avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Legislatie si documentatie in domeniu Carte funciara, ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Legislatie si documentatie in domeniu Carte funciara, cadastru

Vom posta aici legislatia in domeniul Carte funciara, cadastru...
Aici postam formulare, documentatie sau/si adrese, lincuri pe acesta tema.
Incepem cu Decretul Lege Nr. 115 / 27. 04.1938, pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, completat, modificat... Se poate consulta in format PDF:
[ link extern ]

Lege nr. 7/1996, Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare:
[ link extern ]

Legea nr. 18/1991, Legea fondului funciar, Republicare 1 MOF nr. 1 - 05/01/1998
[ link extern ]

Ordonanta nr. 64/2010, Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996
[ link extern ]
ynocentta a scris:

Un document important apreciez ca este si Decizia RIL nr 72/2007 a ICCJ
[ link extern ]


Da, @ynocentta, din pacate DICCJ 72/2007 (o "capodopera" a mintii procurorului general L.C.Kovesi) este un document important si obligatoriu pentru instante, fortandu-le pe cele din urma sa "inventeze" portite procedurale pentru a face dreptate petentului vatamat de OCPI n dreptul sau de proprietate (de dispozitie), vatamare produsa prin intabularea ERONATA anterioara a unei parcele. Calea plangerii impotriva incheierii de intabulare este calificata in DICCJ 72/2007 drept o procedura de "contencios administrativ special", si cu toate acestea, in mod paradoxal, dna procuror considera ca institutia care a emis incheierea atacata NU poate avea calitate procesuala pasiva (deci nu poate fi facuta raspunzatoare pentru erorile OCPI care au cauzat respingerea cererii celui prejudiciat).

Sper ca in curand se va sista aceasta situatie de "punere deasupra legii" a oficiilor de cadastru, care pe calea plangerilor impotriva incheierilor lor nu pot fi facute raspunzatoare, ca orice institutie a statului - unica autoritate, in acest caz , responsabila de corectitudinea continutului cartilor funciare- pentru ERORILE pe care le fac si contribuind astfel la furtul legal de imobile, prin punerea celui prejudiciat in situatia de a rectifica continutul cartii funciare PE CHELTUIALA sa, recuperarea cheltuielilor de judecata de la OCPI fiind blocata prin aceasta decizie lipsita de orice logica juridica. Ba mai mult, in jurisprudenta unor instante, daca cel prejudiciat "s-a prins" ca aceasta cale a plangerii este de cele mai multe ori o fundatura si incearca sa atace incheierea in contencios administrativ, si nu pe art. 52 (resp.50), cererea poate fi respinsa pe motiv ca legiuitorul prevede un contencios special. Astfel se creaza o situatie win-win pentru OCPI, care spre deosebire de alte institutii ale statului ale caror acte pot fi atacate in contencios administrativ, Scapa "basma-curata" si nu raspunde pentru intabularile ilegale, sau de neglijenta. Daca cel prejudiciat face o plangere penala registratorului/ sau cere o cercetare in rem, de cele mai multe ori persoana vinovata primeste NUP fie pe lipsa laturii subiective, fie pe faptul ca nu se intrunesc alte elemente ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals si uz de fals, iar cel prejudiciat este trimis in instanta civila pentru "clarificarea situatiei juridice a terenurilor". Absolut strigator la cer!

Mai multe, cititi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

A fost modificata legea cadastrului prin legea 133/2012
[ link extern ]
ynocentta a scris:

Un document important apreciez ca este si Decizia RIL nr 72/2007 a ICCJ
[ link extern ]

Aici se afla (am gasit) dosarul 72 cu dec.16 si nu decizia RIL 72:-/

Imi traduce si mie cineva urmatoarele paragrafe din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996*), republicata la 7 februarie 2013? Nu inteleg mai ales in ce cazuri se aplica "scutire de la plata tarifelor".

Art. 51.
" (2) Pana la data de 31 decembrie 2020, titularii sarcinilor inscrise in registrele de transcriptiuni-inscriptiuni vor solicita deschiderea cartilor funciare pentru imobilele in cauza, in conditiile prezentei legi, si transcrierea sarcinilor valabile, cu scutire de la plata tarifelor
3) Sarcinile care sunt stinse prin implinirea termenului sau din orice alta cauza nu vor mai fi inscrise in cartile funciare, iar daca s-au inscris, acestea vor putea fi radiate la cererea persoanelor mentionate in cuprinsul art. 15 alin. (2) sau din oficiu"

si:

NOTA:

I. Reproducem mai jos dispozitiile art. II, III si IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2010 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 133/2012, care se aplica, in continuare, ca dispozitii proprii ale acesteia: „
Art. II. - Pana la data de 31 decembrie 2020, receptia documentatiilor cadastrale si deschiderea cartilor funciare se vor realiza potrivit prevederilor Legii nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu scutire de la plata tarifelor, din oficiu sau la cererea:
a) titularilor drepturilor reale inregistrate in vechile registre de publicitate imobiliara;
b) titularilor drepturilor reale inscrise in cartile funciare deschise potrivit Decretului-lege nr. 115/1938;
c) titularilor drepturilor reale inscrise in cartile funciare deschise in baza Legii nr. 242/1947 si a Decretului nr. 2.142/1930.
Art. III. - Structura, organizarea si functionarea registrului electronic national al nomenclaturilor stradale se aproba prin hotarare a Guvernului.
Art. IV. - De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma «cadastru general» se inlocuieste cu sintagma «cadastru».”

www.avocatnet.ro/content/art...
Imi pare rau ca trebuie sa va aduc la cunostinta pe aceasta cale, dar legea 7/96 tocmai a fost republicata pe 7 februarie suferind unele mici modificari -in partile esentiale, asa ca...
Totusi recunosc nu am citit toate discutiile de pana acum
Va ofer link-ul
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Formulare plangere lilicrin lilicrin Cum se formuleaza o plagere catre Oficiul de cadastru? Care este modelul de adresare? (vezi toată discuția)
Modificare in cartea funciara alexcata alexcata Buna ziua, Nu am timp momentan sa ma duc la oficiul de cadastru sa-i intreb exact ce reprezinta cererea primita, pun aici o parte din cerere poate ma puteti ... (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)