avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
elga50 a scris:

@mihaisorin3
Mai uitati-va o data cu atentie in contracte. Este imposibil sa nu fie trecuta suprafata utila si cota-parte indiviza. Nu se poate sa existe un contract fara aceste elemente.

Ca ele sunt diferite de la un apartament la altul, apartamente similare asezate unul sub altul, asta este alta chestiune si poate fi reglata, in vederea folosirii elementelor de suprafata in calculele cheltuielilor, de comitetul executiv, prin calcularea mediei acestor suprafete si recalcularea cotei-parti indiviza, astfel incat suma acestor cote-parti sa dea 100 pe fiecare scara de bloc.


Blocul este format din doua scari sc. A + B. Acum doua luni ne-am despartit de sc .B ca si asociatie.
Am CF-ul extenso al blocului si scrie asa (la ambele scari) :
- apt 1 - 2,24 - apt. la parter fara balcon.
- apt 2 - 2,24 - apt la parter fara balcon.
- apt 3 - 2,24 - apt la parter fara balcon.
- apt 4 - 2,24 - apt la parter fara balcon.
- apt 5 - 2,44 - apt la et 1 cu balcon.
- apt. 6 -2,44 -apt la et 1 cu balcon.
- apt. 7 -2,94 -apt la et 1 cu balcon.
- apt. 8 -2,44 -apt la et 1 cu balcon.
- apt. 9 -2,44 -apt la et 2 cu balcon.
- apt. 10 -2,44 -apt la et 2 cu balcon.
- apt. 11 -2,94 -apt la et 2 cu balcon.
- apt. 12 -2,44 -apt la et 2 cu balcon.
- apt. 13 -2,44 -apt la et 3 cu balcon.
- apt. 14 -2,44 -apt la et 3 cu balcon.
- apt. 15 -2,94 -apt la et 3 cu balcon.
- apt. 16 -2,44 -apt la et 3 cu balcon.
- apt. 17 -2,44 -apt la et 4 cu balcon.
- apt. 18 -2,44 -apt la et 4 cu balcon.
- apt. 19 -2,94 -apt la et 4 cu balcon.
- apt. 20 -2,44 -apt la et 4 cu balcon.

Tin sa precizez ca in realitate situatia sta asa:
- apt 1, 2, 3 ,4 sunt la parter si fara balcon ;
- apt 5, 8, 9, 12, 13, 16, 17, 18, 19 , 20, sunt la fel ca si configuratie ca si cele de la parter dar au balcon;
-apt 6, 10, 14 sunt cu balcon si au in plus fata de cele anterioare un mic coridor la intrare pe care eu il estimez ca fiind de 1,5 mp.
-apt 7, 11, 15 sunt cu doua camere si balcon.

Eu pe forum am gasit asa : Cota-parte indiviza de proprietate reprezinta raportul procentual dintre suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu.Prin suprafata utila a apartamentului (locuintei) se intelege suma tuturor
suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC,
dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se
cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale
trecerilor cu deschideri pana la 1 metru


Pai eu deja de la parter vad ca e o greseala ca ele sunt fara balcon dar si cota parte este mai mica , ok mergem la apt 6, 10 , si 14 care fizic sunt mai mari cu 1,5 mp dar cota parte este aceasi cu celelalte de format mic , plus ca la ap 19 care este de format cel mic ptr ca la etajul 4 este uscatorie in locul celei de-a doua camere si ii sa aplicat o cota ca si la cele cu doua camere.

Scuze de mesajul lung dar sincer sunt intr-o ceata toatala .
Poate ma ajuta cineva sa iau o decizie corecta.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
mihaisorin3, utilizator
Pasul 1.
Dv. trebuie sa luati la consultat contractele de v-c sau certificatul de mostenitor sau de donatie al fiecarui proprietar. Acela care il are intr-un sertar, acasa.
Faceti un tabel in care pe o coloana puneti apartamentul, pe alta numarul de camere si pe a treia suprafata utila (apartamentul fara balcon).

Pasul 2
Pentru fiecare tip de apartament care sunt identice, adunati suprafetele. Veti obtine un total la garsoniere, un total la 2 camere, alt total la 3 camere etc

Pasul 3
Faceti media suprafetei de apartament la fiecare categorie, astfel veti obtine suprafata medie la garsoniera, suprafata medie la 2 camere, suprafata medie la 3 camere etc

Aceasta suprafata medie o folositi la calculele cheltuielilor, astfel incat toate garsonierele sa aiba aceeasi suma la cheltuieli pe cota-parte indiviza, cele de 2 camere la fel, cele de 3 camere idem.....

Ati mai iesit din ceata? :)

PS. Daca vreti sa mergeti mai departe cu calculul si sa obtineti cota-parte indiviza exprimata in procent puteti lua fiecare tip de apartament (suprafata medie) si il impartiti la suprafata totala a apartamentelor din scara. Veti obtine un procent pe care il aplicati la fiecare asemenea tip de apartament. Similar aplicati si la ap. cu 2 camere si cu 3 camere etc.
Dupa ce veti obtine pentru fiecare apartament un procent, verificati, insumand procentele....suma trebuie sa fie 100%.
Ideea e ca noi va sfatuim sa va opriti la calculul suprafetei medii a fiecarui apartament, pentru calcule, pentru ca este mai usor si mai pe intelesul locatarilor.

PS1. Vedeti ca trebuie sa aveti aceste suprafete trecute in tabelul la acordul de asociere din dosarul infiintarii asociatiei.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
elga50, moderator
Pasul 1 l-am inceput deja acum 2 zile si l-am inceput chiar cu mine si surpriza a fost ca suprafata apt. nu este trecuta in cont. de vanzare cumparare, nu am abandonat si am mers din usa in usa mai putin la cei care sunt chiriasi (6 apt. sunt inchiriate) ca ei sigur nu au asa ceva de la proprietar , dar la alte 7 apt . am avut aceasi surpriza ca scrie doar acea cota parte ( 2,44 sau 2,98) dar fara suprafata utila . Cei drept azi am gasit la doua apt in care proprietarii sau mutat acum 30 de ani in bloc si intradevar ei aveau scris, deci ptr cel cu doua camere si cel cu o camera si balcon am gasit deja. Mai am o speranta sa gasesc si la cel cu acei 1,5 mp in plus . Multumesc oricum ptr raspuns.

PS. in acordul de asociere sunt suprafetele si ma bazam pe ele pana sa dau de cele doua contracte azi si sa am surpriza ca nu sunt bune #-o.
Ce as mai avea ar fi acel tabel de la ISTA dupa care se repartizeaza partea comuna de la incalzire pe mp dar nici pe alea nu ma mai pot baza ca de exemplu la cele cu doua camere masurat de ISTA este cu 5 mp in plus fata de suprafata utila din contractul de vanzare cumparare .
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
mihaisorin3, utilizator
Eu va propun o metoda mai simpla.
Treceti pe o coloana in lista de plata lunara suprafata utila a fiecarui apartament indiferent de numarul camerelor, etaj...
Jos, pe ultima linie adunati aceste suprafete utile. Aceasta este suprafata utila a tuturor apartamentelor (conform legii).
Aceasta coloana o mentineti in permanenta pe lista de plata, in fiecare luna.
Fiecare cheltuiala ce se repartizeaza pe cota parte indiviza (conform legii: salarii, chelt gospod, reparatii, pierderi apa...) o impartiti ca suma la aceasta suprafata totala si rezulta un cost pe metru patrat egal pentru toti.
In dreptul fiecarui apartament apare de plata o suma rezultata din inmultirea acestui cost pe metru patrat cu suprafata utila a fiecarui apartament asa cum l-ati scris in coloana.
Nu va complicati cu procente, cu medii, cu balcoane si etaje.
Noi avem apartamente cu o camera care au 28, 30, 32 m.p , cu 2 camere de 51, 55 m.p., cu 3 camere care au 64, 66, 70 m.p., cu 5 camere...
Absolut fiecare plateste exact pe aceste suprafete si nu avem nici un fel de discutii pe aceasta tema.
As vrea sa fac o precizare foarte utila, citind ultimul mesaj al lui @adriantot, anume:
- cand am spus de categoria de apartament (garsoniera, cu 2 camere, cu 3 camere) trebuia sa precizez si sintagma "similare".
Asta pentru ca pot exista pe coloane diferite apartamente de 2 camere cu 51 mp, dar pe alta coloana apartamente de 2 camere de 55 mp.
Fireste fiecare din aceasta coloana reprezinta ea insasi o categorie separata, apartamente de 2 camere de 51 mp si alta, apartamente de 2 camere de 55 mp.

Media se aplica asupra apartamentelor similare si asta o spun pentru ca in contractele de v/c ele au suprafata usor diferita de la unul la altul, iar la cheltuieli nu-i normal ca locatarul de la et 3 sa plateasca mai mult sau mai putin decat ceilalti numai pentru ca are trecuta in contract o suprafata diferita de a celorlalti.

@mihaisorin3
Nu vreau sa va supar....dar cum se face ca toata lumea are in contracte trecuta suprafata apartamentului, eu nu am vazut ca cineva sa scrie aici pe forum ca nu ar avea acest element absolut obligatoriu intr-un contract v/c........ numai la blocul Dv. niciun contract nu contine elementul de suprafata?!?

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)