avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare?

Un agent de vanzari nu are posibilitatea sa taie chitante pentru a incasa sumele datorate de clientii firmei(politica firmei); el neprimind chitantier.
Lui i se inmaneaza la sediul societatii 15 chitante emise de departamentul de contabilitate . Pentru bani ce urmeaza sa-i incaseze agentul cu cele 15 chitante societatea emite 15 dispozitii de plata(fara a fi conditionata in vre-un fel returnarea banilor) catre salariat pentru exact sumele inscrise in cele 15 chitante.
Agentul incaseaza banii de la clienti in baza celor 15 chitante, dar refuza sa-i depuna societatii(mentionez ca la depunerea banilor de catre agent firma urmeaza sa emita dispozitie de incasare pe suma finala).

In aceste conditii, ca socitatea sa-si recupereze banii, trebuie sa :
- depuna plangere penala pentru delapidare / furt impotriva salariatului ?
- deschida o actiune in instanta civila, refuzul salariatului de a preda banii neconstituind delapidare / furt intrucat firma a emis dispozitii de plata catre salariat; cu alte cuvinte i s-au dat banii salariatului(putandu-se considera eventual ca un imprumut / donatie) fara vreo conditionare a returnarii acestora ?
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
nimar, utilizator
Pai sincer, mai bine primeste inca o amenda decat o pedeapsa cu suspendare sau poate chiar cu executare
nimar a scris:
Da agentul are dovada depunerii in banca a echivalentului a aprox. 20% din suma.

Macar atat!
Alex_Munteanu a scris:

Pai sincer, mai bine primeste inca o amenda decat o pedeapsa cu suspendare sau poate chiar cu executare


Ce trebuie sa faca agentul efectiv ?
Si cum vor decurge lucrurile daca-si schimba declaratia ?

Inca un lucru, va rog, sa-mi lamuriti :
- daca firma a depus plangerea penala la mai mult de 2 luni de cand a luat la cunostinta ca agentul nu poate preda banii incasati, atunci plangerea penala a fost tardiv depusa ?
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
nimar, utilizator
Imi permit sa va raspund eu, deoarece nu v-au raspuns inca niciunul dintre colegii mei. :).
In cazul in care raspunsul nu este corect, rog colegii moderatori din acest forum sa il stearga
Va multumesc.

Iata ce am gasit eu legat de intrebarea Dvs.:

Termenul de introducere a plangerii prealabile

Potrivit art. 284 alin. (1), in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de doua luni, din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
In literatura de specialitate unii autori sustin ca termenul de introducere al plangerii prealabile este un termen de prescriptie a raspunderii penale si trebuie calculat potrivit normelor de drept penal privitoare la termenele substantiale, in timp ce alti autori, considera ca este un termen de decadere, depasirea lui atragand anularea plangerii prealabile si a urmaririi efectuate.

Intr-o alta opinie se apreciaza ca termenul de introducere a plangerii prealabile are un caracter special cu elemente substantiale, dar si de procedura .
Potrivit acestei sustineri, lipsa plangerii prealabile sau introducerii ei tardiva constituie o cauza de inlaturare a raspunderii penale.
Depasirea termenului de introducere a plangerii prealabile atrage solutii de fond respectiv incetarea urmaririi penale si incetarea procesului penal, nu anularea sesizarii organului de urmarire penala sau a instantei de judecata .
In acest sens este si dispozitia din art. 285 care prevede ca plangerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite organului competent. In aceste cazuri, plangerea se considera valabila daca a fost introdusa in termen la organul competent.
Termenul de doua luni se calculeaza potrivit dispozitiilor art. 186 - 187 C. proc. pen., exceptie facand, potrivit art. 188, doar termenele privitoare la luarea, mentinerea sau revocarea masurilor preventive.
Ca urmare termenul de doua luni, desi este un termen substantial, este supus normelor din Codul de procedura penala .
Potrivt art. 284 alin. (1), plangerea prealabila trebuie introdusa in termen de doua luni din ziua in care partea vatamata a stiut cine este faptuitorul, iar alin. (2), al aceluiasi text prevede ca aceasta trebuie introdusa in termen de doua luni din ziua in care minorul sau incapabilul a stiut cine este faptuitorul.
Daca partea vatamata a cerut identificarea faptuitorului data se va calcula din ziua in care acesta a fost identificat de organele de cercetare penala aspect ce va rezulta din procesul verbal intocmit cu aceasta ocazie.
Data se va calcula in raport cu dispozitiile art. 186.
Daca plangerea prealabila a fost inregistrata la un organ necopetent si a fost formulata in termen de doua luni ea va fi considerata in termen .


Sursa:[ link extern ]


Eu inteleg de aici ca daca plangerea s-a depus intr-un termen mai mare de doua luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul, introducerea acesteia este considerata tardiva. Acum nu stiu ce sa va spun...:sorry: Poate va ajuta cu o explicatie din punct de vedere juridic, colegii mei.
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs. .


Alte discuții în legătură

Acuzatie grava-delapidare claudiuh claudiuh Buna ziua, o sa va povestesc mai jos problema pe care am intampinat-o la firma care lucrez: Sunt angajat pe postul de economist la o societate comerciala cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor!pot fi acuzat de delapidare? gabilaur gabilaur Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea. In anul 2000 ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau nu?? corleonevicentiu corleonevicentiu Buna seara Am si eu o problema si as fi bucuros daca ati putea sa imi dati un sfat. In anul 2008 m-am angajat la o firma din galati domeniul de activitate ... (vezi toată discuția)