avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat de mostenitor

in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul dupa frate al lui X. in anul 2007, Y moare, fara sa respecte aceasta intelegere pe care a avut-o cu fratele sau X. mentionez ca aceasta intelegere a fost una verbala. la impartirea masei succesorale ramasa dupa defunctul Y, s-au prezentat mai multi copii ai lui Y, nu doar cel caruia Y trebuia sa-i lase intreaga masa succesorala, conform intelegerii pe care a avut-o cu fratele sau X, atunci cand acesta a renuntat la partea lui de mostenire. in aceste conditii, X vrea sa revoce renuntarea sa la mostenire si in consecinta sa desfiinteze certificatul de mostenitor al fratelui sau Y. mai este posibil dupa atata timp sa faca asta, sau este prescrisa aceasta actiune?
subliniez ca X a renuntat la mostenire in favoarea fratelui sau Y, dupa ce in prealabil s-a inteles cu acesta ca fiul lui Y va fi unic mostenitor - intelegere care nu a fost respectata de catre Y; iar X a aflat ca Y nu a respectat aceasta intelegere abia in 2007, la moartea lui Y, cand la deschiderea succesiunii au venit ai alti copii ai lui Y.
deci, in cazul in care conventia lor a fost ca Y sa dispuna de bunurile respective in favoarea fiului sau in timpul vietii, iar Y nu si-a indeplinit obligatiile asumate, X poate sa-si retracteze acea declaratie prin care a ramas strain de mostenire si in consecinta poate obtine anularea certificatului de mostenitor al fratelui sau? si poate face aceasta in ciuda faptului ca declaratia a fost data in anul 1990, iar fratele sau a decedat in anul 2007?
:(( Si fratele meu m-a inselat domnule judecator amagindu-ma sa declar ca renunt la tot si la toate dupa ce oricum nu mai aveam la ce renunta caci luase el totul pentru el , dar mi-a promis ca si intre frati ca , daca sant de acord si semnez si la notar , tot ce luase el pina acuma si ce va mai urma sa agoniseasca va ramane negresit copiilor mei . Si din aceasta cauza am promovat aceasta petitie de ereditate in calitatea mea actuala de nemostenitor al tatalui meu , dat fiind ca sant si analfabet si pe deasupra sufar si de cecitate n-am inteles ceea ce mi-a explicat acel notar cand m-a pus sa semnez si am crezut ca semnez pentru ca invoiala noastra sa fie facuta si la notar.
lolo0112 a scris:

deci, in cazul in care conventia lor a fost ca Y sa dispuna de bunurile respective in favoarea fiului sau in timpul vietii, iar Y nu si-a indeplinit obligatiile asumate, X poate sa-si retracteze acea declaratie prin care a ramas strain de mostenire si in consecinta poate obtine anularea certificatului de mostenitor al fratelui sau? si poate face aceasta in ciuda faptului ca declaratia a fost data in anul 1990, iar fratele sau a decedat in anul 2007?

Nu poate să retracteze nimic, după cum nu poate anula nimic. Pentru el, cele două moşteniri sunt capitole încheiate.

V-au spus-o, în felul lor fiecare, şi romaşcanu, şi aditabora.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
themis, utilizator
aditabora a scris:

:(( Si fratele meu m-a inselat domnule judecator amagindu-ma sa declar ca renunt la tot si la toate dupa ce oricum nu mai aveam la ce renunta caci luase el totul pentru el , dar mi-a promis ca si intre frati ca , daca sant de acord si semnez si la notar , tot ce luase el pina acuma si ce va mai urma sa agoniseasca va ramane negresit copiilor mei . Si din aceasta cauza am promovat aceasta petitie de ereditate in calitatea mea actuala de nemostenitor al tatalui meu , dat fiind ca sant si analfabet si pe deasupra sufar si de cecitate n-am inteles ceea ce mi-a explicat acel notar cand m-a pus sa semnez si am crezut ca semnez pentru ca invoiala noastra sa fie facuta si la notar.

inainte de a avea atitudinea asta zeflemitoare vis-a-vis de o persoana pe care nici macar nu o cunoasteti, poate ar fi mai bine sa cititi cu mai multa atentie speta, pt ca nu prea ati inteles mare lucru din ea.

Data post: Vineri, 10 Octombrie 2008, 07:53

themis a scris:

Nu poate să retracteze nimic, după cum nu poate anula nimic. Pentru el, cele două moşteniri sunt capitole încheiate.

V-au spus-o, în felul lor fiecare, şi romaşcanu, şi aditabora.

Liviu S.Bordaş

este vorba de o singura mostenire! de unde au aparut 2?! este vorba de mostenirea la care X a renuntat in favoarea fratelui sau Y, la 6 ani dupa moartea parintilor lor, sub conditia ca acea parte la care el renunta sa-i revina fiului lui Y!!!
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
romascanu a scris:

Sa-si ia gandul!

1. renuntarea la mostenire nu se mai poate revoca.
2. chiar daca ar fi scris acea intelegere era egala cu zero. - un om poate stabili ordinea succesoarala numai pentru propria sa moarte nu si pentru a altora.

s-ar putea revoca mostenirea in cazul in care X a renuntat sub conditia ca Y sa dispuna in timpul vietii de bunurile lui in favoarea fiului sau?

Alte discuții în legătură

Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral luminel luminel In 1986 a decedat autorul A. La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)