avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drept Penal. Infractiunea de seductie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drept Penal. Infractiunea de seductie

Buna, buna tuturor....am o mare nelamurie legat de infractiunea de seductie. Sunt studenta la drept, in Iasi, la Cuza. Si unul dintre subiectele de examen a fost: Infractiunea de seductie este posibila in coautorat? Adevarat sau Fals si desigur argumentand. Va rog lamurti-ma. Multumesc! :(:(
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 22:24, 22 Februarie 2012
Sunt de acord si eu ca este o reglementare desueta, pt acum e foarte greu de dovedit infractiunea, dar pe vremuri promisiunile de casatorie se faceau de obicei in scris, prin scrisori intre indragostiti ceea ce e mai usor de dovedit.
Revin totusi la intrebarea initiala, la posibilitatea coautoratului ; in practica si in doctrina au fost "caracterizate "anumite tipuri de infractiuni ca fiind infractiuni cu autor unic , pt ca ar corespunde mai bine realitatii practice. In teorie putem sa ne imaginam ca seductia ar putea fi savarsita si sub forma coautoratului ( e destul de frecventa situatia in care 2 gemeni merg pe rand la intalnire cu aceasi fata, unul in locul celuilalt.....asa ca si in cazul seductiei am putea accepta ca o pereche de gemeni identici au savarsit pe rand acte repetate specifice elementului material al infractinuii - promisiuni de casatorie, creand o confuzie sarmanei fete asupra identitatii lor). :)
Mary Janr a scris:

Nu ne explicati si cum stabilim diferenta dintre viol si acte de perversiune sexuale? Adica ce este viol si ce este perversiune sexuala. Unii dintre noi au examenul abia maine :D

Draga Mary, daca ai maine examen, ar fi trebuit sa fi citit pana acum articolele in cauza ale Codului penal.
Violul presupune un act sexual (draga olimpia, daca imi aduc bine aminte, ICCJ s-a pronuntat in recurs in interesul legii stabilind ca actul sexual este orice modalitate de a obtine satisfactie sexuala folosind sexul sau actionand asupra sexului, deci nu presupune doar imbinarea organelor sexuale - sau, mai bine zis, aria de acoperire a notiunii este mai larga) cu o persoana care nu voieste asta.
Iar perversiunea, in acceptiunea juridica, se stabileste de la caz la caz in functie de implicatiile faptei (nu poti numi, de ex, perversiune sexul oral practicat cu sotul, concubinul, vecina etc desi cica ar fi "nefiresc").
fleshmeister a scris:

In teorie putem sa ne imaginam ca seductia ar putea fi savarsita si sub forma coautoratului ( e destul de frecventa situatia in care 2 gemeni merg pe rand la intalnire cu aceasi fata, unul in locul celuilalt.....asa ca si in cazul seductiei am putea accepta ca o pereche de gemeni identici au savarsit pe rand acte repetate specifice elementului material al infractinuii - promisiuni de casatorie, creand o confuzie sarmanei fete asupra identitatii lor). :)

Putem sa ne imaginam, desigur, insa chiar si in exemplul acesta , cu gemenii, desi aprent ar fi coautorat, nu este totusi, si cred ca fiecare dintre ei va raspunde distinct, in calitate de autori .Ori, unul dintre eri ar fi autor al infractiunii de seductie , insa si instigator la o alta infractiune de seductie, comisa de fratele sau geaman.
Incerc sa mai argumentez de ce , intai pentru ca ambii nu s-ar putea casatori cu fata , impreuna , nu este posibil legal.NU ar fi posibil ca ambii se casatoreasca cu aceeasi fata concomitent .Separat da, insa intr-unul dintre cazuri am avea infractiunea de bigamie.
NU stiu cat de plauzibila e argumentatia mea, dar cam asa vad lucrurile.
Ca sa intelegeti mai bine esenta legii vis a vis de fetitele care nasc la 11 ani ar trebui sa aveti in vedere faptul ca legea penala incrimineaza in cadrul art 198 din Codul Penal actul sexual cu un minor.
Adica legea ofera protectie adecvata minorelor sub 15 ani ( legea s-a modificat si de la 14 ani a incriminat infractiunea la 15 ani)

Si mai aveti si art 198 alin. (3) din Codul Penal.
Profesorul arestat ( de la Jean Monet ) am inteles ca a fost arestat ca urmare a incalcarii acestui alineat 3 al acestui articol 198 in conditii care au fost foarte indoielnice daca avem in vedere faptul ca s-au vehiculat niste sume de bani destul de mari pentru a putea fi arestat...

Femeile dupa ce implinesc varsta de 17 ani se pot marita daca vreau si stiu foarte bine ce vor.
Este adevarat ca pot gresi daca se marita atat de devreme dar este o chestiune relativa.

Deci, protectie legala exista.

Art 199 CP are in vedere o varsta de 17 ani implinita si nu fetite de 11 ani care nasc.

Va mai pot explica si colegii avocati daca aveti nedumeriri.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... >

stimate domnule avocat.
mai intai imi cer scuze ca nu ma pricep atat de bine sa plimb discutia, imi permit totusi sa va atrag atentia ca subiectul forumului nu este infractiunea de "act sexual cu minori" aplicabil tinerilor sub 15 ani sau in cazul tutorelui, medicului curant, profesorului etc.

simplificate, lucrurile sunt extraordinare, si destul de bine reglementate. dar daca cei 2 participanti au impreuna sub 15 ani? ce masuri se pot lua impotriva "infractorului"? si care este infractorul?

sau cum poti impiedica tinerele sub 15 ani sa faca ceea ce le invata mediul(colegele, prietenele). stiu, imi veti spune educatie, si daca totusi NU VOR? va atrag atentia ca metodele punitive sunt cu desavarsire interzise...., iar varsta si conditiile sociale nu sunt tocmai cele ideale....

iar ca sa ne intoarcem la subiectul forumului, eu cunosc foarte bine pe cineva care avea ca metoda favorita "de convingere' tocmai prezentarea mamei: mama, ti-o prezint pe viitoarea mea sotie" blabla...

evident ca erau doar vorbe, totusi.... se poate pune problema in acest caz despre "coautorat"?

Violul presupune un act sexual (draga olimpia, daca imi aduc bine aminte, ICCJ s-a pronuntat in recurs in interesul legii stabilind ca actul sexual este orice modalitate de a obtine satisfactie sexuala folosind sexul sau actionand asupra sexului, deci nu presupune doar imbinarea organelor sexuale - sau, mai bine zis, aria de acoperire a notiunii este mai larga) cu o persoana care nu voieste asta.

Violul presupune un act sexual de orice natura (imbinarea sexelor, anal sau bucal)
Ati citit cumva propozitia pana la capat?
Sexul anal sau bucal (oral), nu presupune in niciun fel imbinarea sexelor. Din ultimele informatii, zona bucala sau anala nu reprezinta un sex, anatomic vorbind, de aceea nu m-am limitat la a enunta doar imbinarea sexelor.
Imbinarea sexelor, inseamna raport sexual, raportul sexual face parte din sfera mai larga a actelor sexuale. Actele sexuale sunt: raportul sexual, actul anal sau oral cat si masturbarea.
Citi mai cu atentie!!!

Sexul oral nu intra la categoria acte nefiresti.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Corupere de minori? amein amein Stimati avocati,as dori sa imi comunicati parerea dumneavoastra in legatura cu urmatoarea situatie: unu baiat de 19 ani e impreuna cu o fata in varsta de 15 ... (vezi toată discuția)
M-am culcat cu prietena mea minora si acum s-ar fi aflat bikaeraser bikaeraser va cer voua sfatul ca eu nu stiu sigur ...am 25 ..prietena mea 17 si suntem de 6 luni, m-am culcat cu ea ..cu acordul ei, fara sa-i promit ceva anume bani, ... (vezi toată discuția)
Coruptie de minori a mihai a mihai salut.eu am 18 ani iar iubita mea 15,parinti ei nu vor sa ma gasesc cu ea.dar daca afla k ma gasesc pe ascuns cu ea si se duc la politie au ce sa-mi ... (vezi toată discuția)