele pe care le ai, iar ulterior incearca sa privesti toate conditiile daca sunt indeplinite
aditzza70 a scris:

Intai incadreaza juridic conventia lor,


Si daca o incadram juridic ce iese colega? Iese un PACT asupra unei succesiuni viitoare = LOVITA DE NULITATE

Nu poti sa faci o intelegere prin care cineva se obliga sa lase bunurile sale unei anume persoane, pentru ca o atare conventie aduce atingere dreptului celui care lasa mostenirea de a dispune de bunurile sale. (cand el are libertatea sa le piarda la poker pana da ortu' popii).

Nici un judecator (zdravan la cap) nu inghite gogorita asta, care in "traducere libera" suna cam asa: am dat o declaratie din care rezulta ca NU am acceptat mostenirea, adica sunt STRAIN de ea. Dar declaratia asta, stati sa vedeti, ...era neadevarata ... eu am dat-o doar asa pentru ca m-am inteles cu frate-meu SA INCALCAM legea (care interzice pactele asupra unei succesiuni viitoare) si el si-a luat obligatia sa lase toate bunurile lui X sau Y sau cine-o fi...

Zau asa!! Daca nu stiai ca sunt interzise pactele asupra unei succesiuni viitoare, sa fii sanatos! Pentru ca eroarea de drept nu produce nulitate.

Iar o sa-mi iua voturi negative pentru ca n-am talentrul de-a imbata oamenii cu apa rece
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Iar o sa-mi iua voturi negative pentru ca n-am talentrul de-a imbata oamenii cu apa rece



Nţ... :)

Alte discuții în legătură

Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral luminel luminel In 1986 a decedat autorul A. La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)