Salut.
Urmeaza sa incep in curand un proces pt recuperarea salariilor neplatite pe ultimele 3 luni, iar la scurt timp dupa aceea firma va incepe procedurile de insolventa. Ce se intampla cu procesul meu atunci? Se suspenda? Continua in paralel? Pot face ceva sa suspend eu procedura de insolventa pt a-mi recupera banii mai repede? Ce pot face efectiv, pt a-mi recupera banii cat mai repede?
Societatea la care am lucrat a cedat licenta pentru care avea obiectul de activitate. Am fost concediati cativa oameni dupa deschiderea procedurii de insolventa. Bunuri materiale nu cred ca mai exista. Am de recuperat cam 3 salarii. Lichidatorul nu vrea sa depuna cerere pentru noi la AJOFM pentru obtinerea banilor din fondul de garantare. Nu stiu inca daca o sa obtinem actele necesare de la ei, sa mergem sa depunem noi cererile. Dreptul de administrare este ridicat de luna trecuta. Exista vreun termen in care trebuie sa ne incadram cu cererea? Unde putem reclama lichidatorul daca nu ne sprijina in demersul nostru? Daca angajatorul a depus declaratiile lunare dar nu a platit sumele la bugetul de stat, putemapela la fond? Multumesc.
La judecatorul sindic se poate depune o astfel de cerere.
Nu are nicio legatira declaratiile lunare cu Fondul de garantare a creantelor salariale.
Din Fondul de garantare a creantelor salariale se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii, impotriva carora au fost pronuntate hotariri judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa măsura ridicării, totale sau parţiale, a dreptului de administrare.
Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Munca, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene (denumite in continuare agenţii teritoriale).
Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.
Cererea va fi însoţita de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Cererea prevăzută la art. 19 alin. (1) din Legea nr.200/2006 trebuie însotită de următoarele documente:
a) copie de pe hotărârea judecătorească definitivă de deschidere a procedurii de insolventă;
b) copie de pe hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura ridicării partiale sau
totale a dreptului de administrare;
c) situatia creantelor salariale aferente perioadelor prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) si/sau
art. 15 din lege, întocmită de administrator sau lichidator, conform modelului prevăzut în
anexa nr. 2 la prezentele norme;
d) copii de pe pontajele care atestă prestarea muncii de către salariati în perioadele
prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) si/sau art. 15 din lege, pentru creantele salariale prevăzute
la art. 13 lit. a) si e) din lege;
e) copii de pe statele de plată care atestă existenta creantelor salariale aferente perioadelor prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) si/sau art. 15 din lege;
f) copie de pe contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul angajatorului în stare de
insolventă;
g) copii de pe contractele individuale de muncă ale salariaÑilor care au suferit accidente de
muncă sau boli profesionale;
h) copii de pe certificatele medicale pe baza cărora se acordă, potrivit legii, indemnizatia
pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă si bolilor
profesionale;
i) copii de pe procesele-verbale de cercetare a accidentelor de muncă, întocmite, potrivit
legii, de autoritatea competentă;
j) copii de pe formularele de declarare finală a bolilor profesionale, întocmite, potrivit legii,
de autoritatea competentă;
k) copii de pe fisele de lichidare ale persoanelor ale căror raporturi de muncă au încetat în
perioadele prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) si/sau art. 15 din lege.
Multumesc pentru raspuns! Pentru a apela la acest fond de garantare trebuie sa astept sa se faca licitatia bunurilor societatii sau pot sa fac cererea catre AJOFM din momentul in care se ridica dreptul de administrare? Lichidatorul imi tot spune sa astept, dar nu sunt bunuri de valoare de licitat! Din ce vrea sa imi achite salariul restant?
Din momentul in care s-a pronuntat hotararea privind deschiderea procedurii insolventei si a fost dispusa măsura ridicării, totale sau parţiale, a dreptului de administrare.
Astazi am aflat ca lichidatorul nu va putea sa-mi elibereze documentele necesare pentru ca unele nu exista! La AJOFM mi s-a spus ca am nevoie de toate documentele, altfel nu se va aproba dosarul. In cateva luni societatea care nu mi-a platit salariul va fi radiata. Mai am vreo solutie la dispozitie sa-mi recuperez banii? :( De apelare la un avocat nu se pune problema din lipsa banilor :(
Salarii neplatite
LunguTeodor
Am fost concediat in 2012 septembrie.Firma unde am lucrat imi datoreaza salariile pe ultimele 4 luni lucrate. Firma este in insolventa. Am intentat proces si ... (vezi toată discuția)