@Macovei2000,in exemplul dvs. este vorba despre o forma a participatiei penale, respectiv complicitatea. Complicitatea poate consta, dupa caz, in acte de ajutor material sau moral, de inlesnire a comiterii infractiunii de catre autor.
Si despre complicitate ar fi mai multe de spus, dar ne limitam la a face distinctia intre actele de autorat, care presupun acte exercitate direct si nemijlocit si care sa constituie elementul material al unei infractiuni( actiunea sau inactiunea ), si actele de coautorat, adica esavarsirea nemijlocita, impreuna a faptei prevazuta de legea penala de doua sau mai multe persoane care lucreaza in baza unei vointe comune.In cazul infractiunii de seductie elementul material trebuie sa constea in actiunile determinate in textul de lege,, fapta barbatului care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex feminin mai mica de 18 ani, de a avea cu el raport sexual.
Deci, ce face autorul? Promite unei fete mai mici de 18 casatoria, daca va accepta sa aiba raporturi sexuale cu el.Daca sunt intrunite aceste elemente , in sensul ca ,,seducatorul,,a realizat acea actiune-verbum regens-promisiunea de casatorie, obtinand si rezultatul pe care l-a urmarit, avem un autor.
Autorul trebuie sa comita aceste actiuni , in mod nemijlocit, si nu alta persoana.Alte persoane pot avea calitatea de participanti, fie instigatori- acte de determinare a autorului de a comite infractiunea, sau de complicitate-acte de ajutor oferit autorului.
Deci doi barbati nu pot face aceasta fapta impreuna, ci doar unul singur, adica infractiunea se poate comite doar in ,, persona propria,, .In cazul altor infractiuni, de pilda , omorul, poate exista coautorat, adica mai multe persoane aplica victimei lovituri apte sa produca moartea.
Insa in cazul infractiunii de seductie e ar putea face 2 coautori? Sa isi imparta rolurile, adica unul sa faca promisiunea de casatorie , iar celalalt sa aiba raportul sexual, ori viceversa? In niciun caz. Daca fiecare dintre ei ar face, in mod autonom aceste fapte( cu aceeasi fata), fiecare ar comite , in calitate de autor, infractiunea de seductie.
Eu cred ca acestea sunt aspecte care au fost deja lamurite si intelese de cei care au intrebat initial, insa se poate observa ca se doreste continuarea dezbaterilor , si , din nefericire, nu de fiecare data ca intre juristi care se respecta.
Sper ca domnul @Quartilla sa fi inteles intre timp faptul ca vampirismul , ca si comportament deviant in cadrul unor infractiuni privitoare la viata sexuala, nu presupune sorbirea sangelui victimei din vene, ci presupune ca violatorul sau alta persoana este ,,starnit,, de vederea sangelui victimei( sau nu), daca nu vorbim despre infractiunea de viol.Si poate nu se mai amuza atat atunci cand niste studenti, jurisit sau simpli utilizatori incearca sa lamureasca anumite aspecte.
Exista si un RIL , unde s-a incercat definirea actelor de perversiune sexuala si a violului, si unde este amintit si ,,vampirismul,,.
[ link extern ]