avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drept Penal. Infractiunea de seductie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drept Penal. Infractiunea de seductie

Buna, buna tuturor....am o mare nelamurie legat de infractiunea de seductie. Sunt studenta la drept, in Iasi, la Cuza. Si unul dintre subiectele de examen a fost: Infractiunea de seductie este posibila in coautorat? Adevarat sau Fals si desigur argumentand. Va rog lamurti-ma. Multumesc! :(:(
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 22:24, 22 Februarie 2012
iar ca sa ne intoarcem la subiectul forumului, eu cunosc foarte bine pe cineva care avea ca metoda favorita "de convingere' tocmai prezentarea mamei: mama, ti-o prezint pe viitoarea mea sotie" blabla...

evident ca erau doar vorbe, totusi.... se poate pune problema in acest caz despre "coautorat"?

Aceasta este cel mai evident "act" retinut de jurisprudenta prin care se poate savarsi infractiunea, mai bine spus, prin care se poate demonstra ca faptuitorul a sedus minora.
Dar de ce sa se puna problema in acest caz de coautorat. Cine este coautorul?
Mama in niciun caz nu poate fi.

asa ca si in cazul seductiei am putea accepta ca o pereche de gemeni identici au savarsit pe rand acte repetate specifice elementului material al infractinuii - promisiuni de casatorie, creand o confuzie sarmanei fete asupra identitatii lor).

Fiecare geaman ar fi autor al infractiunii de seductie. Daca fata este indusa in eroare inseamna ca nu face diferenta dintre cei doi si accepta pe rand propunerea fiecaruia crezand ca este unul singur.

O problema interesanta, ar fi: ce s-ar intampla daca al doilea geaman identic ar intretine relatii sexuale cu fata fara sa ii fi propus o casatorie profitand ca fratele facuse deja asta. Bineinteles discutia ramane la nivel teoretic.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
reludd a scris:

Ca sa intelegeti mai bine esenta legii vis a vis de fetitele care nasc la 11 ani ar trebui sa aveti in vedere faptul ca legea penala incrimineaza in cadrul art 198 din Codul Penal actul sexual cu un minor.
Adica legea ofera protectie adecvata minorelor sub 15 ani ( legea s-a modificat si de la 14 ani a incriminat infractiunea la 15 ani)

Si mai aveti si art 198 alin. (3) din Codul Penal.
Profesorul arestat ( de la Jean Monet ) am inteles ca a fost arestat ca urmare a incalcarii acestui alineat 3 al acestui articol 198 in conditii care au fost foarte indoielnice daca avem in vedere faptul ca s-au vehiculat niste sume de bani destul de mari pentru a putea fi arestat...

Femeile dupa ce implinesc varsta de 17 ani se pot marita daca vreau si stiu foarte bine ce vor.
Este adevarat ca pot gresi daca se marita atat de devreme dar este o chestiune relativa.

Deci, protectie legala exista.

Art 199 CP are in vedere o varsta de 17 ani implinita si nu fetite de 11 ani care nasc.

Va mai pot explica si colegii avocati daca aveti nedumeriri.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

stimate domnule avocat.
mai intai imi cer scuze ca nu ma pricep atat de bine sa plimb discutia, imi permit totusi sa va atrag atentia ca subiectul forumului nu este infractiunea de "act sexual cu minori" aplicabil tinerilor sub 15 ani sau in cazul tutorelui, medicului curant, profesorului etc.

simplificate, lucrurile sunt extraordinare, si destul de bine reglementate. dar daca cei 2 participanti au impreuna sub 15 ani? ce masuri se pot lua impotriva "infractorului"? si care este infractorul?

sau cum poti impiedica tinerele sub 15 ani sa faca ceea ce le invata mediul(colegele, prietenele). stiu, imi veti spune educatie, si daca totusi NU VOR? va atrag atentia ca metodele punitive sunt cu desavarsire interzise...., iar varsta si conditiile sociale nu sunt tocmai cele ideale....

iar ca sa ne intoarcem la subiectul forumului, eu cunosc foarte bine pe cineva care avea ca metoda favorita "de convingere' tocmai prezentarea mamei: mama, ti-o prezint pe viitoarea mea sotie" blabla...

evident ca erau doar vorbe, totusi.... se poate pune problema in acest caz despre "coautorat"?

Nu eu am deschis discutia cu fetitele de 11 ani care nasc.
Majoritatea covarsitoare a acestora sunt de etnie rroma.
Ele sunt maritate la 11 ani.
Rromii nici nu au o medie de viata foarte ridicata...

Faptul ca o mama o prezinta ca fiind urmaroarea sotie nu inseamna ca este complice sau instigator in sensul legii penale.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Faza e ca stiam care e diferenta, adica exagerez cand spun ca stiam pentru ca nici ICCJ nu stie prea bine care e diferenta, din moment ce au spus ca se urmareste obtinerea unei satisfactii sexuale, ori de esenta violului nu este obtinerea unei satisfactii sexuale, ci actul de penetrare as spune eu. Ca sa nu mai spunem ca dupa parerea domnului profesor Sergiu Bogdan, care ar ramane sa fie actele de perversiune sexuala, din moment ce actele sexuale sunt de orice natura, putand include in sfera lor si actele de perversiune sexuala pentru ca se actioneaza folosind sexul si asupra sexului pentru obtinerea unei satisfactii sexuale, ceea ce din nou este aberant (asta spune ICCJ ca se obtine satisfactie, cand medical vorbind ala/aia devine de fapt mult mai frustrat pentru faptul ca nu poate ca sa zic asa:">), iar de lege ferenda se impune diferentierea acestor fapte prin existenta sau nu a actului de penetrare, in acest caz urmand sa calificam fapta ca raport sexual, iar restul actelor fiind de perversiune sexuala. Oricum, marea confuzie legata de exprimarea legiuitorului si care a dus la dezbaterile din doctrina de care mentionam, daca ma intrebati pe mine, este ca acesta a dorit sa includa sub protectia legii si raporturile sexuale homosexuale neconsimtite, dar acestea oricum erau protejate si sub imperiul vechiului cod, care doar le incrimina pe cele consimtite, dar le apara pe cele neconsimtite. Dar oricum, inspre calificarea aceasta inclina si practica judiciara daca bine am inteles eu pana acum.
Asta asa, unu la mana, 2 la mana este ca seductia cade in desuetitudine si va rog sa-mi spuneti cate condamnari de seductie ati vazut in ultimii ani, pentru ca vorba aia: nici la tara nu se mai practica. Intr-adevar, situatii se pot intalni, dar dupa cum spunea cineva intr-un comentariu anterior: legea penala protejeaza faptele penale care au o frecventa mai mare de producere, nu poate proteja orice raport social intalnit, imixtiunea in sfera privata fiind prea mare si oricum avem de a face cu o suprareglementare legislativa.
Cat despre cazul profesorului de la Jean Monnet: un avocat bun va demonstra ca nu s-a folosit de influenta sa asupra victimei pentru a intretine raporturi sexuale cu ea. Mai in gluma, mai in serios: poate daca era proful de mate mai credeam ca are influenta asupra sa ca e mai greu la matematica, dar la sport si la cum arata el, nu prea cred. Oricum, astea sunt elementele de fapt de care ar trebui sa tina cont instanta in luarea unei hotarari.
Ah, si ca sa nu uit: fetitele de 11 ani care nasc sunt cazuri rarisime, nu are rost sa generalizam doar pentru ca media face mare tam tam pe chestia asta si asa mai au si eu subiecte de ros. Daca s-ar aplica legea ar fi ceva, tinand cont de faptul ca nici macar traditia nu mai este cauza exoneratoare de raspundere pentru raporturile sexuale cu un minor, mai ales cand acele traditii sunt legate de speranta de viata scazuta la nastere in cazul acestei populatii, ceea ce a determinat casatoriile la varste fragede, iar in cazul de fata aceasta problema nu se mai pune, ei avand o speranta de viata suficient de ridicata incat sa nu se mai permita incheierea unor casatorii atat de timpuriu
Raspunsul corect la examen este : FALS.
Argumentele sunt simple plecand de la definirea seductiei in Cp. Idem coautorat.

Alte discuții în legătură

Corupere de minori? amein amein Stimati avocati,as dori sa imi comunicati parerea dumneavoastra in legatura cu urmatoarea situatie: unu baiat de 19 ani e impreuna cu o fata in varsta de 15 ... (vezi toată discuția)
M-am culcat cu prietena mea minora si acum s-ar fi aflat bikaeraser bikaeraser va cer voua sfatul ca eu nu stiu sigur ...am 25 ..prietena mea 17 si suntem de 6 luni, m-am culcat cu ea ..cu acordul ei, fara sa-i promit ceva anume bani, ... (vezi toată discuția)
Coruptie de minori a mihai a mihai salut.eu am 18 ani iar iubita mea 15,parinti ei nu vor sa ma gasesc cu ea.dar daca afla k ma gasesc pe ascuns cu ea si se duc la politie au ce sa-mi ... (vezi toată discuția)