avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
Pana acum si in prezent se calculeaza dupa CF -ul blocului . Am spus intr-un post anterior ca a fost o asociatie formata din sc. A + B dar in urma unor discutii care au aparut intre cele doua scari, am hotarat sa ne infiintam propria asociatie eu fiind ales ca presedinte #-o . Si am inceput sa sap dupa aceste date initiale, date care sunt cerute de firma care se ocupa de administrarea blocului si care trebuie predate la ei de catre presedintele asociatiei pe propria raspundere. De restul se ocupa ei, eu doar sa le dau CPI si SU a apartamentelor si numarul de persoane.
Cota parte indiviza de acum nu are nici o legatura cu suprafetele utile predate de fostul presedinte la firma care se ocupa de repartizarea cheltuielilor de caldura si nici cu ce am gasit eu in contractele de vanzare cumparare de la proprietari (atat cat am gasit :() . #-o#-o
Asta cu " asa scrie in lege" am incercat-o credeti-ma dar ei compara situatia lor cu cea de la prieteni , rude la care se intampla altfel decat in lege , raspunsul fiind "pai da ca la alti se poate , noi suntem mai prosti si trebuie sa platim mai mult ".
PS: cam cat ar costa o remasurare a apartamentelor si inscrierea datelor in CF ?

Spuneti dv.
Cota parte indiviza de acum nu are nici o legatura cu suprafetele utile predate de fostul presedinte la firma care se ocupa de repartizarea cheltuielilor de caldura si nici cu ce am gasit eu in contractele de vanzare cumparare de la proprietari (atat cat am gasit )


Si intreb eu:
Dar cu ce are legatura? Ce vreti sa faceti cu aceste suprafete utile si cu cota-parte indiviza?
Pai ce vreti dv. sa faceti, sa masurati apartamentele, adica sa faceti inca o data cadastrul, va costa cam cat ati putea schimba coloanele de apa de pe scara. N-aveti ce face cumva cu banii locatarilor?:stunned:

La asemanarea "cu altii de la alte blocuri" trimiteti-i sa locuiasca la "altii'. La dv. astea sunt cheltuielile. Inchideti asemenea discutii cu formula pe care o gasiti cea mai eficace, pentru ca altfel o sa discutati cu ei pe aceeasi tema, intr-un dialog al surzilor, pana la calendele grecesti.
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
elga50, moderator
M-ati inteles gresit , eu stiu ca trebuie sa existe o legatura intre suprafata utila si cota parte indiviza . Intre CPI si SU mostenite de la vechiul presedinte al asociatiei nu exista nici o legatura , lucru pe care eu vreau sa-l schimb dupa lege .

Daca fac eu o masuratoare in fiecare apartament fara sa mai modificam la cadastru , si aplic formula dupa legea 230, este necesar sa obtin acordul proprietarilor (pe tabel nominal cu semnatura ) cu privire la rezultatul masuratorii si al cotei parti indivize ??
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
mihaisorin3, utilizator
Masurati doar suprafata cate unui apartament pe coloana. Celelalte de deasupra sau de sub apartamentele pe care le-ati masurat sunt la fel, au aceeasi suprafata utila. Asa ca nu trebuie sa masurati fiecare apartament. Si nu trebuie sa faceti tabel nominal.
administratorul, un membru al comitetului, presedintele sa mearga in cateva apartamente impreuna, sa faca masuratorile si calculul suprafetelor utile. Apoi sa intocmeasca un proces verbal unde sa consemneze ceea ce au facut.
Refaceti calculul suprafetei pentru fiecare apartament, convocati sedinta de comitet si decideti consemnand in PV al sedintei faptul ca incepand de luna urmatoare se repartizeaza cheltuielile conform noilor suprafete.
Semnat, stampilat, afisat si... la treaba in continuare.
O sa aveti nemultumiri, discutii, reprosuri... dar macar puneti in ordine aceasta problema pentru mult timp.
Apreciez si sunt de acord cu metoda propusa de @adriantot. Consider ca, in conditiile aratate de autorul topic-ului, intocmirea unui tabel nominal care sa cuprinda proprietarii apartamentelor, suprafetele utile ale acestor apartamente, precum si semnatura proprietarului de luare la cunostinta sau ca este de acord cu suprafata respectiva se impune, acest document fiind la baza procesului verbal al comitetului executiv al asociatiei asa cum se arata mai sus. Nemultumirile si reprosurile se pot rezolva inca de la faza intocmirii/semnarii tabelului nominal.
Precizez faptul ca intr-adevar legea "spune" ca suprafata balcoanelor si a logiilor nu intra in calculul cotei-parti indiviza de proprietate. Dupa stabiirea definitiva a metodei de calcul, pe lista de plata v-a fi afisata permanent S.U./ mp, toate repartizarile privind cheltuielile comune se vor raporta la acest indicator si basta.
Succes!

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)