avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art.65, instiintare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art.65, instiintare

Buna ziua!
As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ITM, prin telefon, mi-au spus ca este instiintare si ca decizia se va emite la expirarea termenului de preaviz.
Ce sa fac daca angajatorul nu-mi elibereaza decizia de concediere? Ce atac in instanta, cea ce am primit, instiintare? Exista un termen legal pentru eliberarea deciziei? In perioada preavizului de 20 zile, nu m-a mai primesc la munca. Cred ca angajatorul asteapta sa treaca termenul de 30 de zile de la emiterea instiintarii, ca sa invoace tardivitatea reclamatiei sau sa ma concedieze pentru absente nemotivate.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Cornila , Consultant resurse umane 15:37, 21 Mai 2010
intradevar nerespectarea procedurii prevazute de c. mun. potrivit art 76 duce la nulitatea concedieri ... printre care si nerespectarea art 75 c. mun.
Nu cred ca acesta este motivul contestatii in instanta.
Probabil ca tema este "concediere abuziva".

Sper ca nu ati angajat pe nimeni pe postul de pe care ati concediat.
Nu am primit nici o contestatie, doar o citatie in care scrie ceva de genu:" societatea este chemata in instanta in calitate de parat pt Fond-conflict de munca.sa se depuna contractul de munca si decizia contestata" Ar fi trebuit sa primesc si o contestaie la decizie......Art 76 l-am respectat, la fel si 75.Nu vad de ce lucru ar putea sa se lege...
Oricum , unde pot intreba (daca pot afla de undeva) despre ce este vorba si ce anume contesta, revendica??
Stie careva?!
Va multumesc!!
la tribunal, sectia litigii de munca. aveti nr de dosar, deci puteti solicita acolo.
Instanţa sesizată cu o cerere de constatare a nulităţii absolute a măsurii desfacerii contractului de muncă, în baza art. 65 din Codul muncii, nu poate verifica decât două elemente: existenţa caracterul efectiv al desfiinţării şi a cauzei reale şi serioase.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! andu86 andu86 La inceputul lunii decembrie 2009, mi-a s-a comunicat k postul meu se va desfiinta conform statutului...din data de 3.12.2009. si k de la acea data voi fi in ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati sa procedez corect in urmatoarea situatie. In firma desfiintez niste posturi datorita dificultatilor econonice. Fac ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)