avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat de mostenitor

in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul dupa frate al lui X. in anul 2007, Y moare, fara sa respecte aceasta intelegere pe care a avut-o cu fratele sau X. mentionez ca aceasta intelegere a fost una verbala. la impartirea masei succesorale ramasa dupa defunctul Y, s-au prezentat mai multi copii ai lui Y, nu doar cel caruia Y trebuia sa-i lase intreaga masa succesorala, conform intelegerii pe care a avut-o cu fratele sau X, atunci cand acesta a renuntat la partea lui de mostenire. in aceste conditii, X vrea sa revoce renuntarea sa la mostenire si in consecinta sa desfiinteze certificatul de mostenitor al fratelui sau Y. mai este posibil dupa atata timp sa faca asta, sau este prescrisa aceasta actiune?
subliniez ca X a renuntat la mostenire in favoarea fratelui sau Y, dupa ce in prealabil s-a inteles cu acesta ca fiul lui Y va fi unic mostenitor - intelegere care nu a fost respectata de catre Y; iar X a aflat ca Y nu a respectat aceasta intelegere abia in 2007, la moartea lui Y, cand la deschiderea succesiunii au venit ai alti copii ai lui Y.
lolo0112 a scris:

eu pe forumul asta astept solutii juridice , nu metafore literare!
mai exact, care este termenul de prescriptie pentru aceasta actiune? pt ca "de cand baba cu colacii" nu este tocmai bine delimitat in timp.
si repet intrebarea de mai sus, in speranta ca voi primi un raspuns juridic, nu ca voi fi luata din nou peste picior : in cazul in care Y trebuia sa transmita in timpul vietii catre fiul sau partea de mostenire la care fratele sau a renuntat; exista vreo sansa de a se revoca renuntarea la mostenire? pentru ca, pana la urma, este vorba de o conventie(una verbala, dar incheiata in prezenta unor martori), care nu a fost respectata de catre una din parti.



lolo0112, aţi primit de atîtea ori soluţia juridică, încît nu vă înţeleg nedumerirea.

1. Presupunînd că a existat o înţelegere între fraţi,
presupunînd că înţelegerea ar putea fi probată,
presupunînd apoi că acea înţelegere ar fi fost valabilă (deşi este lovită de nulitate absolută),
presupunînd că obligaţia asumată de fratele decedat ar fi valabilă, deşi ea reprezintă un act nul,
atunci fratele ar putea, cel mult, să ceară daune interese pentru nerespectarea de către fratele său a obligaţiei asumate (dacă ar putea dovedi existanţa unor daune), şi nicidecum revocarea sau anularea actului de renunţare.

2. Declaraţia de renunţare nu poate fi condiţionată. Ea este o abdicare pură de la dreptul de a moşteni.

3. Nu mai am nimic de adăugat. Tot ceea ce se putea spune, juridic, literar, pamfletar, a fost spus. Vă luptaţi cu morile de vînt. Sunt prea multe principii de drept a căror necunoaştere vă determină să credeţi că aveţi sorţi de izbîndă.

Liviu S.Bordaş

d-le Bordas -sau oricine altcineva doreste sa raspunda - nici pe motiv de dol nu se poate anula acea declaratie prin care X ramanea strain de mostenire? X nu ar fi renuntat la mostenire daca nu i-ar fi fost viciat consimtamantul prin dol de catre fratele sau.
lolo0112 a scris:

mai exact, care este termenul de prescriptie pentru aceasta actiune? pt ca "de cand baba cu colacii" nu este tocmai bine delimitat in timp.


Termenul e de 3 ani. Dar nu numai asta e important, ci si stabilirea momentului de cand incepe sa curga. (de cand incep sa socotesc trei ani).
Prescriptia actiunii in anulabilitate incepe sa curga din momente diferite in functie de cauza de nulitate relativa (art 9 din Decretul 167/1958).

Daca dvs. inventati noi (posibile) cauze de la o pagina la alta eu nu am cum sa ma exprim altminteri decat in metafore (pentru ca mi-e imposibil sa delimitez in timp de cand si pana cand). Iar obligatia de va tine aici un curs de drept pe marginea institutiei prescriptiei nu o am.

Dar fata de data certificatului de mostenitor (prin 1990 ziceti ca ar fi fost) orice cauza ati inventa (violenta, viclenie, eroare, alte cauze de nulitate...) si orice moment am lua ca punct de plecare din cele doua prev de lege (momentul subiectiv al cunoasterii cauzei / momentul obiectiv al expirarii a 18 luni de la data inchierii actului) imi iese PRESCRIS dreptul de a solicita anularea certificatului de mostenitor.

Daca chiar vreti sa o delimitati in timp aveti formula: data certificatului + 18 luni + 3 ani. (cea mai larga varianta).
Se pare ca tot la concluzia... " de cand baba cu colacii" am ajuns.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
romascanu, moderator
lolo0112, daca solutii juridice asteptati de pe acestz forum, inseamna ca nu i-ati citit deloc regulamentul.
La inceput, scrie clar:
Discutiile din forum nu reprezinta consultanta juridica. Nicio discutie purtata in forum-ul Avocatnet.ro nu poate fi interpretata ca fiind consultanta juridica sau de orice alt fel. In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde. Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ. Datorita naturii complexe a legislatiei, precum si datorita aspectelor personale ale situatiei expuse de dumenavoastra in forum, este posibil ca sfaturile oferite prin intermediul Forum-ului sa nu fie aplicatie in situatia particulara in care va aflati.

In momentul in care urmati sfaturile primite in Forum, o faceti pe propriul dumneavoastra risc. Daca doriti consultanta, va rugam sa apelati la un specialist in domeniul respectiv, care are dreptul de a practica in acel domeniu in jurisdictia unde a aparut problema dumneavoastra.

Consultantii care participal la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nimeni nu este obligat sa va dea un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.

Prin urmare, chiar daca are preocupari juridice, forumul tot forum e.
In plus, cata rabdare pe colegii mei! Sa spuna in zeci de moduri ca nu e posibil, mutati-va interesul pe altceva.
Nu pot decat sa-i aplaud. =D>
va multumesc tuturor pt sfaturi si mai ales pt rabdare:D

Alte discuții în legătură

Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral luminel luminel In 1986 a decedat autorul A. La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)