avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art.65, instiintare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art.65, instiintare

Buna ziua!
As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ITM, prin telefon, mi-au spus ca este instiintare si ca decizia se va emite la expirarea termenului de preaviz.
Ce sa fac daca angajatorul nu-mi elibereaza decizia de concediere? Ce atac in instanta, cea ce am primit, instiintare? Exista un termen legal pentru eliberarea deciziei? In perioada preavizului de 20 zile, nu m-a mai primesc la munca. Cred ca angajatorul asteapta sa treaca termenul de 30 de zile de la emiterea instiintarii, ca sa invoace tardivitatea reclamatiei sau sa ma concedieze pentru absente nemotivate.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Cornila , Consultant resurse umane 15:37, 21 Mai 2010
ART.78 CCM National

(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Cand vorbiti cu angajatorul dvs cereti si salariul compensator la care aveti dreptul.
Buna ziua! Multumesc pentru raspuns!
As vrea sa intreb, deoarece am refuzat sa semnez demisia, a fost conceputa aceasta decizia-desfiintare post, pe care de asemenea am refuzat sa semnez, pentru ca nu corespunde realitatii. Pe respectiva decizie s-a facut mentiunea, ca refuz sa semnez, mi s-a spus sa parasesc unitatea si sa nu mai vin la servici in perioada preavizului, mentionez ca toate aceste lucruri s-a intamplat in fata a patru persoane, doi martori, care au semnat decizia mea, managerului de resurse umane, cat si in fata managerelui meu de department. Mi-a fost inmanata doar copia, acestei instiintari/decizii.
A doua zi m-am prezentat la angajator, cu cerinta sa se specifice in instiintare/decizie ca nu mai trebuie sa vin la servici, pe perioada preavizului, a fost creata alta instiintare/decizie, mi s-a spus ca daca n-o semnez, n-o primesc. Mentionez, ca nici pana in ziua de astazi n-am primit acea instiintare/decizie, am insistat de cateva ori.
Practic, n-am nici o davada, ca nu ma mai primesc la servici. Ma pot concedia pentru absente nemotivate?
20 de zile lucratoare ar fi pana pe 29 oct. Deci cu data de 30 oct. veti fi concediata. Atunci vi se va da si decizia si daca vreti s-a contestati in instanta aveti 30 de zile calendaristice la dispozitie (de la data comunicarii) pentru a depune contestatia la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta.
In legatura cu faptul ca vi s-a spus sa nu mai veniti la serviciu: asa ceva nu se face pe vorbe ci pe scris. Daca nu ati venit la serviciu in aceste 20 de zile, asteptati sa vi se dea decizia spoi mai vedem. Ca sa va concedieze pentru absente nemotivate, procedura este mai lunga si nu cred ca-i convine angajatorului. Tineti-ne la curent cu ce vi se intampla!
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Incercati sa faceti o cerere scrisa in care sa cereti sa vi se dea scris faptul ca pe perioada preavizului nu mai trebuie sa mergeti la munca si inregistrati-o la secretariat ( sau la oricine poate sa va dea un numar de inregistrare). In felul acesta aveti o daovada ca ati incercat sa mergeti la munca in aceasta perioada de 20 zile ( chiar daca ar fi trebuit sa va duceti numai 4 ore pe zi.

ART.74
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Succes!
Va multumesc tuturor!

Am fost la angajator in data de 14/10/2008 am cerut sa mi se comunice motivul, dece nu mi-au primit la munca, am nr. de inregistrare, astazi am depus la ITM sesizare, trebuia sa fac toate demersurile din prima zi, am asteptat 10 a lunii sa mi iau salariu pe septembrie, conducerea a incercat sa solutioneze conflictul pe calea amiabila, prin oferirea unui salariu, pe care oricum il primesc, fiindca sunt in preaviz. Puteam sa actionez doar incepand cu 10/10.
Astazi am vorbit cu ei, mi-au spus sa astept decizia.
O sa va informez cu cea ce urmeaza, sper sa n-am surpriza neplacuta-concediere pe motive disciplinare.

Va urez o zi buna in continuare.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! andu86 andu86 La inceputul lunii decembrie 2009, mi-a s-a comunicat k postul meu se va desfiinta conform statutului...din data de 3.12.2009. si k de la acea data voi fi in ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati sa procedez corect in urmatoarea situatie. In firma desfiintez niste posturi datorita dificultatilor econonice. Fac ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)