in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul dupa frate al lui X. in anul 2007, Y moare, fara sa respecte aceasta intelegere pe care a avut-o cu fratele sau X. mentionez ca aceasta intelegere a fost una verbala. la impartirea masei succesorale ramasa dupa defunctul Y, s-au prezentat mai multi copii ai lui Y, nu doar cel caruia Y trebuia sa-i lase intreaga masa succesorala, conform intelegerii pe care a avut-o cu fratele sau X, atunci cand acesta a renuntat la partea lui de mostenire. in aceste conditii, X vrea sa revoce renuntarea sa la mostenire si in consecinta sa desfiinteze certificatul de mostenitor al fratelui sau Y. mai este posibil dupa atata timp sa faca asta, sau este prescrisa aceasta actiune?
subliniez ca X a renuntat la mostenire in favoarea fratelui sau Y, dupa ce in prealabil s-a inteles cu acesta ca fiul lui Y va fi unic mostenitor - intelegere care nu a fost respectata de catre Y; iar X a aflat ca Y nu a respectat aceasta intelegere abia in 2007, la moartea lui Y, cand la deschiderea succesiunii au venit ai alti copii ai lui Y.
Buna ziua!
Si eu am o problema asemanatoare.Mai exact bunicii mei din partea tatalui au avut 6 copii. Cand a murit bunicul toti fratii impreuna cu bunica au renuntat la mopstenire in favoarea tatalui meu. La decesul bunicii s-a dezbatut din nou succesiunea iar mostenitorii de drept ila acel moment au renuntat la partea lor de mostenire in favoarea tatalui meu.
In urma cu 2 ani tatal meu a decedat iar eu fiind singurul copil mi-am dezbatut succesiunea, bineinteles cu certificatele de mostenitor anterioare. In urma cu 6 luni, rudele ramase in viata din partea tatalui m-au chemat in instanta pentru dezbaterea succesiunii pe motiv ca la momentul renuntarii lor la mostenire imobilul respectiv nu avea act de proprietate.
Nu mi-am angajat inca un avocat si nu stiu daca este necesar, daca ei pot sau nu anula certificatul meu de mostenitor.
Pai... mergeti si vorbiti cu unul sa va citeasca actele si sa va spuna in ce masura ar trebui sa fiti reprezentat... Ca noi nici nu stim ce-au cerut ei, repunere in termenul de optiune succesorala sau ce?
Teoretic, daca avem o problema medicala mergem la medic, daca avem o problema juridica mergem la un jurist...
Ca practica e diferita, corect, dar nici nu va poate spoune un medic on-line daca veti muri sau cand, fara sa stie caracteristicile bolii.
Sunt multe amanunte care conteaza intr-o astfel de intrebare ca a dv. de mai sus, practic ne intrebati daca sunt sanse sa pierdeti dosarul...
Nimic nu e absolut si oricand exista o marja de eroare... asa incat, da, posibilitate exista.
Mi se pare o mare gogomanie ca au facut rudele dv., dar nici nu am date indeajuns ca sa va spun ce sanse au.
Veniti cu date si mergeti si la o consultatie juridica fata in fata cu un avocat. Nu e nevoie sa angajati unul pentru reprezentare, macar o consultatie. Si depuneti chitanta in dosar si cereti cheltuieli de judecata.
Eu sunt cea care a deschis subiectul "dezbaterea succesorala"; cu ceva timp in urma. Se pare ca m-am exprimat gresit .
Daca trebuie sa intru din nou in detalii , poate ati uitat,
:
Au fost bunica, bunicul si cei n6 copii ai sai.
A murit bunicul, ulterior, mai exact dupa 6 luni toata lumea a cazut de comun acord sa-i lasa casa celui mai mic dintre copii(tatal mau)
Toata lumea a mers la notariatul de stat unde au dezbatut succesiunea, astfel bunica ramanea cu 1/2 iar cealalta parte de 1/2 i-a revenit tatalui meu. Fratii ranuntand astfel .
Dupa ceva timp a murit si bunica. De data aceasta au mers la notariatul de stat mai repede si anume dupa 2 luni. Fiind perioada atat de scurta aceastia au fost nevoiti sa dea declaratii. Astfel partea bunicii si anume 1/2 ii ramane tatalui meu prin renuntarea fratilor la mostenire.
Acum ceva timp a murit tatal meu. Eu am mers in termenul legal si mi-am dezbatut succesiunea la notariat in baza celor 2 certificate de mostenitor anterioare.
Acum din cei 5 ramasi m-au chemat in instanta 1 sora si copii la doi frati(decedati).
Pentru acest imobil nu s-a emis titlu de proprietate.
Ne judecam de 1 an, am invocat lipsa procesual activa iar ei acum au cerut anularea definitiva a certificatelor de mostenitor.
Se poate sa-mi pierd acest drept?
Este dificil pana la impoosibil sa dam o solutie in lipsa certificatelor... Nu stim nici ce scrie in acestea, nici ce scrie in renuntari...
Daca scrie de casa, aceea nu se putea mosteni inainte de a avea titlu... pe de alta parte depinde cine sta in ea, cat timp a trecut, cum anume au renuntat unchii dv, daca au renuntat la mostenire sau la un bun anume determinat...
Sper ca aveti un avocat, ar cam fi necesar, ca sunt chestiuni tehnice destul de greu de inteles, darmite de combatut, argumentat...
Partaj succesoral
luminel
In 1986 a decedat autorul A.
La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)